Martin Freeman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Martin Freeman
Martin Freeman during filming of Sherlock cropped.jpg
Født Martin John Christopher Freeman
8. september 1971
Aldershot
Samboer Amanda Abbington
Utdannelse Central School of Speech and Drama, Q7404346
Nasjonalitet Storbritannia
Religion Katolisisme
Utmerkelser MTV Movie Award for Best Hero, Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie, Q2925700

Martin Freeman (født 8. september 1971 i Aldershot i England) er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som Tim Cantebury i BBC-serien Kontoret og filmatiseringen av Douglas Adams' Haikerens guide til galaksen og den storslagne filmtrilogien Hobbiten (2012-2014).

Freeman utdannet seg på Central School of Speech and Drama, etter å ha gitt opp en lovende squash-karriere (han spilte på flere aldersbestemte kretslag) til fordel for skuespilleryrket. Mens Freeman studerte, opptrådte han regelmessig sammen med Youth Action Theatre. Han ga også stemme til radioserien Passengers i studietiden, og etter endt utdannelse hadde han flere roller på National Theatre.

Men det var først gjennom TV at det brede publikum fikk øynene opp for ham, og Freeman har hittil spilt i et tyvetalls forskjellige serier. Etter suksessen med Kontoret (han ble nominert til BAFTA to ganger), fikk Freeman også flere store filmroller. Han spilte hovedrollen i filmatiseringen av Haikerens guide til galaksen, og hadde også roller i Love Actually, Ali G Indahouse, Hot Fuzz og Wild Target. Freeman har også gjort suksess i TV-serien Sherlock, en nytolknig av de klassiske bøkene om Sherlock Holmes. Freeman spiller Dr. Watson i TV-serien, som etter kun 3 viste epsioder har gitt ham en BAFTA-pris.[1] Freeman har også landet rollen som Bilbo Baggins i Peter Jacksons tredelte filmatisering av Hobbiten, som kommer i henholdsvis 2012, 2013 og 2014, noe som nok må sies å være karrierens høydepunkt så langt for Freeman.

Selv om Freeman er mest kjent for sine komiske roller har han også spilt i flere dramaer med stor suksess.

Freeman er for tiden[når?] sammen med skuespillerinnen Amanda Abbington, som han også har delt skjerm med ved flere anledninger. Disse to har holdt sammen i mange år.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.bafta.org/awards/television/winners-nominees-2011,1766,BA.html