Transport for London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Transport for London
TfL mark.svg
Windsor House.jpg
Org.formOffentlig myndighet
BransjeKollektivtransport
Etablert3. juli 2000
Forgjenger(e)London Regional Transport
Morselskap Greater London AuthorityRediger på Wikidata
Datterselskap Docklands Light Railway, London Underground LimitedRediger på Wikidata
Eierandel i
20 oppføringer
Silvertown Tunnel, Stratford bus station, London Transport, Gallions Reach Crossing, TfL Rail, Belvedere Crossing, Ilford EMU Depot, Docklands Light Railway, Victoria Coach Station, Crossrail, London Overground, Tramlink, East London-linjen, Blackwall Tunnel, London Buses, London Trams, London Rail, Woolwich Ferry, London Transport Museum, Transport Trading LimitedRediger på Wikidata
Hovedkontor Windsor HouseRediger på Wikidata
LandStorbritannia
Antall ansatte 28 000
Nettsted Offisielt nettsted (en-GB)

Transport for London (TfL) er den offentlige etaten som har ansvar for transportsystemet i London. Etaten gjennomfører byens transportpolitikk og forvalter de transporttjenestene som borgermesteren i London har ansvar for. TfL ledes av et styre utnevnt av borgermesteren, som også er styrets formann.

TfL kontrollerer blant annet Londons busser, undergrunnsbane, trikker og elvebåter.[trenger referanse] Etaten har også ansvar for 580 km med hovedveier, alle byens 4.600 trafikklys og regulerer drosjeindustrien.[trenger referanse] Den daglige driften av de forskjellige rutene er i all hovedsak overlatt til private operatører, men det er Transport for London som bestiller tjenestene, markedsfører disse, og står for den publikumsrettede informasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etaten ble opprettet i 2000 som del av Greater London Authority.[trenger referanse] De fleste funksjonene ble «arvet» av forgjengerorganisasjonen London Regional Transport. Undergrunnsbanen falt ikke under TfL-paraplyen før i 2003, etter at det kontroversielle[trenger referanse] offentlig–private samarbeidet ble vedtatt. Vedtaket innebærer at vedlikeholdsarbeidet på undergrunnsbanen foretas av privateide aktører, mens det offentlige fremdeles står for den daglige driften av systemet. Avdelingen Public Carriage Office var inntil opprettelsen av TfL underlagt Metropolitan Police.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

TfL er organisert i tre hovedavdelinger, hver avdeling med ansvar for forskjellige driftsarter og -områder. De tre hovedavdelingene er:

Alle hovedavdelingene og driftsartene har sin egen logo, som er en variasjon av sirkel- og linjelogoen til Transport for London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]