Air Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Air Norway
IATA: M3 – ICAO: NFA
CallsignNORTH FLYING
Grunnlagt2003
Avviklet drift2017
HovedflyplasserØrland lufthavn
Antall fly1
Destinasjoner3
HovedkontorØrland, Norge
NøkkelpersonerSnorre Hvitsand
Audun H Møller
Nettsidehttp://www.airnorway.no

Air Norway var et virtuelt norsk flyselskap. Selskapet var et samarbeidsprosjekt mellom Ørland kommune og det danske flyselskapet North Flying. Selskapet hadde ikke egne tillatelser til å drive flyselskap, men på samme måte som Color Air gjorde, kjøpte det tjenesten fra et godkjent flyselskap. Air Norway var dermed ikke et flyselskap, men solgte billetter til flyginger som skjedde under det danske flyselskapet North Flying A/S sin AOC (Air Operator Certificate).

Rutenettet besto av destinasjonene Ørland, Fagernes, Oslo og Ålborg. På Ørland–Oslo–Ørland-strekningen er Luftforsvaret den største kunden, med reisende til og fra Ørland hovedflystasjon. Strekningen Fagernes-Oslo var en anbudsrute som Air Norway drev for Samferdselsdepartementet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flyet selskapet opererer med, OY-NPB

Selskapet startet sin rute mellom Oslo og Ørland den 23. mai 2003 med en Fairchild Metro, leid inn fra det danske flyselskapet North Flying. Foretaket ble etablert på initiativ av Ørland kommune, som ønsket et sivilt ruteflytilbud fra kommunen til Oslo-området. Selskapets operasjoner ble utvidet året etter, da ruten Ørland–Oslo ble forlenget til også å inkludere Ålborg. Intet trafikkgrunnlag ble lagt til grunne for denne satsingen, og det var heller snakk om en praktisk omlegging av rutetabellen, slik at flyet kunne flys mer effektivt til sin base på Ålborg lufthavn. Den nye ruten gav likevel Sun Air of Scandinavia, et selskap som allerede var etablert på ruten Ålborg–Oslo en viss konkurranse.

I 2005 kjøpte Ørland kommune seg inn som deleier i selskapet, og forvalter nå flyselskapet sammen med North Flying og private investorer. I og med at North Flying er deleier regulerer selskapet operasjoner etter behov. Dette betyr at Air Norway på kort varsel kan få tilført ekstra kapasitet ved spesielle anledninger.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Selskapets fly eies, og opereres av danske North Flying, og flyr derfor på dansk registrering.

Flytype Antall Setekonfigurasjon Registreringer
Fairchild Swearing Metro III 1 19 seter OY-NPB

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

By Flyplasskode Flyplassnavn Flytype Bemerkninger
IATA ICAO
Danmark Danmark
Ålborg AAL EKYT Ålborg lufthavn Fairchild Swearing Metro III
Norge Norge
Oslo OSL ENGM Oslo lufthavn, Gardermoen Fairchild Swearing Metro III
Brekstad OLA ENOL Ørland lufthavn Fairchild Swearing Metro III
Fagernes VDB ENFG Fagernes lufthavn, Leirin Fairchild Swearing Metro III

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]