Liste over stasjoner på London Underground

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Underground.svg

Dette er en liste over stasjoner på London Underground. London Underground, også kjent som the Tube, er Londons undergrunnsbane. Undergrunnssystemet har 270 stasjoner, fordelt på 11 linjer med til sammen 402 kilometer skinnegang. London Underground åpnet i 1863, og er verdens eldste undergrunnssystem, i tillegg til å være et av de største. Om lag 3,5 millioner passasjerer bruker undergrunnen hver dag. I de travleste periodene er over 525 tog i trafikk. Transport for London er ansvarlig for driften av London Underground.[1]

Stasjoner på London Underground[rediger | rediger kilde]

Transport for London bruker betegnelsene tube station og underground station om stasjonene, og de oppgir antallet til å være 270. Listen inneholder 269 stasjoner, noe som kan skyldes at Transport for London eventuelt regner Paddington som to stasjoner. På 130 av stasjonene er det tilgang til wifi.[2] 66 stasjoner har trappefri adgang.[3] I juli 2011 ble 16 stasjoner fredet,[4][5] slik at det totale antall fredete stasjoner kom opp i 72.[6][7] Seks av stasjonene i sentrum vil bli tilknyttet Crossrail.[8] Enkelte stasjoner ligger ikke i London. Her er områdets navn oppgitt. «Åpnet» viser til det året stasjonen ble åpnet, eller det året en tidligere stasjon ble tatt i bruk som undergrunnsstasjon.

Stasjon Linjer Bydel Åpnet Kommentar
Acton Town District, Piccadilly Ealing 1879 Opprinnelig navn var Mill Hill Park. Nåværende navn fra 1910. Ombygd 1932, arkitekt Charles Holden. Stasjonen er fredet.[9]
Aldgate Circle, Metropolitan City 1876
Aldgate East District, Hammersmith & City Tower Hamlets 1884
Alperton Piccadilly Brent 1903 Opprinnelig navn var Perivale-Alperton. Nåværende navn fra 1910.
Amersham Metropolitan Chiltern 1892 I perioden 1922-1934 het stasjonen Amersham & Chesham Bois.
Angel Northern Islington 1901 Senere ombygd, arkitekter Stanely Heaps og Charles Holden.[10] Angel har den lengste rulletrappen - 60 meter.[11]
Archway Northern Islington 1907 Senere ombygd, arkitekt Charles Holden.[12] Opprinnelig navn var Highgate. I 1939 fikk stasjonen navnet Archway (Highgate). Nåværende navn fra 1947.
Arnos Grove Piccadilly Enfield 1932 Arkitekt: Charles Holden.[13] Stasjonen er fredet.[14]
Arsenal Piccaddilly Islington 1906 Opprinnelig navn var Gillespie Road. Arsenal (Highbury Road) fra 1932. Etterhvert kun Arsenal.
Baker Street Bakerloo, Circle, Hammersmith & City, Jubilee, Metropolitan Westminster 1863 Arkitekt: John Fowler. Ombygd 1911-13, arkitekt Charles W. Clark. Oppusset 1985. Stasjonen er fredet.[15] Baker Street har flest plattformer - 10[16]
Balham Northern Wandsworth 1926 Arkitekt: Charles Holden. Stasjonen er fredet.[17]
Bank Central, Northern, Waterloo & City City 1900 Gjennomgår stor ombygging til 2021.[18]
Barbican Circle, Hammersmith & City, Metropolitan City 1865 Opprinnelig navn var Aldersgate Street. I 1910 fikk stasjonen navnet Aldersgate, og i 1923 ble navnet Aldersgate & Barbican. Nåværende navn fra 1968.
Barking District, Hammersmith & City Barking and Dagenham 1902 Stasjonen var stengt i perioden 1905-1908. Inngangspartiet fra 1961, arkitekt HH Powell, er fredet.[19]
Barkingside Central Redbridge 1948 Arkitekt: William Burgess. Deler av stasjonen er fredet.[20]
Barons Court District, Piccadilly Hammersmith and Fulham 1905 Arkitekt: Harry Wharton Ford. Stasjonen er fredet.[21]
Bayswater Circle, District Westminster 1868 Stasjonen har hatt flere navn.
Becontree District Barking and Dagenham 1932
Belsize Park Northern Camden 1907 Arkitekt: Leslie Green. Stasjonen er fredet.[22]
Bermondsey Jubilee Southwark 1999 Arkitekt: Ian Ritchie Architects[23] Stasjonen er en del av Jubilee Line Extension.
Bethnal Green Central Tower Hamlets 1946 Åsted for en alvorlig ulykke i 1943.[24]
Blackfriars Circle, District City 1870 Omfattende oppussing 2009-2012.
