Paddington stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paddington Mainline
National Rail
Paddington Station.jpg
Hovedhallen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
ByLondon
StedPaddington
Operatør(er)Network Rail
Tjenester
Plattform(er)12
Passasjerer årlig29,104 millioner (2010)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1854
Kart
Paddington stasjon
51°31′00″N 0°10′38″V

Paddington stasjon er en jernbane- og undergrunnsstasjon i Paddington, London. Den ligger i kollektivsone 1. Stasjonen drives av Network Rail.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Jernbanestasjonen er endestasjon for fjerntog til West Country, Bristol, Bath og det sørlige Wales, samt for en del pendlertog til det vestlige London. Rutene drives av Great Western Trains.

Heathrow Express går mellom Paddington og London Heathrow Airport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første stasjonen i Paddington var en midlertidig endestasjon for Great Western Railway, som åpnet i 1838. Det ble da kjørt en rute til Taplow i nærheten av Maidenhead. Etter at den nåværende stasjonen åpnet i 29. mai 1854 ble det gamle området omgjort til godstogsentral. Det er ikke lenger i bruk, og blir pr. 2005 utbygget som et bo- og forretningsområde under navnet Paddington Central.

Stasjonen ble designet av Isambard Kingdom Brunel, som er minnet med en statue på stasjonen. Mye av arbeidet ble egentlig gjort av hans partner, Matthew Digby Wyatt. Glasstaket holdes opp av støpejernsbuer i tre spenn, med en bredde på 20,70 m, 31,20 m og 21,30 m, og en lengde på 213 m. Komplekset ble kraftig utvidet i årene 19061915.

En av Brunels tidligste konstruksjoner ble funnet i forbindelse med en renovering i 2004, da man fjernet et ytre lag av tegl og avdekket en støpejernsbro som førte Bishops's Bridge Road over jernbanelinjene.

Undergrunn[rediger | rediger kilde]

Undergroundsymbol Navnetavle
Paddington Circle-District station.jpg
Circle- og District-plattformen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
ByLondon
StedPaddington
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)6
Passasjerer årlig42,025 millioner (2009)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1863
Kart
Paddington stasjon
51°31′00″N 0°10′38″V{{#coordinates:}}: kan ikke har mer enn én primærtagg per side

Paddington Station

Hammersmith & City- og Circle-linjene (til og fra Hammersmith) har plattformer på bakkenivå, ved siden av jernbanestasjonen. District og Circle har grunne tunneler, med plattformer som går på tvers rett under jernbaneplattformene, mens Bakerloo-linjen går i dype tunneler og dermed ligger nederst i komplekset.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første undergrunnsplattformen ble åpnet av Metropolitan Railway i 1863. Plattformen lå på en egen stasjon, i mange år kalt Bishop's Road etter veien den lå ved, på nordsiden av Paddington stasjon. Den ble etterhvert utvidet, og knyttet inn i samme kompleks slik at det er lett å bytte mellom undergrunn og tog. Fram til 1960-årene delte Hammersmith & City og pendlertogene plattformer.

En annen undergrunnsstasjon, Praed Street, ble åpnet i 1868. Denne ble også knyttet til Paddington stasjon, og er den delen som betjener linjene Circle og District.

Bakerloo-linjen åpnet sine plattformer i 1913.

Det er planer om at Crossrails linje 1 skal stoppe på Paddington stasjon.

Bjørnen Paddington[rediger | rediger kilde]

Bjørnen Paddington, som er kjent fra barnebøkene av Michael Bond, har navn etter stasjonen. I bøkene fortelles det at han kom «fra det dypeste, mørkeste Peru», og ble funnet på stasjonen med en lapp hengende fra halsen hvor det sto «vær så snill å ta vare på denne bjørnen». Det er en statue av bjørnen på stasjonen, og en liten butikk i billethallen selger Paddington-artikler.

Forrige stasjon   Underground (no text).svg London Underground   Neste stasjon
Bakerloo-linjen Bakerloo-linjen
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Circle-linjen Circle-linjen
gren Hammersmith
Ringbane
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
District-linjen District-linjen
gren Edgware Road
Endestasjon
National Rail
Great Western Main LineEndestasjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]