Westminster undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Undergroundsymbol Navnetavle
Støttestag under Portcullis House
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedWestminster
Oppkalt etterWestminster
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)4
Passasjerer årlig19,080 millioner (2009)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1868
Kart
Westminster undergrunnsstasjon
51°30′04″N 0°07′31″V

Westminster undergrunnsstasjon er en stasjon i Londons undergrunnsbane, som ligger i Westminster, like ved Parlamentsbygningen. Den er i kollektivsone 1, og betjener linjene Circle, District og Jubilee.

Stasjonen ble åpnet under navnet Westminster Bridge den 24. desember 1868, og fikk sitt nåværende navn i 1907. Den ble så fullstendig ombygget og gjenåpnet 22. desember 1999 som en del av utvidelsen av Jubilee-linjen.

Under den gamle stasjonen ble det gravd ut et 39 m høyt rom for å gi plass til heiser, rulletrapper og trapper til de dype Jubilee-plattformene. Dette er den dypeste utgravningen i det sentrale London noensinne. Et at det største problemene underarbeidet var å tilpasse den nye delen til Circle- og District-linjenes spor og plattformer, ettersom disse linjene forble åpnet. Skinnegangen måtte senkes 300 mm, og dette ble gjort noen millimeter av gangen på natten, mens undergrunnsbanen var stengt. En annen side ved arbeidet var behovet for enorme støttestag, ettersom Portcullis House, hvor de fleste parlamentsmedlemmene har sine kontorer, står over stasjonen. Den er den mest kompliserte av Londons undergrunnsstasjoner i forhold til ingeniørkunst, og var den siste på Jubilee-linjen som kunne åpnet. Det er ingenting igjen av den gamle stasjonen.

Stasjonens design, av Michael Hopkins & Partners, vant i 2001 Royal Institute of British Architects Award, samt en nominering til Stirlingprisen. Det indre av stasjonen er i en streng stil, dominert av enorme betongstag og søyler og rulletrapper og gulv i rustfritt stål.

Forrige stasjon   London Underground   Neste stasjon
Ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Hammersmith/ringbane
District-linjen District-linjen
Jubilee-linjen Jubilee-linjen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]