Blackhorse Road Victoria Waltham Forest 1968
Bond Street Central, Jubilee Westminster 1900 Arkitekt: Harry Bell Measures. Ombygd 1927, arkitekt Charles Holden.[25] Gjennomgår ombygging ifm Crossrail[26][27]
Borough Northern Southwark 1890
Boston Manor Piccadilly Hounslow 1883 Arkitekt: Charles Holden.[28] Opprinnelig navn var Boston Road. Nåværende navn fra 1911. Stasjonen er fredet.[29]
Bounds Green Piccadilly Haringey 1932 Arkitekt: Charles Holloway James. Arkitektarbeidet ble ledet av Charles Holden. Stasjonen er fredet.[30]
Bow Road District, Hammersmith & City Tower Hamlets 1902 Stasjonen er fredet.[31]
Brent Cross Northern Barnet 1923 Arkitekt: Stanley Heaps. Opprinnelig navn var Brent. Nåværende navn fra 1976. Stasjonen er fredet.[32]
Brixton Victoria Lambeth 1971
Bromley-by-Bow District, Hammersmith & City Tower Hamlets 1902 Opprinnelig navn var Bromley. Nåværende navn fra 1967.
Buckhurst Hill Central Epping Forest 1948
Burnt Oak Northern Barnet 1924 Arkitekt: Stanley Heaps. Stasjonen fikk navnet Burnt Oak (Watling) i 1928. Etter hvert nåværende navn. Stasjonen ble modernisert i 2004.
Caledonian Road Piccadilly Islington 1906 Arkitekt: Leslie Green. Oppusset 2005-06. Stasjonen er fredet.[33]
Camden Town Northern Camden 1907
Canada Water Jubilee Southwark 1999 Stasjonen er en del av Jubilee Line Extension.
Canary Wharf Jubilee Tower Hamlets 1999 Arkitekt: Foster and Partners.[34] Stasjonen er en del av Jubilee Line Extension.
Canning Town Jubilee Newham 1999 Stasjonen er en del av Jubilee Line Extension.
Cannon Street Circle, District City 1884
Canons Park Jubilee Harrow 1932 Opprinnelig navn var Canons Park (Edgware). Nåværende navn fra 1933.
Chalfont & Latimer Metropolitan Chiltern 1889 Opprinnelig navn var Chalfont Road. Nåværende navn fra 1915.
Chalk Farm Northern Camden 1907 Arkitekt: Leslie Green. Stasjonen er fredet.[35]
Chancery Lane Central Camden, City 1900 Fikk navnet Chancery Lane (Grays Inn) i 1934. Etterhvert tilbake til opprinnelig navn.
Charing Cross Bakerloo, Northern Westminster 1906 Opprinnelig navn var Trafalgar Square. Slått sammen med nabostasjonen (åpnet 1907) og gitt nåværende navn i 1979.
Chesham Metropolitan Chiltern 1889 Stasjonen er fredet.[36]
Chigwell Central Epping Forest 1948
Chiswick Park District Ealing 1879 Opprinnelig navn var Acton Green. I 1887 fikk stasjonen navnet Chiswick Park & Acton Green, mens nåværende navn ble gitt i 1910. Ombygd 1933, arkitekt Charles Holden. Stasjonen er fredet.[37]
Chorleywood Metropolitan Three Rivers 1889 Opprinnelig navn var Chorley Wood. 1915: Chorley Wood & Chenies. 1934: Chorley Wood. Nåværende navn fra 1964.
Clapham Common Northern Lambeth 1900
Clapham North Northern Lambeth 1900 Opprinnelig navn var Clapham Road. Nåværende navn fra 1926.
Clapham South Northern Wandsworth 1926 Arkitekt: Charles Holden.[38] Stasjonen er fredet.[39]
Cockfosters Piccadilly Enfield 1933 Arkitekt: Charles Holden.[40] Stasjonen er fredet.[41]
Colindale Northern Barnet 1924 Arkitekt: Stanley Heaps.
Colliers Wood Northern Merton 1926 Arkitekt: Charles Holden. Stasjonen er fredet.[42]
Covent Garden Piccadilly Westminster 1907 Arkitekt: Leslie Green. Stasjonen er fredet.[43]
Croxley Metropolitan Three Rivers 1925 Opprinnelig navn var Croxley Green. Nåværende navn fra 1949.
Dagenham East District Barking and Dagenham 1902 Opprinnelig navn var Dagenham. Nåværende navn fra 1949. Stasjonen var stengt i perioden 1905-1932.
Dagenham Heathway District Barking and Dagenham 1932 Opprinnelig navn var Heathway. Nåværende navn fra 1949.
