City of New Orleans (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Liten og grønn (sang))
Hopp til navigering Hopp til søk

«City of New Orleans» er en amerikansk vise innen genren folk music fra 1970, skrevet av Steve Goodman.[1] Den beskriver en togreise fra Chicago til New Orleans i bittersøte og nostalgiske termer. Goodman fikk ideen til sangen mens han reiste med toget «City of New Orleans» på besøk til sin hustrus familie. Han spilte den inn 23. mars 1970 og ga den ut samme år på albumet Gathering at the Earl of Old Town.[2]

Han fremførte sangen for Arlo Guthrie i The Quiet Night, en bar i Chicago, og Guthrie var enig i å legge den til sitt repertoar.

Sangen ble en singlehit for Guthrie i 1972. Den var hentet fra hans album Hobo's Lullaby,[1] og er nå nært knyttet til ham, selv om Goodman fortsatte å fremføre den til sin død i 1984.

Coverversjoner har også blitt utgitt på plate av Willie Nelson, John Denver, Johnny Cash, Judy Collins, Jerry Reed og andre.

Willie Nelsons versjon[rediger | rediger kilde]

Steve Goodman vant en posthum Grammy Award for Best Country Song i 1984 for Willie Nelsons versjon. Den ble utgitt på single for Columbia Records.[3] Sangen ble også inkludert på albumet med samme navn i 1984. Produsent var Chips Moman.[4]

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

I 1972 anvendte Joe Dassin melodien til sin franskspråklige hitsang «Salut les amoureaux».

I 1975 anvendte den nederlandske entertaineren Rudi Carrell melodien til den tyske Topp ti-hitsinglen «Wann wird's mal wieder richtig Sommer».

I september 2005 fremførte Jimmy Buffett sangen på Wrigley Field som en tributt til ofrene for orkanen Katrina. Konserten var den første som ble spilt på Wrigley Field uten tilknytning til en baseballkamp.

I oktober 2006 fremførte gitaristen John Frusciante fra Red Hot Chili Peppers sangen under bandets opptreden på Voodoo Music Festival i New Orleans.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Dato for listeplassering
Willie Nelson Canada RPM Country Tracks-listen # 1 1984
Willie Nelson USA Billboard Adult Contemporary-listen[5] # 30 1984
Willie Nelson USA Billboard Hot Country Singles-listen[5] # 1 1984

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Øystein Sunde, Arve Sigvaldsen og Eldar Vågan[6] har skrevet norske tekster. I Sundes versjon heter den «Liten og grønn», i Sigvaldsens versjon har den tittelen «Hei mamma Norge» og i Vågans versjon heter den «Hei gamle Valdresfjell». Thomas Beck har skrevet en sang på samme melodi: Hei Hei, Golden Sands.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1981 «Liten og grønn» Barkebille boogie Øystein Sunde Øystein Sunde LP Philips 6327 046
1984 «Hei mamma Norge» Souvenirs Lillian Askeland Arve Sigvaldsen LP L.A. Music
1986 «Hei gamle Valdresfjell»[7] Gå for gull! Vazelina Bilopphøggers Eldar Vågan LP Slagerfabrikken/Opal SLP 99007
2020 Hei Hei, Golden Sands Thomas Beck's videoer og livestreams Thomas Beck Andersen CD Slagerfabrikken/Opal SCD 99007
«Liten og grønn»
A-side«Liten og grønn»
B-side«El Commanchero»
Format7"
Artist, bandNorge Øystein Sunde
Utgitt1981
InnspiltRosenborg Studios og Roger Arnhoff Lydstudio i 1981[8]
SjangerCountry
Lengde4:10
PlateselskapNorsk Polygram Philips DHC-6
Låtskriver(e)Steve Goodman/
n.t. Øystein Sunde
Produsent(er)Øystein Sunde, Johnny Sareussen
Plass i kronologi
2003, en butikk-odyssé
(1979)
«Liten og grønn»
Påsketur
(1984)
«Liten og grønn»
AlbumBarkebille boogie
Artist, bandØystein Sunde
Utgittseptember 1981
SjangerCountry
Lengde4:10
PlateselskapNorsk Polygram Philips
(senere: Spinner Records)[9]

«Liten og grønn» med Øystein Sunde[rediger | rediger kilde]

Øystein Sunde ga ut en norsk coverversjon med tittelen «Liten og grønn» på en reklamesingle for flyselskapet Widerøe i 1981. Singlen ble trykket i totusen eksemplarer og hadde katalognummeret DHC-6, som er typenummeret til Twin Otter-en.[10] Sangen ble også utgitt på Sundes musikkalbum Barkebille boogie (Phillips 6327 046) i september samme år.[8][11]

Den norske teksten ble skrevet av Sunde i 1979 mens Sunde var ombord i båten til Ivar Medaas i Bergensområdet. De skulle sette opp forestillingen Press i pysjen samme høst på ABC-teateret i Oslo. De hadde med seg Kari Svendsen og Mari Bjørgan på showene og det var Svendsen som fremførte den der. Den var opprinnelig ikke skrevet på bestilling fra Widerøe, men flyselskapet spurte senere om å få benytte den til reklamebruk.[12] Teksten handler om Twin Otteren som føler vedmod for planene om at produksjon av den slags type fly, vil opphøre og være historie. Både tekst og noter til ble publisert i boka Kjekt å ha–1 i 1990.[13]

Musikere og instrumenter («Liten og grønn»)[14][rediger | rediger kilde]

(Omslaget oppgir ikke hvem som spiller munnspill)

Annet om «Liten og grønn»[rediger | rediger kilde]

  • Sundes innspilling ble utgitt på samlealbumene Øystein Sunde i boks (1985),[15] Øystein Sundes 40 beste (1991) og Sundes verden – 52 av de aller beste (2006). På sistnevnte utgivelse, ble Sunde oppnevnt som opphavsmann, og ikke Goodman.
  • En konsertversjon av sangen ble utgitt 30. august 2012 på livealbumet Live på Svalbard -82 (som var en bonus-CD i samleboksen Puslespill). Opptaket er fra januar 1982 og musikerne var Sunde (vokal/elektrisk gitar), Jonas Fjeld (kompgitar) og Johnny Sareussen (bass).[16][17]
  • Sunde fremførte «Liten og grønn» da han var hovedgjest i et av TV-programmet Tett på – (sendt 12. mai 1995).[18] Han benyttet capo på tredje bånd på giteren. Han hadde med seg musikerne Einar Hagerup (trommer), Johnny Sareussen (bass) og Åge Westgårdsrønningen (gitar).
  • I mars 1975 ga Jerry Reed ut albumet Mind Your Love.[19] Det inneholdt en versjon av «City of New Orleans» med en gitarintro som også Sunde brukte deler av til sin norske versjon. Et annet likhetstrekk er at begge versjoner er ispedd munnspill.

Referanser[rediger | rediger kilde]