Liste over norske flyselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over norske flyselskap er en oversikt over kommersielle, rene ruteflyselskaper, som har eller har hatt sin operative base i Norge, og som er regnet som "norske" , med norsk utstedt driftstillatelse (AOC - Air Operator Certificate). Listen er delt i to, hvor den første gir en oversikt over norske flyselskap som fremdeles er operative, mens den andre delen gir en oversikt over flyselskap som nå enten er nedlagte eller fusjonert med andre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flygning i Norge kan dateres tilbake til årene rundt den første verdenskrig. Men det var ikke før på midten av 20-tallet at sivil flyrutevirksomhet ble organisert i stor skala. I 1927 åpnet det nyetablerte selskapet Norske Luftruter AS den første norske flyruten for sivile passasjerer. Ruten gikk OsloGöteborgKøbenhavnStettin. Noen år senere, i 1933 ble Norges første nasjonale flyselskap etablert, DNL. Selskapet anskaffet sitt første fly i 1935, en Junkers W 34 som ble registrert i Norsk luftfartsregister den 1. juni 1935.

Under andre verdenskrig ble norske luftfartøy overtatt av tyskerne, som også utvidet de allerede eksisterende lufthavnene i landet. Etter krigens slutt hadde landet fått en forbedret infrastruktur hva gjelder lufthavnstilbud, og selskapene kunne igjen ta opp sivil flygning. I 1946 fusjonerte DNL med danske DDL og svenske SILA, og dannet Scandinavian Airlines System. 1946 var også året da SAS' konkurrent gjennom nesten 60 år ble etablert, Braathens S·A·F·E.

På slutten av 60-tallet begynte man utbyggingen av kortbanenettet (STOL) i Nord-Norge og på Vestlandet. Widerøe ble tildelt konsesjon til å fly disse rutene, og åpnet sin første rute fra Trondheim til Bodø med fire mellomlandinger.

På 90-tallet ble det åpnet for fri konkurranse innenlands i Norge, noe som gjorde at flere aktører kom på banen. Norges første lavprisselskap, Color Air som fulgte den samme selskapsmodellen som det kontroversielle irske flyselskapet Ryanair ble etablert i 1998, men la ned all drift et drøyt år senere.

Forklaring på tabellene[rediger | rediger kilde]

  • Etablert angir hvilket år flyselskapet ble stiftet
  • Navn er navnet på flyselskapet ved opprettelsen
  • Navneendringer angir dagens navn på flyselskapet, dersom det samme selskap har byttet navn etter opprettelsen
  • Startmateriell er hvilke(n) flytype selskapet startet sin drift med
  • Hovedbase er hvor flyselskapet i dag har sin hovedbase
  • Kommentarer som relaterer til flyselskapet

Operative flyselskap[rediger | rediger kilde]

Etablert Navn Navneendringer Startmateriell Hovedbase Kommentarer
1934 Widerøe's Flyveselskap AS Waco UPF-7 Bodø Norges eldste flyselskap
1946 Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden Boeing B-17 Stockholm Scandinavian Airlines, SAS. Opprinnelig Scandinavian Airlines System; formelt Scandinavian Airlines System Denmark–Norway–Sweden) (OSE: SAS NOK) er et skandinavisk flyselskap som driver multinasjonalt i Skandinavia, og fungerer som nasjonalflyselskap for disse landene.
1993 Norwegian Air Shuttle ASA Fokker 50 Oslo Selskapet ble omstrukturert i 2002, og rendyrket seg som lavprisselskap (LCC)
1990 Helitrans Robinson R44 Trondheim Selskapet startet som helikopteroperasjoner, men utvidet driften til å inkludere ruteflygninger etter hvert
1998 Bergen Air Transport Cessna 421 Bergen
2003 Air Norway Fairchild Metro 23 Ørland Virtuelt flyselskap, ikke egne operasjoner.
2010 Krohn Air Dornier 328 Molde Virtuelt flyselskap, ikke egne operasjoner.