Debden Central Epping Forest 1949
Dollis Hill Jubilee Brent 1909
Ealing Broadway Central, District Ealing 1920
Ealing Common District, Piccadilly Ealing 1879 I perioden 1886-1910 het stasjonen Ealing Common & West Acton. Ny stasjonsbygning 1931, arkitekt Charles Holden med Stanley Heaps. Stasjonen er fredet.[44]
Earl's Court District, Piccadilly Kensington and Chelsea 1878 En tidligere stasjon med samme navn ble stengt samtidig. Stasjonen er fredet.[45]
East Acton Central Hammersmith and Fulham 1920
East Finchley Northern Barnet 1939 Arkitekt: Charles Holden.[46]
East Ham District, Hammersmith & City Newham 1902 Stasjonen er fredet.[47]
East Putney District Wandsworth 1889
Eastcote Metropolitan, Piccadilly Hillingdon 1906 Ombygd siste del av 1930-tallet, Charles Holden. Stasjonen er fredet.[48]
Edgware Northern Barnet 1924
Edgware Road (Bakerloo) Bakerloo Westminster 1907
Edgware Road (Circle) Circle, District, Hammersmith & City Westminster 1863
Elephant & Castle Bakerloo, Northern Southwark 1890 Planer om opprustning.[49]
Elm Park District Havering 1935
Embankment Bakerloo, Circle, District, Northern Westminster 1870 Opprinnelig navn var Charing Cross. I 1974 fikk stasjonen navnet Charing Cross Embankment. Nåværende navn fra 1976.
Epping Central Epping Forest 1949
Euston Northern, Victoria Camden 1907
Euston Square Circle, Hammersmith & City, Metropolitan Camden 1863 Opprinnelig navn var Gower Street. Nåværende navn fra 1909.
Fairlop Central Redbridge 1948
Farringdon Circle, Hammersmith & City, Metropolitan Islington 1865 Opprinnelig stasjon åpnet 1863. Opprinnelig navn var Farringdon Street. Fra 1922 var navnet Farringdon & High Holborn. Nåværende navn fra 1936. Stasjonen er fredet.[50] Gjennomgår ombygging ifm Crossrail.[51]
Finchley Central Northern Barnet 1940
Finchley Road Jubilee, Metropolitan Camden 1879 I perioden 1885-1914 het stasjonen Finchley Road (South Hampstead).
Finsbury Park Piccadilly, Victoria Islington 1906
Fulham Broadway District Hammersmith and Fulham 1880 Ombygd 1910, Harry W. Ford. Opprinnelig navn var Walham Green. Nåværende navn fra 1952. Deler av stasjonen er fredet.[52]
Gants Hill Central Redbridge 1947 Arkitekt: Charles Holden.[53]
Gloucester Road Circle, District, Piccadilly Kensington and Chelsea 1869 Opprinnelig navn var Brompton (Gloucester Road). Nåværende navn fra 1907. Utvidet 1906, arkitekt Leslie Green. Stasjonen er fredet.[54]
Golders Green Northern Barnet 1907
Goldhawk Road Circle, Hammersmith & City Hammersmith and Fulham 1914
Goodge Street Northern Camden 1907 Opprinnelig navn var Tottenham Court Road. Nåværende navn fra 1908.
Grange Hill Central Redbridge 1948
Great Portland Street Circle, Hammersmith & City, Metropolitan Westminster 1863 Opprinnelig navn var Portland Road. Nåværende navn fra 1917, bortsett fra i perioden 1923-1933 (Great Portland Street & Regent's Park). Fredet.[55]
Green Park Jubilee, Piccadilly, Victoria Westminster 1906 Opprinnelig navn var Dover Street. Nåværende navn fra 1933.
Greenford Central Ealing 1947
Gunnersbury District Hounslow 1877
Hainault Central Redbridge 1948
Hammersmith (H & C) Circle, Hammersmith & City Hammersmith and Fulham 1868 En annen stasjon med samme navn stengte samme år.
Hammersmith (D & P) District, Piccadilly Hammersmith and Fulham 1874
Hampstead Northern Camden 1907 Hampstead er den dypest liggende stasjonen - 58,5 meter under gatenivå.[56]
Hanger Lane Central Ealing 1947
Harlesden Bakerloo Brent 1917
Harrow & Wealdstone Bakerloo Harrow 1917 Stasjonen var stengt i perioden 1982-1984.
Harrow-on-the-Hill Metropolitan Harrow 1880 Opprinnelig navn var Harrow. Nåværende navn fra 1894.
Hatton Cross Piccadilly Hillingdon 1975
Heathrow Terminals 1, 2, 3 Piccadilly Hillingdon 1977 Opprinnelig navn var Heathrow Central. Fra 1983 var navnet Heathrow Central Terminals 1, 2, 3. Nåværende navn fra 1986. Oppgradert forut for sommer-OL 2012.
Heathrow Terminal 4 Piccadilly Hillingdon 1986 Oppgradert i 2009.[57]
Heathrow Terminal 5 Piccadilly Hillingdon 2008 Arkitekt: RSHP,[58] HOK[59]
Hendon Central Northern Barnet 1923 Arkitekt: Stanley Heaps. Stasjonen er fredet.[60]
High Barnet Northern Barnet 1940
High Street Kensington Circle, District Kensington and Chelsea 1868 Opprinnelig navn var Kensington (High Street). Gradvis nåværende navn fram til 1880.
