Hans-Hermann Hoppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans-Hermann Hoppe
Hans-Hermann Hoppe by Gage Skidmore.jpg
Født2. sep. 1949Rediger på Wikidata (73 år)
PeineRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom[1], filosof, akademiker, universitetslærer, skribentRediger på Wikidata
Akademisk grad DoktorgradRediger på Wikidata
Utdannet ved Saarland universitet, Johann Wolfgang Goethe-Universität, University of MichiganRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Jürgen HabermasRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Signatur
Hans-Hermann Hoppes signatur

Hans-Hermann Hoppe (født 2. september 1949) er en tysk økonom som tilhører den østerrikske skolen. Han er en kjent anarkokapitalistisk (libertariansk) filosof, og er professor i økonomi ved University of Nevada, Las Vegas. Hoppe var elev hos Murray N. Rothbard.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Hans-Hermann Hoppe ble født i Peine i Vest-Tyskland. Han studerte ved Universität des Saarlandes i Saarbrücken, og ved Johann-Wolfgang-Goethe-Universität i Frankfurt am Main, der han studerte filosofi, sosiologi, historie, og økonomi. Han tok doktorgraden i filosofi (dr. phil.) i 1974 og habiliterte seg i 1981, ved samme Goethe-universitetet. Han foreleste ved University of Michigan, Ann Arbor fra 1976 til 1978.

Han underviste ved flere tyske universiteter og ved Johns Hopkins University Bologna Center for Advanced International Studies, i Italia. I 1986 flyttet han fra Tyskland og bosatte seg i USA, og studerte der under Murray Rothbard, som han forble nært forbundet med og en nær venn av helt til Rothbard døde i januar 1995.

Hoppe er for tiden professor i økonomi ved universitetet i Nevada, i Las Vegas, og Distinguished Fellow ved Ludwig von Mises Institute. Han var inntil desember 2004 redaktør for Journal of Libertarian Studies. Hoppe har skrevet en rekke bøker og artikler som har vært gjenstand for bred debatt. Han har fremmet et argumentasjonsetisk forsvar for libertarianske rettigheter, delvis basert på diskursetiske teorier fremsatt av den tyske filosofen Jürgen Habermas (som var Hoppes veileder da han doktorerte) og Karl-Otto Apel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]