Trygve J. B. Hoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trygve J. B. Hoff
Trygve Jacob Broch Hoff
Hoff2.png
FødtTrygve Jacob Broch Hoff
12. nov. 1895[1][2]Rediger på Wikidata
Kristiania
Død4. jan. 1982[1]Rediger på Wikidata (86 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse økonom, redaktør
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
UtdannelseSamfunnsøkonomi
Ektefelle Astrid Henriette Gundersen, Aase Synnøve Bye
ForeldreAlf Eidsen Rosenberg Hoff, Margrethe Jacobsen
Barn Per R. Hoff, Ole Jacob Hoff, Margrethe (Grethe) Hoff
Nasjonalitet Norsk
Medlem av Mont Pelerin SocietyRediger på Wikidata

Trygve Jacob Broch Hoff (født 12. november 1895, død 4. januar 1982 ) var en norsk økonom, forfatter og redaktør for tidsskriftet Farmand.

Hoff kjøpte Farmand i 1935, og drev det frem til å bli et av Norges ledende organ for samfunnsdebatt. Hans redaksjonelle linje var klar. Han kjempet for det frie næringsliv, og var en motstander av reguleringspolitikken som vokste frem i 1930-årene. I programartikkelen fra 1935 skrev han: «Vi ser ikke kun på denne kamp for næringslivets frihet fra et økonomisk standpunkt. Vi betrakter den som et ledd i kampen for den personlige frihet og talefriheten. Både i diktaturstatene og her hjemme går kampen mot næringslivets frihet hånd i hånd med kampen mot den personlige frihet og ytringsfriheten.»[3]

Hoff advarte tidlig mot såvel nazisme som kommunisme. Farmand ble også, som den første norske publikasjonen, stanset av okkupasjonsmyndighetene umiddelbart etter den tyske invasjonen 9. april 1940.[4]

I 1938 forsvarte Hoff doktorgradsavhandlingen sin ved Universitetet i Oslo. Temaet for avhandlingen var kalkulasjonsproblemet i en sosialistisk planøkonomi.[5] Spørsmålet han gjorde rede for, var om det var mulig å sikre effektiv ressursbruk når informasjonen som er gitt gjennom desentralisert prisfastsettelse, ikke produserer parametre for effektivitetsvurdering.

Hoffs konklusjon var entydig. Sosialistiske økonomier vil i det lange løp utnytte ressursene de har til rådighet på en ineffektiv måte. Det vil ikke være mulig å skape alternative måter å bringe til veie informasjonen som markedspriser gir.

Til tross for mye positiv omtale og publisitet fikk boken liten innflytelse blant norske fagøkonomer. Ifølge Tore Jørgen Hanisch og Arild Sæther skyldtes dette antagelig at professor Ragnar Frisch var sterkt uenig med Hoff både når det gjaldt politikk og metode.[6] Grunnen kan også ha vært at Hoff ikke var noen faglig pioner. Han var ingen godt teknisk skolert økonom, og holdt seg konsekvent til en litterær form i sitt forfatterskap. Ifølge Lars Peder Nordbakken bar boken om økonomisk kalkulasjon i sosialistiske samfunn i første rekke preg av å være en oversiktlig litteraturanalyse.[7]

I 1941 var det en brevveksling mellom Hoff og Frisch hvor de kom inn på både doktoravhandlingens tekniske spørsmål og de politiske konsekvensene, blant de sistnevnte hvorvidt åndsfriheten kan sikres i et samfunn som regulerer nærlingslivet. Frisch ga uttrykk for at målet etter hans mening burde være «et regulert næringsliv og et fritt åndsliv». Hoff mente derinot at dette var en umulighet. Dersom man ville regulere næringslivet, måtte man regulere åndslivet også.[8]

Mens han arbeidet med dokto­ravhandlingen, hadde Hoff kontakt med Friedrich von Hayek og Ludwig von Mises.[9] Kontakten og vennskapet med Hayek førte til at da sistnevnte tok initiativet til å danne Mont Pelerin Society. I 1948 ble Hoff bedt om å være med som en av stifterne.[10] Senere ble også hans sønn Ole Jacob Hoff medlem av Mont Pelerin Society. Kontakten med medlemmene av Mont Pelerin Society kom til å prege Trygve Hoff betydelig.[11] Mont Pelerin ble betegnet som et «åndehull» der det var mulig for likesinnede liberalistiske intellektuelle å diskutere, utveksle og utvikle ideer.

Hoffs største arbeidsinnsats ble likevel tidsskriftet, der han ukentlig leverte aktuelle innslag, dels i form av ledere og kommentarer og dels som småbetraktninger. Han var også tidlig ute som abonnent på det britiske bladet Punch, og fikk adgang til deres beste vitsetegninger ved å bevise at han eide hele første årgang, noe han selv fortalte.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

 • 1938Økonomisk kalkulasjon i socialistiske samfund
 • 1945Fred og Fremtid. Liberokratiets vei
 • 1975Tanker og idéer

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Trygve Jacob Broch Hoff, Norsk biografisk leksikon ID Trygve_J_B_Hoff, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Trygve Hoff, SNAC Ark-ID w6461fwj, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Eid, Tord K. (2007). «Den glemte økonomen: Trygve J.B. Hoff – En motpol til Frisch». Observator (1). 
 4. ^ Sørensen, Øystein (1991). «Liberalismens historie i Norge – noen hovedlinjer». Ideer om frihet (1-2). 
 5. ^ Sandmo (2006, s. 282)
 6. ^ Hanisch, T. J. & Sæther, A. (2005). «Den glemte avhandling «Trygve J.B. Hoff: Økonomisk kalkulasjon i socialistiske samfund»». Praktisk økonomi og finans (2). 
 7. ^ Nordbakken, Lars P. (25. oktober 2007). «Mer enn en samfunnsøkonom». Minerva. 
 8. ^ Bakke, Egil (12. november 1995). «Trygve J.B. Hoff – et hundreårsminne». Aftenposten. Arkivert fra originalen 25. september 2011. 
 9. ^ (no) Trygve J. B. Hoff i Norsk biografisk leksikon
 10. ^ Kaza, Greg (juni 1997). «The Mont Pelerin Society’s 50th Anniversary». The Freeman (engelsk) (47 utg.) (6). Arkivert fra originalen 14. mai 2010. Besøkt 24. september 2010. 
 11. ^ Garmann Johnsen, H. C. (1984). «'Østerrikerne' i Norge». Ideer om frihet (4). 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)