Highbury & Islington Victoria Islington 1968
Highgate Northern Haringey 1941
Hillingdon Metropolitan, Piccadilly Hillingdon 1992 En annen stasjon ved samme navn ble stengt samme år.
Holborn Central, Piccadilly Camden 1906 I 1933 fikk stasjonen navnet Holborn (Kingsway). Etter hvert nåværende navn.
Holland Park Central Kensington and Chelsea 1900
Holloway Road Piccadilly Islington 1906
Hornchurch District Havering 1902 Stasjonen var stengt i perioden 1905-1932.
Hounslow Central Piccadilly Hounslow 1886 Opprinnelig navn var Heston-Hounslow. Nåværende navn fra 1925.
Hounslow East Piccadilly Hounslow 1909 Opprinnelig navn Hounslow Town. Nåværende navn fra 1925.
Hounslow West Piccadilly Hounslow 1884 Opprinnelig navn var Hounslow Barracks. Nåværende navn fra 1925.
Hyde Park Corner Piccadilly Westsminster 1906
Ickenham Metropolitan, Piccadilly Hillingdon 1905
Kennington Northern Southwark 1890 Arkitekt: Thomas Philip Figgis. Stasjonen er fredet.[61]
Kensal Green Bakerloo Brent 1916
Kensington (Olympia) District Kensington and Chelsea 1864 Opprinnelig navn var Kensington. Stasjonen het Kensington (Addison Road) i perioden 1868-1940. Nåværende navn fra 1946.
Kentish Town Northern Camden 1907
Kenton Bakerloo Brent 1917 Stasjonen var stengt i perioden 1982-1984.
Kew Gardens District Richmond 1877
Kilburn Jubilee Brent 1879 Opprinnelig navn var Kilburn & Brondesbury. Nåværende navn fra 1950. Pusset opp i 2004.
Kilburn Park Bakerloo Brent 1915 Arkitekt: Stanley Heaps, inspirert av Leslie Green. Stasjonen er fredet.[62]
Kingsbury Jubilee Brent 1932
King's Cross St. Pancras Circle, Hammersmith & City, Metropolitan, Northern, Piccadilly, Victoria Camden 1907 En annen stasjon med samme navn fra 1863 stengte i 1941. Utsatt for brann i 1987 - 31 omkom.[63]
Knightsbridge Piccadilly Kensington and Chelsea 1906
Ladbroke Grove Circle, Hammersmith & City Kensington and Chelsea 1864 Opprinnelig navn var Notting Hill. I 1880 fikk stasjonen navnet Notting Hill & Ladbroke Grove. I 1919 ble navnet skiftet til Ladbroke Grove (North Kensington). Nåværende navn fra 1938.
Lambeth North Bakerloo Lambeth 1906 Opprinnelig navn var Kennington Road. Senere samme år fikk stasjonen navnet Westminster Bridge Road. I 1917 fikk stasjonen navnet Lambeth (North). Nåværende navn fra 1928.
Lancaster Gate Central Westminster 1900
Latimer Road Circle, Hammersmith & City Kensington and Chelsea 1868
Leicester Square Northern, Piccadilly Westminster 1906 Ombygd 1935, arkitekt Charles Holden.[64]
Leyton Central Waltham Forest 1947
Leytonstone Central Waltham Forest 1947
Liverpool Street Central, Circle, Hammersmith & City, Metropolitan City 1875 Opprinnelig navn var Bishopsgate. Nåværende navn fra 1909. Overgang til Crossrail.[65]
London Bridge Jubilee, Northern Southwark 1900
Loughton Central Epping Forest 1948 Arkitekt: John Murray Easton. Stasjonen er fredet.[66]
Maida Vale Bakerloo Westminster 1915 Arkitekt: Stanley Heaps, inspirert av Leslie Green. Modernisert på slutten av 2000-tallet. Stasjonen er fredet.[67]
Manor House Piccadilly Hackney 1932
Mansion House Circle, District City 1871
Marble Arch Central Westminster 1900
Marylebone Bakerloo Westminster 1907 Opprinnelig navn var Great Central. Nåværende navn fra 1917.
Mile End Central, District, Hammersmith & City Tower Hamlets 1902
Mill Hill East Northern Barnet 1941
Monument Circle, District City 1884 Opprinnelig navn var Eastcheap. Etter en måned skiftet stasjonen navn til The Monument, etter hvert bare Monument. Gjennomgår stor ombygging til 2021.[68]
Moor Park Metropolitan Three Rivers 1910 Opprinnelig navn var Sandy Lodge. Omdøpt til Moor Park & Sandy Lodge i 1923. Nåværende navn fra 1950.
