Litteraturhuset i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7. Foto: Stig Slettvold.

Litteraturhuset i Bergen er et aktivitets- og kulturhus i Bergen som har som formål å inspirere til økt interesse for norsk og utenlandsk skjønn- og faglitteratur og stimulere til debatt om samfunnsaktuelle spørsmål.[1] Arrangementene på Litteraturhuset i Bergen har i hovedsak litterært utgangspunkt og består av forfattermøter, faglige samtaler, skrivekurs og debatter. Huset ligger i Østre Skostredet 5-7, i et rehabilitert bygningskompleks fra 1700 og 1800-tallet. Litteraturhuset åpnet dørene 31. januar 2013.

Stiftelsen og driften[rediger | rediger kilde]

Huset ble etablert som Stiftelsen Litteraturhuset i Bergen, opprettet i Bergen 16. januar 2009. Stiftelsen er ikke-kommersiell og har som viktigste formål å formidle og vekke interesse for litteratur og lesning gjennom driften av Litteraturhuset i Bergen. Kristin Helle-Valle tok initiativ til etableringen av Litteraturhuset og ble ansatt som daglig leder i 2012. Per januar 2014 består styret av fem personer med Arne Selvik som styreleder.

Litteraturhuset i Bergen består i dag av fem rom viet arrangementer og litteraturformidling, bokhandel, kontorlokaler, og kafe og brasseri drevet av restaurantkjeden Colonialen. Huset leier også ut skriveplass til forfattere og skribenter i Skrivestua og har cellekontorer for medlemmer av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Den norske Forfatterforening. Norsk Forfattersentrum Vestlandet, Unison og Bergen Assembly. I administrasjonen er det i tillegg til daglig leder Kristin Helle-Valle fire fast ansatte.

Viktige støttespillere i opprettelsen og driften av huset er Sparebanken Vest gjennom Visjon Vest, forretningsmann Trond Mohn, Fritt Ord, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, BKK, Kulturrådet og Kulturdepartementet.

Området og bygningens historie[rediger | rediger kilde]

Arent R. Abrahamsen hadde møbelforretning i Østre Skostredet 5-7 i 1927. Fotograf ukjent.

Litteraturhuset i Bergen befinner seg i Vågsbunnen i Bergen, i det som regnes som en del av byens middelalderbykjerne. Området har, med sin kombinasjon av boliger og næringslokaler, en tydelig kontinuitet tilbake til middelalderen.[2]

Litteraturhuset i Bergen. Foto: Stig Slettvold

Bygningen som utgjør Østre Skostredet 5-7 består av i alt fire bygg, hvorav to av disse befinner seg i Vestre Skostredet. Østre Skostredet 5 fremkommer på bilder fra 1900-tallet, men man regner at denne delen av bygningen stammer så langt tilbake som til 1700-tallet.[3] Man vet også at Østre skostredet 7 er oppført før 1813. Bygningene var i hovedsak brukt som boliger for håndverkere og deres familier. Bygningskomplekset eies i dag av Pallas eiendom og måler 2500 m².

Arrangementer og mottagelse[rediger | rediger kilde]

I løpet av sitt første åpningsår var Litteraturhuset i Bergen vertskap og arrangør for rundt 460 åpne publikumsarrangementer. Åpningsukene med besøk av blant annet Paul Auster og Siri Hustvedt, trakk spesielt mange besøkende.[4] I første åpningsår har huset i gjennomsnitt hatt 2000 besøkende i uka.[5] I 2015 avviklet Litteraturhuset i Bergen nærmere 900 arrangementer. [5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stiftelsesdokument for Stiftelsen Litteraturhuset i Bergen, 16. januar 2009
  2. ^ Bergen kommune.no, Kulturmiljøet Vågsbunnen, sist besøkt 02.02.2014.
  3. ^ Din gate.no, Østre skostredet 5 Arkivert 31. juli 2012 hos Wayback Machine., sist besøkt 07.02.14
  4. ^ Dagbladet, Super start for uferdig hus, 30. mars 2013.
  5. ^ a b Daglig leder Kristin Helle-Valle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]