Hopp til innhold

Coverlåt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Coverversjon»)

En coverlåt eller coverversjon (ofte bare forkortet til cover) er en innspilling eller fremføring av en tidligere laget sang eller musikkstykke.

Joe Cocker fremfører The Beatles sin «With A Little Help From My Friends» på Woodstock (1969)

Artisten som først utgir en sang eller musikkstykke kommersielt, på LP, CD eller annet media, utgir en originalinnspilling/førstegangsutgivelse. Når en annen artist utgir samme sang å fremfører den tett opp mot eller på samme måte som originalinnspillingen, en kopi, kalles det en coverlåt. Forsøker ikke artisten å etterligne originalinnspillingen men å lage sin egen versjon, tolking, av sangen er det ingen coverlåt men en nyinnspilling. Som regel har nyinnspillingen samme tekst som originalen, men den kan også være gitt ut på et annet språk (enten oversatt eller med en helt annen tekst) eller en ny tekst på originalspråket.[1][2]

Også kjente artister har gitt ut coverlåter, Elvis Presley ga ut en lang rekke coverlåter som «Are you lonesome tonight» (Charles Heart), The Beatles ga ut «Twist and Shout» (The Top Notes) og Beatles ble også covret av andre artister som The Marmalade «Ob-La-Di, Ob-La-Da». Den artisten som har flest coverversjoner og nyinnspillinger av sine låter må vel være Bob Dylan.

Carol King ga blant annet ut en coverversjon av The Drifters sin hit «Up on the Roof», det var en coverlåt selv om det var hun og mannen Gerry Goffin som komponerte sangen, fordi innspillingen med Carol King først kom mange år etter originalinnspillingen.

Innen klassisk musikk snakker man ikke om coverversjoner, i praksis er jo all musikk av de kjente klassiske komponistene som Beethoven, Bach eller Händel coverversjoner.[2]

Man må ikke ha tillatelse fra artisten som fremførte originalinnspillingen for å spille inn en coverversjon, så lenge versjonen er tro mot originalen. Blir det laget en nyinnspilling med nytt musikalsk arrangement, endring eller oversettelse av teksten må man derimot innhente tillatelse.[3]

Det finnes en rekke eksempler på at nyinnspillinger er blitt mer populære enn originalinnspillingen, for eksempel Jimi Hendrix «All Along the Watchtower» (Dylan) eller Manfred Mann's Earth Band «Blinded by the Light» (Springsteen).

Om bare deler av en annen sang mikses inn, gjerne i originalversjon, men også som cover, kalles dette sampling, noe som er svært vanlig innen hiphopsjangeren.

Coverband[rediger | rediger kilde]

Band som spiller kun coverlåter kalles ofte «coverband».

I dag, hvor hele verden er ett marked, er det helst amatørmusikere som framstår som coverband, selv om det er eksempler på profesjonelle slike, som The Musical Box fra Canada som spiller tidlig Genesis-musikk. Men også kjente og etablerte artister fortar coverinnspilliger, fortrinnsvis av sanger de liker særlig godt og gjerne som en hyllest til originalartisten. Coverband må likevel ikke forveksles med Hyllestband, som er en annen genre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik (29. januar 2017). «100 fete coverlåter». Mitt liv som Erik. Besøkt 23. juli 2022. 
  2. ^ a b «Hva er en coverversjon i dag? • ballade.no». ballade.no. 21. november 2014. Besøkt 23. juli 2022. 
  3. ^ «Fremføre eller gi ut coverversjoner». TONO. Besøkt 23. juli 2022.