Moorgate Circle, Hammersmith & City, Metropolitan, Northern City 1865 Arkitekt: Thomas Philip Figgis. Opprinnelig navn var Moorgate Street. Nåværende navn fra 1924. Ombygd på 1930-tallet. Stasjonen er fredet.[69]
Morden Northern Merton 1926
Mornington Crescent Northern Camden 1907
Neasden Jubilee Brent 1880 Opprinnelig navn var Kingsbury & Neasden. Fra 1910 het stasjonen Neasden & Kingsbury. Nåværende navn fra 1932.
Newbury Park Central Redbridge 1947
North Acton Central Ealing 1923
North Ealing Piccadilly Ealing 1903
North Greenwich Jubilee Greenwich 1999 Stasjonen er en del av Jubilee Line Extension. Arkitekter: Will Alsop & Co,[70] Lyall, Bills & Young.[71]
North Harrow Metropolitan Harrow 1915
North Wembley Bakerloo Brent 1917 Stasjonen var stengt i perioden 1982-1984.
Northfields Piccadilly Ealing 1932
Northolt Central Ealing 1948
Northwick Park Metropolitan Brent 1923 Opprinnelig navn var Northwick Park & Kenton. Nåværende navn fra 1937.
Northwood Metropolitan Hillingdon 1887
Northwood Hills Metropolitan Hillingdon 1933
Notting Hill Gate Central, Circle, District Kensington and Chelsea 1868 Arkitekt: John Fowler. Deler av stasjonen er fredet.[72]
Oakwood Piccadilly Enfield 1933 Arkitekt: Charles Holden. Oppgradert 2006-07. Stasjonen er fredet.[73]
Old Street Northern Islington 1901 Senere ombygd, arkitekter Stanley Heaps og Charles Holden[74]
Osterley Piccadilly Hounslow 1934 Arkitekter: Stanley Heaps og Charles Holden.[75]
Oval Northern Lambeth 1890 Opprinnelig navn var The Oval. Nåværende navn fra ca 1894.
Oxford Circus Bakerloo, Central, Victoria Westminster 1900 Arkitekt: Harry Bell Measures. Inngangspartiet Oxford Street-Argyll Street, arkitekt Leslie Green, er fredet.[76][77]
Paddington Bakerloo, Circle, District, Hammersmith & City Westminster 1863 Opprinnelig navn var Paddington (Bishop's Road). Nåværende navn fra 1913, 1933, 1948 (avhengig av linje). Deler av stasjonen er fredet.[78] Opprustet ifm Crossrail.[79][80]
Park Royal Piccadilly Ealing 1931 Stasjonen het Park Royal (Hanger Hill) i perioden 1936-1947.
Parsons Green District Hammersmith and Fulham 1880
Perivale Central Ealing 1947 Arkitekt: Brian Lewis. Utformet og påbegynt før 2. verdenskrig. Opprinnelig navn var Perivale Halt. Stasjonen er fredet.[81]
Piccadilly Circus Bakerloo, Piccadilly Westminster 1906 Omfattende ombygging 1925-28, arkitekt Charles Holden.[82]
Pimlico Victoria Westminster 1972
Pinner Metropolitan Harrow 1885
Plaistow District, Hammersmith & City Newham 1902
Preston Road Metropolitan Brent 1931 En annen stasjon med samme navn eksisterte i perioden 1908-1932.
Putney Bridge District Hammersmith and Fulham 1880 Opprinnelig navn var Putney Bridge & Fulham. Fra 1902 var navnet Putney Bridge & Hurlingham. Nåværende navn fra 1932.
Queen's Park Bakerloo Brent 1915
Queensbury Jubilee Brent 1934
Queensway Central Westminster 1900 Opprinnelig navn var Queen's Road. Nåværende navn fra 1946.
Ravenscourt Park District Hammersmith and Fulham 1877 Opprinnelig navn var Shaftesbury Road. Nåværende navn fra 1888.
Rayners Lane Metropolitan, Piccadilly Harrow 1906 Arkitekter: Charles Holden og Reginald Uren.[83]
Redbridge Central Redbridge 1947 Arkitekt: Charles Holden.[84] Stasjonen er fredet.[85]
Regent's Park Bakerloo Westminster 1906
Richmond District Richmond 1877
Rickmansworth Metropolitan Three Rivers 1887
Roding Valley Central Epping Forest 1948
Royal Oak Circle, Hammersmith & City Westminster 1871
Ruislip Metropolitan, Piccadilly Hillingdon 1904
Ruislip Gardens Central Hillingdon 1948
Ruislip Manor Metropolitan, Piccadilly Hillingdon 1912
Russell Square Piccadilly Camden 1906 Arkitekt: Leslie Green. Stasjonen er fredet.[86]
St. James's Park Circle, District Westminster 1868 Ombygd på 1920-tallet, arkitekt Charles Holden.[87] Stasjonen er fredet.[88]
St. John's Wood Jubilee Westminster 1939 Arkitekt: Stanley Heaps. Stasjonen er fredet.[89]
St. Paul's Central City 1900 Opprinnelig navn var Post Office. Nåværende navn fra 1937.
