Farringdon stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Undergroundsymbol Navnetavle
National Rail
Farringdon station new building open 2012.JPG
Nytt stasjonsbygg oppført i 2012
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
ByLondon
StedFarringdon
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)4
Passasjerer årligJernbane:
1,492 millioner
Undergrunn:
16,810 millioner (2010)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1863

Farringdon stasjon
51°31′14″N 0°06′18″V

Farringdon stasjon er en jernbane- og undergrunnsstasjon i London. Den ligger i Farringdon, i bydelen Islington rett nord for City of London. Stasjonen er i kollektivsone 1.

Den betjener undergrunnslinjene Circle, Hammersmith & City og Metropolitan, samt Thameslink-togene mellom Brighton og Bedford og mellom Luton og Sutton. Førstnevnte rute stopper blant annet ved London Gatwick Airport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stasjonen ble åpnet 10. januar 1863 som endestasjon på Metropolitan Railway, som var verdens første undergrunnsbane og som etterhvert ble til Metropolitanlinjen. Den het opprinnelig Farringdon Street, og lå like ved dagens bygning. Linjen gikk fra Farringdon til Paddington, over en avstand på ca. 6 km. Den ble flyttet til det nåværende stedet allerede 23. desember 1865, i forbindelse med utvidelsen av Metropolitan Railway til Moorgate. 26. januar 1922 fikk den navnet Farringdon and High Holborn, og 21. april 1936 fikk den sitt nåværende navn.

Stasjonsbygningen er fra begynnelsen av det 20. århundre, og er et godt bevart eksempel på Londonundergrunnens arkitektur fra denne perioden. Den har beholdt de opprinnelig skiltene, til tross for at disse forteller at stasjonen heter Farringdon and High Holborn. På utsiden står det også et skilt om at det er et Parcel office (pakkekontor), noe som er en levning fra tiden hvor Metropolitan Railway forsøkte å bli den ledende transporttjenesten innen London.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

To store jernbaneprosjekter i Stor-London involverer Farringdon stasjon. Crossrail er en ny jernbanelinje som bygges under det sentrale London. I tillegg utbedres den eksisterende Thameslink-linjen. Når disse prosjektene står ferdig i 2018 vil Farringdon være den eneste stasjonen som tilbyr overgang mellom disse to henholdsvis øst/vest- og nord/sør-gående linjene. Stasjonen er under ombygging for å kunne takle de økte passasjertallene.

Forrige stasjon   Underground (no text).svg London Underground   Neste stasjon
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
National Rail
Thameslink

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]