Hopp til innhold

Stockwell undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Undergroundsymbol Navnetavle
Northern-linjens sørgående plattform
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedStockwell
Oppkalt etterStockwell
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)4
Passasjerer årlig6,924 millioner (2005)
Kollektivsone2
HistorieÅpnet 1890
Kart
Stockwell undergrunnsstasjon
51°28′21″N 0°07′20″V

Stockwell undergrunnsstasjon er en stasjon i Londons undergrunnsbane. Den ligger i Stockwell i bydelen Lambeth, i kollektivsone 2, og betjener Northern-linjen og Victoria-linjen.

Stasjonen ble åpnet 18. desember 1890 av den senere kong Edvard VII, som på det tidspunkt var prins av Wales. Den var da den sørligste stasjonen på City & South London Railway.

Den opprinnelige stasjonsbygningen var lik, men noe større enn, den nåværende bygningen på Kennington, med en kuppel over heisjakten. I 1923 og 1924 ble den modernisert i forbindelse med utvidelsen av linjen til Morden, som ble gjennomført i 1926.

Da Victoria-linjen tok den i bruk 23. juli 1971 ble det anlagt adkomstvei mellom plattformene for å gjøre det lett å bytte linje. Den gamle overflatebygningen ble fjernet, og dagens struktur ble reist i stedet.

Stockwell er en av åtte undergrunnsstasjoner i London som har et stort tilfluktsrom under plattformene. Tilfluktsrommene ble konstruert under andre verdenskrig.

22. juli 2005 ble Jean Charles de Menezes, en brasiliansk elektriker som bodde i London, skutt ned og drept av sivile polititjenestemenn rett utenfor stasjonen. Dette skjedde dagens etter terrorangrepet i London 21. juli 2005, og politiet skal ha mistenkt at han var en selvmordsbomber i ferd med å utføre et angrep, eller at han var innblandet i angrepet som fant sted dagen før. Det viste seg i ettertid at han ikke hadde noen forbindelse til terroristene.

Forrige stasjon   London Underground   Neste stasjon
Northern-linjen Northern-linjen
Victoria-linjen Victoria-linjen
Endestasjon

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]