Seven Sisters Victoria Haringey 1968
Shepherd's Bush Central Central Hammersmith and Fulham 1900 Ombygd på slutten av 2000-tallet, Ian Ritchie Architects.[90]
Shepherd's Bush Market Circle, Hammersmith & Circle Hammersmith and Fulham 1914 En annen stasjon ved samme navn ble stengt samme år.
Sloane Square Circle, District Kensington and Chelsea 1868
Snaresbrook Central Redbridge 1947
South Ealing Piccadilly Ealing 1883
South Harrow Piccadilly Harrow 1935 En annen stasjon med samme navn eksisterte i perioden 1903-1935.
South Kensington Circle, District, Piccadilly Kensington and Chelsea 1868 Arkitekt: John Fowler. Ombygd 1907, arkitekt Leslie Green. Stasjonen er fredet.[91]
South Kenton Bakerloo Brent 1933 Stasjonen var stengt i perioden 1982-1984.
South Ruislip Central Hillingdon 1948
South Wimbledon Northern Merton 1926 Arkitekt: Charles Holden.[92] Stasjonen fikk navnet South Wimbledon (Merton) i 1928. Etter hvert kun South Wimbledon.
South Woodford Central Redbridge 1947 Opprinnelig navn var South Woodford (George Lane). Nåværende navn fra 1950.
Southfields District Wandsworth 1889
Southgate Piccadilly Enfield 1933 Arkitekt: Charles Holden.[93] Stasjonen er fredet.[94]
Southwark Jubilee Southwark 1999 Arkitekt: MJP Architects.[95]
Stamford Brook District Hammersmith and Fulham 1912
Stanmore Jubilee Harrow 1932
Stepney Green District, Hammersmith & City Tower Hamlets 1902
Stockwell Northern, Victoria Lambeth 1890 Ombygd i 1923, arkitekter Stanley Heaps og Charles Holden.[96]
Stonebridge Park Bakerloo Brent 1917
Stratford Central, Jubilee Newham 1946 Stratford har den korteste rulletrappen - 4,1 meter.[97]
Sudbury Hill Piccadilly Harrow 1903
Sudbury Town Piccadilly Brent 1903 Nåværende stasjon fra 1930-tallet, arkitekt Charles Holden.[98] Stasjonen er fredet.[99]
Swiss Cottage Jubilee Camden 1939 En annen stasjon med samme navn eksisterte i perioden 1868-1940.
Temple Circle, District Westminster 1870 Opprinnelig navn var The Temple, etter hvert bare Temple.
Theydon Bois Central Epping Forest 1949
Tooting Bec Northern Wandsworth 1926 Arkitekt: Charles Holden.[100] Opprinnelig navn var Trinity Road (Tooting Bec). Nåværende navn fra 1950.
Tooting Broadway Northern Wandsworth 1926
Tottenham Court Road Central, Northern Westminster 1900 Ombygging ifm Crossrail.[101][102]
Tottenham Hale Victoria Haringey 1968 Stasjonen skal opprustes.[103]
Totteridge & Whetstone Northern Barnet 1940
Tower Hill Circle, District Tower Hamlets 1882 Opprinnelig navn var Tower of London, som stengte 1884. Ny stasjon på stedet åpnet i 1967, med nåværende navn. En nærliggende stasjon med samme navn stengte i 1967.
Tufnell Park Northern Islington 1907
Turnham Green District, Piccadilly Hounslow 1877
Turnpike Lane Piccadilly Haringey 1932 Arkitekt: Charles Holden.[104] Stasjonen er fredet.[105]
Upminster District Havering 1902 Stasjonen var stengt i perioden 1905-1932.
Upminster Bridge District Havering 1934
Upney District Barking and Dagenham 1932
Upton Park Circle, District, H & C Newham 1902
Uxbridge Metropolitan, Piccadilly Hillingdon 1938 Arkitekt: Bucknell. Arkitektarbeidet ble ledet av Charles Holden.[106] En annen stasjon ved samme navn ble stengt samme år. Stasjonen er fredet.[107]
Vauxhall Victoria Lambeth 1971 Stor oppussing 2014-2015.
Victoria Circle, District, Victoria Westminster 1868 Gjennomgår opprustning.[108]
Walthamstow Central Victoria Waltham Forest 1968 Oppgradert i 2007.
Wanstead Central Redbridge 1947 Oppgradert i 2009.
Warren Street Northern, Victoria Camden 1907 Opprinnelig navn var Euston Road. Nåværende navn fra 1908.
Warwick Avenue Bakerloo Westminster 1915
Waterloo Bakerloo, Jubilee, Northern, Waterloo & City Lambeth 1906 Waterloo er den travleste stasjonen, med 88 millioner reisende hvert år.[109]
Watford Metropolitan Watford 1925
Wembley Central Bakerloo Brent 1917 Opprinnelig navn var Wembley for Sudbury. Nåværende navn fra 1948. Stasjonen var stengt i perioden 1982-1984.
