Tottenham Court Road undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Undergroundsymbol Tottenham Court Road
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedSoho/St. Giles' Circus
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)4
Passasjerer årlig34,869 millioner (2010)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1906
Kart
Tottenham Court Road undergrunnsstasjon
51°30′58″N 0°07′51″V

Tottenham Court Road undergrunnstasjon er en stasjon i Londons undergrunnsbane. Den betjener Central-linjen og Northern-linjens Charing Cross-gren. Stasjonen ligger i kollektivsone 1.

Stasjonen åpnet som en del av Central London Railway (nå Central-linjen) den 30. juli 1900. Plattformene ligger under Oxford Street, vest for krysset mellom denne og Tottenham Court Road. Plattformene var opprinnelig forbundet med inngangshallen via heiser.

Charing Cross, Euston and Hampstead Railway (CCEHR, nå Nortern-linjen) åpnet plattformer på stasjonen 22. juli 1907. Det var ikke direkte forbindelse mellom plattformene, så passasjerer måtte gå ut og gjennom en annen inngang. Denne delen av stasjonen gikk under navnet Oxford Street undergrunnsstasjon. I september 1908 ble det laget en tunnel som forbant endene av de to linjenes plattformer, og begge linjer begynte å bruke samme navn for stasjonen. Ettersom Northern-linjen hadde en annen stasjon som het Tottenham Court Road ble denne omdøpt til Goodge Street undergrunnsstasjon.

De originale heissjaktene og trappen som fungerte som nødutgang er bevart, og når antall passasjer er spesielt høyt brukes fortsatt trappene, ettersom rulletrappene ikke klarer å ta unna alle. Heissjaktene er innlemmet i kontorer og servicetjenestene på stasjonen, og den nederste delen av en av dem er nå en del av tunnelen mellom plattformene.

Da Centre Point ble bygget i 1960-årene ble de opprinnelige stasjonsbygningene revet. Man benyttet da sjansen til å installere rulletrapper, og å legge en ny tunnel mellom midten av plattformene, gjennom en heissjakt, for å lette overgang. Et problem på stasjonen er at passasjerene som skal ut og passasjerene som skal bytte linje kommer i veien for hverandre, slik at det lett oppstår trengsel ved rulletrappene.

I 1970-årene ble stasjonen dekorert på nytt, og de distinkte gamle flisene fra CCEHR og Central London Railways hvite fliser ble fjernet. De ble erstattet av veggmalerier av Eduardo Pauli satt opp som mosaikker. Verkene er signert av kunstneren flere steder.

Ombygging[rediger | rediger kilde]

Hovedinngangen til stasjonen under ombygging (2009).

Fordi stasjonen er sentralt plassert ved Oxford Street, som er en av Londons travleste gater, og ved Dominion Theatre, som også trekker mange mennesker, er den en av de travleste i hele undergrunnsnettet. I rushtiden hender det ofte at inngangen blir blokkert fordi det er for mange mennesker som skal gjennom sperreportene i billetthallen. Transport for London bygger derfor nå (pr. april 2012) om stasjonen. Dette inkluderer en ny og mye større billetthall under Centre Point, nye rulletrapper og bedre adkomst for funksjonshemmede. Dersom Crossrails linje 2 mellom Chelsea og Hackney blir bygget, vil den stoppe ved Tottenham Court Road, noe som også er tatt med i utbyggingsplanene. Ombyggingen av stasjonen er ventet å være ferdigstilt i 2016.[trenger oppdatering]


Forrige stasjon   London Underground   Neste stasjon
Central-linjen Central-linjen
Northern-linjen Northern-linjen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]