Ludwig von Mises

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ludwig von Mises
Ludwig von Mises.jpg
Født29. september 1881
Lviv
Død10. oktober 1973 (92 år)
New York
Gravlagt Ferncliff gravlund
Far Arthur Edler von Mises
Søsken Richard von Mises
Utdannet ved Universitetet i Wien
Doktorgradsveileder Eugen von Böhm-Bawerk (1912)
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, filosof, universitetslærer
Nasjonalitet USA, Østerrike
Medlem av Mont Pelerin Society
Utmerkelser Distinguished Fellow of the American Economic Association

Ludwig Heinrich Edler von Mises (født 29. september 1881 i Lemberg (nå Lviv, Ukraina), død 10. oktober 1973 i New York) var en østerriksk økonom og ved siden av sine forgjengere Carl Menger og Eugen von Böhm-Bawerk og sine arvtagere Friedrich Hayek og Murray N. Rothbard en av de viktigste representanter for «den østerrikske skolen» innen nasjonaløkonomi.

Familien flyttet til Wien da han fremdeles var ganske liten, og han studerte ved Universität Wien, hvor han siden ble professor. Hans økonomiske verker var et forsvar av den subjektive tradisjonen av den østerrikske skolen i fotsporene av Carl Menger. Hans arbeid innen politikk og økonomisk politikk var for liberalismen og et forsvar for det frie marked, og samtidig et angrep på både sosialisme, nasjonalsosialisme, fascisme og kommunisme.

Hans mest kjente og viktigste kritikk av statlig sentralstyrt økonomi var i debatten om sosialistisk kalkulasjon i 1920-årene hvor han holdt posisjonen at en sentral-planleggende økonomi ikke kan planlegge en økonomi og allokere ressurser til den korrekte bruken. Videre produserte han et annet verk som var både en sosiologisk og økonomisk analyse av et sosialistisk samfunn i Socialism – An Economic and Sociological Analysis.

Hans banebrytende arbeid var også innen den østerrikske konjunktursyklusteorien, basert på tidligere arbeid av klassiske økonomer demonstrerte han hvorfor den klassiske innsikten om at en utvidelse av bankkreditt førte til en kredittsyklus som manifesterte seg i en midlertidig oppgang i økonomisk aktivitet men deretter en sterk nedgang i etterkant. Hans arbeid innen penger, kreditt-sykluser sto da i kontrast til Irving Fisher, John Maynard Keynes og senere Milton Friedman hvor han forsvarte varebasert-penger som gull imot deres forslag om en statlig papir-penge standard utstedet av en sentralbank for å produsere penger med stabil verdi i forhold til konsumprisindeksen, et konsept han kritiserte sterkt.[1][2]

Viktige verker[rediger | rediger kilde]

  • Theorie des Geldes und der Umlaufmittel (1912)
  • Die Gemeinwirtschaft (1922)
  • Grundprobleme der Nationalökonomie (1933)
  • Human action (1949) (egentlig en utbygget versjon av Nationalökonomie (1940))
  • Socialism – An Economic and Sociological Analysis (1936) (engelsk oversettelse fra Die Gemeinwirtschaft: Untersuchungen über den Sozialismus)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://mises.org/journals/scholar/Thornton16.pdf
  2. ^ www.lewrockwell.com/north/north677.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Ludwig von Mises – sitater