Martin Freeman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martin Freeman
Martin Freeman during filming of Sherlock cropped.jpg
Født 8. sep. 1971
Aldershot
Samboer Amanda Abbington
Statsborger i Storbritannia
Alma mater Central School of Speech and Drama


Martin Freeman (født 8. september 1971 i Aldershot i England) er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som Tim Cantebury i BBC-serien Kontoret og filmatiseringen av Douglas Adams' Haikerens guide til galaksen og den storslagne filmtrilogien Hobbiten (2012-2014).

Freeman utdannet seg på Central School of Speech and Drama, etter å ha gitt opp en lovende squash-karriere (han spilte på flere aldersbestemte kretslag) til fordel for skuespilleryrket. Mens Freeman studerte, opptrådte han regelmessig sammen med Youth Action Theatre. Han ga også stemme til radioserien Passengers i studietiden, og etter endt utdannelse hadde han flere roller på National Theatre.

Men det var først gjennom TV at det brede publikum fikk øynene opp for ham, og Freeman har hittil spilt i et tyvetalls forskjellige serier. Etter suksessen med Kontoret (han ble nominert til BAFTA to ganger), fikk Freeman også flere store filmroller. Han spilte hovedrollen i filmatiseringen av Haikerens guide til galaksen, og hadde også roller i Love Actually, Ali G Indahouse, Hot Fuzz og Wild Target. Freeman har også gjort suksess i TV-serien Sherlock, en nytolknig av de klassiske bøkene om Sherlock Holmes. Freeman spiller Dr. Watson i TV-serien, som etter kun 3 viste epsioder har gitt ham en BAFTA-pris.[1] Freeman har også landet rollen som Bilbo Baggins i Peter Jacksons tredelte filmatisering av Hobbiten, som kommer i henholdsvis 2012, 2013 og 2014, noe som nok må sies å være karrierens høydepunkt så langt for Freeman.

Selv om Freeman er mest kjent for sine komiske roller har han også spilt i flere dramaer med stor suksess.

Freeman er for tiden[når?] sammen med skuespillerinnen Amanda Abbington, som han også har delt skjerm med ved flere anledninger. Disse to har holdt sammen i mange år.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]