Wembley Park Jubilee, Metropolitan Brent 1894
West Acton Central Ealing 1923 Ny stasjonsbygning i 1940, arkitekt Brian Lewis. Stasjonen er fredet.[110]
West Brompton District Kensington and Chelsea 1869
West Finchley Northern Barnet 1940
West Ham District, Hammersmith & City, Jubilee Newham 1902 Stasjonen het West Ham (Manor Road) i perioden 1924-1969.
West Hampstead Jubilee Camden 1879
West Harrow Metropolitan Harrow 1913
West Kensington District Hammersmith and Fulham 1874 Opprinnelig navn var North End (Fulham). Nåværende navn fra 1877.
West Ruislip Central Hillingdon 1948 Opprinnelig navn var West Ruislip (for Ickenham). Etterhvert kun West Ruislip.
Westbourne Park Circle, Hammersmith & Circle Westminster 1871 En annen stasjon ved samme navn stengte samtidig.
Westminster Circle, District, Jubilee Westminster 1868 Opprinnelig navn var Westminster Bridge. Nåværende navn fra 1907. Ombygd sideinngang på 1920-tallet, arkitekt Charles Holden.[111] Utvidet på 1990-tallet ifm forlengelsen av Jubilee-linjen, arkitekt Hopkins Architects.[112]
White City Central Hammersmith and Fulham 1947
Whitechapel District, Hammersmith & City Tower Hamlets 1884 Opprinnelig navn var Whitechapel (Mile End). Nåværende navn fra 1901. Ombygging ifm Crossrail.[113]
Willesden Green Jubilee Brent 1879 I perioden 1894-1938 het stasjonen Willesden Green & Cricklewood. Ombygd 1925, Charles Walter Clark. Stasjonen er fredet.[114]
Willesden Junction Bakerloo Brent 1915
Wimbledon District Merton 1889
Wimbledon Park District Merton 1889
Wood Green Piccadilly Haringey 1932 Arkitekt: Charles Holden. Stasjonen er fredet.[115]
Wood Lane Circle, Hammersmith & City Hammersmith and Fulham 2008 Arkitekt: Ian Ritchie Architects[116]
Woodford Central Redbridge 1947
Woodside Park Northern Barnet 1940

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fakta om London Underground, Transport for London
  2. ^ Om wifi, Transport for London
  3. ^ Fakta om stasjonene, Transport for London
  4. ^ 16 stasjoner fredet, English Heritage, juli 2011 Arkivert 4. januar 2015 hos Wayback Machine.
  5. ^ 16 fredete stasjoner, Regjeringen, juli 2011
  6. ^ 16 fredete stasjoner, The Guardian, juli 2011
  7. ^ 16 fredete stasjoner, The Independent, juli 2011
  8. ^ Sentrale Crossrail-stasjoner, Crossrail
  9. ^ Acton Town, English Heritage
  10. ^ Angel, RIBA Arkivert 29. september 2012 hos Wayback Machine.
  11. ^ Angel, Transport for London
  12. ^ Archway, RIBA Arkivert 13. september 2012 hos Wayback Machine.
  13. ^ Arnos Grove, RIBA Arkivert 19. februar 2014 hos Wayback Machine.
  14. ^ Arnos Grove, English Heritage Arkivert 17. oktober 2012 hos Wayback Machine.
  15. ^ Baker Street, English Heritage
  16. ^ Baker Street, Transport for London
  17. ^ Balham, English Heritage
  18. ^ Ombygging av Bank, Transport for London
  19. ^ Barking, English Heritage
  20. ^ Barkingside, English Heritage
  21. ^ Barons Court, English Heritage
  22. ^ Belsize Park, English Heritage
  23. ^ Bermondsey, Ian Ritchie Architects
  24. ^ Bethnal Green-ulykke, BBC, mars 2013
  25. ^ Bond Street, RIBA Arkivert 30. september 2012 hos Wayback Machine.
  26. ^ Ombygging av Bond Street, Transport for London
  27. ^ Bond Street, Crossrail
  28. ^ Boston Manor, RIBA Arkivert 18. februar 2014 hos Wayback Machine.
  29. ^ Boston Manor, English Heritage
  30. ^ Bounds Green, English Heritage
  31. ^ Bow Road, English Heritage
  32. ^ Brent Cross, English Heritage
  33. ^ Caledonian Road, English Heritage
  34. ^ Canary Wharf, Foster and Partners
  35. ^ Chalk Farm, English Heritage
  36. ^ Chesham, English Heritage
  37. ^ Chiswick Park, English Heritage
  38. ^ Clapham South, RIBA Arkivert 30. september 2012 hos Wayback Machine.
  39. ^ Clapham South, English Heritage
  40. ^ Cockfosters, RIBA Arkivert 7. juli 2011 hos Wayback Machine.
