Julekalenderen (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Julekalenderen»
A-side«Julekalenderen»
Artist, bandNorge Øystein Sunde
Utgitt26. november 2014
Innspilt2014
SjangerBluegrass, Humor
Lengde2:24
PlateselskapSpinner Records
Låtskriver(e)Øystein Sunde
Produsent(er)Øystein Sunde

«Julekalenderen» er en norsk sang i bluegrass stil som ble skrevet av Øystein Sunde og utgitt av Sunde på digitale medier 26. november 2014.[1][2] Den ble også inkludert på Sanger som ikke rakk toget (bonusalbum i samleboksen Øystein Sundes samlede riller) som ble utgitt november 2018.[3]

Sunde hadde hatt ideen til «Julekalenderen» i nesten tjue år, men visste foreløpig ikke helt hvordan han skulle få gjort den ferdig. Høsten 2014 var han på turne sammen med Ingrid Bjørnov hvor de hadde en avdeling i showet med uferdige sanger, og Sunde bidro blant annet med «Julekalenderen».[4]

Teksten er et humoristisk spark til julestria som oppstår hver desember. I løpet av teksten blir desember datoene fram t.o.m. julaften raskt telt ned, med diverse gjøremål som bestefar, mor, far, katten og ungene foretar seg i løpet av disse dagene.

Videre i teksten, sørger også Sunde for at ordet slag får dobbel betydning. Først refererer han til de syv slag julebakst, mens i neste vending er det sykdommen slag han sikter til.

Helt til slutt i sangen sier Sunde «fillenisse». På hans første singel Jaktprat sier han «fillebikkje» i første vers.

I introen hører man et lite utdrag av Så går vi rundt om en enebærbusk[2], mens på slutten synger koret en strofe fra «Deilig er jorden».

Musikere og instrumenter[5][rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Spinner Records offisiell nettside
  2. ^ a b Dagbladet 3. desember 2014 – Anmeldelse av Øyvind Rønning
  3. ^ «Skvis – Medium Øystein Sundes samlede riller». Arkivert fra originalen 25. november 2018. Besøkt 25. november 2018. 
  4. ^ Nitimen – 1. desember 2014 – Gjest: Øystein Sunde.
  5. ^ Øystein Sundes samlede riller – informasjon i hefte som fulgte med samleboksen.