Bank og Monument undergrunnsstasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 51°30′47,146″N 0°5′18,028″V

Undergroundsymbol Bank og Monument
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
ByLondon
StedCity of London
Oppkalt etterBank of England
Tjenester
Plattform(er)10
Passasjerer årlig43,500 millioner (2010)
Kollektivsone1

Bank og Monument undergrunnsstasjoner
51°30′47″N 0°5′17″W

En av Northern-linjens plattformer

Bank og Monument stasjoner er to stasjoner i Londons undergrunnsbane som har blitt forbundet slik at de har blitt til en stasjon med to innganger og to forskjellige navn ved disse inngangene. Komplekset ligger i kollektivsone 1, i det sentrale London.

Bank-delen har navn etter Bank of England, som ligger rett ved. Den betjener linjene Central, Northern og Waterloo & City. På sistnevnte er den en av bare to stasjoner som utgjør hele linjen. Den er også endestasjon for Docklands Light Railway (DLR).

Monument-delen, med navn etter Monument, minnesmerket over bybrannen i London 1666, betjener linjene Circle og District.

Londons første offentlige toalett lå i Bank-delen, rett ved Royal Exchange-utgangen.

Bank of England-utgangen er bygget inn i selve banken, og er derfor fredet. Den er den eneste fredede bygning i undergrunnsnettet av grade I, den høyeste kategorien av bevaringsverdige bygninger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Metropolitan Inner Circle Completion Railway[rediger | rediger kilde]

Monument-delen åpnet i 1884 på det som skulle bli linjene District og Circle. Linjen hadde opprinnelig brukt en annen stasjon, men på grunn av problemer i samarbeidet mellom to selskaper ble det bygget en egen.

Waterloo & City Railway Company[rediger | rediger kilde]

Selskapet Waterloo & City Railway Company anla en linje fram til stasjonen i 1898. Deres stasjon het opprinnelig City, etter City of London. Denne ble etterhvert inkorporert i Bank-delen.

City & South London Railway[rediger | rediger kilde]

Den første stasjonen med navnet Bank åpnet i 1900, da det som nå er Northern-linjen utvidet linjen fram til Moorgate. Selskapet stengte samtidig sin gamle endestasjon i området, King William Street.

Ettersom tomteprisene var svært høye i området gikk selskapet til det uvanlige skritt å forhandle fram kjøp av en del av krypten i kirken St. Mary Woolnoth. Dette førte til at man måtte flytte flere kister og støtte opp hjørnene på kirken. Selv om det er installert rulletrapper er det fortsatt mulig å bruke heisene, som har inngang fra den gamle krypten.

Central London Railway[rediger | rediger kilde]

30. juli 1900 ble Bank-delen stasjon for dagens Central-linje. Plattformen er sterkt buet på grunn av behovet for å legge den direkte under Threadneedle Street og Poultry, slik at man kunne slippe å kompesere huseiere for vibrasjoner. Det er derfor ikke mulig å se den ene enden av plattformen fra den andre.

Stasjonen ble bygget fullstendig under bakkenivå, på grunn av de høye tomteprisene. For å ikke underminere veikrysset over måtte det brukes separate heissjakter for de forskjellige plattformene, og det var derfor ikke før man innførte rulletrapper i 1920-årene at det var mulig med direkte overgang mellom linjene uten å måtte opp i billetthallen for å skifte heis først.

11. januar 1941 ble Central-linjens billetthall truffet direkte av en tysk flybombe. Området ble antagelig bombet spesielt hardt på grunn av at Bank of England ligger der. Royal Exhange og Mansion House kollapset ned i undergrunnsstasjonen, og 56 mennesker omkom.

I 1933 ble det installert en rulletrapp som gjorde det mulig å gå direkte mellom Monument og Bank. Stasjonene skiftet da navn til Monument-for-Bank og Bank-for-Monument. Dette var det første skrittet mot full sammenslåing av stasjonene.

DLR[rediger | rediger kilde]

LR la en tunnel inn til stasjonen under Central-linjens tunnel. Plattformen ble åpnet i 1991, og er forbundet med andre plattformer via gangtunneler. På grunn av det kompliserte systemet av tunneler mellom de forskjellige linjene kalles stasjonen ofte The Worm («Marken») av de ansatte.

Katastrofeøvelse[rediger | rediger kilde]

7. september 2003 ble Bank-delen brukt til en katastrofeøvelse. Den var en av de største og mest realistiske av slike øvelser som er utført i Storbritannia, og involverte politiet, brannvesenet, ambulansetjenesten og personalet på undergrunnsbanen. Målet var å utrede beredskapen i tilfelle et angrep med kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen.

Forrige stasjon   Underground no-text.svg London Underground   Neste stasjon
Ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Hammersmith/ringbane
District-linjen District-linjen
Central-linjen Central-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
Endestasjon
Waterloo & City-linjen Waterloo & City-linjenEndestasjon
DLR no-text roundel.svg Docklands Light Railway
Endestasjon BankWoolwich Arsenal
BankLewisham

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]