  41. ^ Cockfosters, English Heritage
  42. ^ Colliers Wood, English Heritage
  43. ^ Covent Garden, English Heritage
  44. ^ Ealing Common, English Heritage Arkivert 26. januar 2014 hos Wayback Machine.
  45. ^ Earl's Court, English Heritage
  46. ^ East Finchely, RIBA Arkivert 2. januar 2014 hos Wayback Machine.
  47. ^ East Ham, English Heritage
  48. ^ Eastcote, English Heritage
  49. ^ Elephant & Castle, Transport for London
  50. ^ Farringdon, English Heritage Arkivert 17. august 2013 hos Wayback Machine.
  51. ^ Farringdon, Crossrail
  52. ^ Fulham Broadway, English Heritage
  53. ^ Gants Hill, RIBA Arkivert 2. januar 2014 hos Wayback Machine.
  54. ^ Gloucester Road, English Heritage
  55. ^ Great Portland Street, English Heritage
  56. ^ Hampstead, Transport for London
  57. ^ Heathrow Terminal 4 Arkivert 14. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  58. ^ Heathrow Terminal 5, RSHP Arkivert 1. mars 2014 hos Wayback Machine.
  59. ^ Heathrow Terminal 5, HOK
  60. ^ Hendon Central, English Heritage
  61. ^ Kennington, English Heritage
  62. ^ Kilburn Park, English Heritage
  63. ^ King's Cross (brannen), Railways Archive
  64. ^ Leicester Square, RIBA Arkivert 7. juli 2011 hos Wayback Machine.
  65. ^ Liverpool Street, Crossrail
  66. ^ Loughton, English Heritage
  67. ^ Maida Vale, English Heritage
  68. ^ Ombygging av Monument, Transport for London
  69. ^ Moorgate, English Heritage
  70. ^ «North Greenwich, Will Alsop & Co». Arkivert fra originalen 29. oktober 2016. Besøkt 31. mars 2014. 
  71. ^ North Greenwich, Lyall, Bills & Young
  72. ^ Notting Hill Gate, English Heritage
  73. ^ Oakwood, English Heritage
  74. ^ Old Street, RIBA Arkivert 7. juli 2011 hos Wayback Machine.
  75. ^ Osterley, RIBA (pdf) Arkivert 14. mars 2012 hos Wayback Machine.
  76. ^ Oxford Circus, English Heritage, I
  77. ^ Oxford Circus, English Heritage, II
  78. ^ Paddington, English Heritage
  79. ^ Paddington, Transport for London
  80. ^ Paddington, Crossrail
  81. ^ Perivale, English Heritage
  82. ^ Piccadilly Circus, RIBA Arkivert 4. mai 2011 hos Wayback Machine.
  83. ^ Rayners Lane, RIBA Arkivert 2. januar 2014 hos Wayback Machine.
  84. ^ Redbridge, RIBA Arkivert 2. januar 2014 hos Wayback Machine.
  85. ^ Redbridge, English Heritage
  86. ^ Russell Square, English Heritage
  87. ^ St. James's Park, RIBA Arkivert 26. februar 2014 hos Wayback Machine.
  88. ^ St. James's Park, English Heritage
  89. ^ St. John's Wood, English Heritage
  90. ^ Sheperd's Bush Central, Ian Ritchie Architects
  91. ^ South Kensington, English Heritage
  92. ^ South Wimbledon, RIBA Arkivert 7. juli 2011 hos Wayback Machine.
  93. ^ Southgate, RIBA Arkivert 4. februar 2014 hos Wayback Machine.
  94. ^ Southgate, English Heritage
  95. ^ Southwark, MJP Architects
  96. ^ Stockwell, RIBA Arkivert 29. september 2012 hos Wayback Machine.
  97. ^ Stratford, Transport for London
  98. ^ Sudbury Town, RIBA Arkivert 19. februar 2014 hos Wayback Machine.
  99. ^ Sudbury Town, English Heritage
  100. ^ Tooting Bec, RIBA Arkivert 30. september 2012 hos Wayback Machine.
  101. ^ Tottenham Court Road, Transport for London
  102. ^ Tottenham Court Road, Crossrail
  103. ^ Tottenham Hale, Transport for London
  104. ^ Turnpike Lane, RIBA Arkivert 7. juli 2011 hos Wayback Machine.
  105. ^ Turnpike Lane, English Heritage
  106. ^ Uxbridge, Transport for London
  107. ^ Uxbridge, English Heritage
  108. ^ Victoria, Transport for London
  109. ^ Waterloo, Transport of London
  110. ^ West Acton, English Heritage
  111. ^ Westminster, RIBA Arkivert 29. september 2012 hos Wayback Machine.
  112. ^ Westminster, Hopkins Architects
  113. ^ Whitechapel, Crossrail
  114. ^ Willesden Green, English Heritage
  115. ^ Wood Green, English Heritage
  116. ^ Wood Lane, Ian Ritchie Architects

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rose, Douglas (2007). The London Underground. A Diagrammatic History. Åttende utgave.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]