Liste over malerier i utstillingen Kunst og ukunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er ei liste over malerier som ble stilt ut i «Kunst og ukunst» i Nasjonalgalleriet i Oslo i april og mai 1942. Utstillinga viste eksempler på kunst som okkupasjonsstyret i Norge under andre verdenskrig godtok og ikke godtok i sin nasjonalsosialistiske ideologi. «Kunst og ukunst» ble arrangert av maleren og kunstprofessoren Søren Onsager som var medlem av Nasjonal Samling (NS) og som de tyskvennlige NS-myndighetene hadde innsatt som direktør ved galleriet etter Jens Thiis i 1941.

Lista følger oversikten i katalogen «Kunst og ukunst i Nasjonalgalleriet Oppryddingen april 1942».[1] I kabinettene 1–4 og i kvadratsalen var den «gode», akseptable, «nasjonale» og mer naturalistiske kunsten stilt ut, i den store salen den moderne, ekspresjonistiske, kommunistiske, «primitive» og utartede «ukunsten» – og i kabinettene 5–8 «et utvalg av de mange dårlige innkjøp av delvis gode malere». Mange kjente bilder i Nasjonalgalleriets samlinger ble ikke vist fordi disse var flyttet, blant annet rundt om i departementene, på grunn av frykten for krigsskader.[2]

Sal Katalog-
nummer
Bilde Kunstner Tittel År
Kabinett 1 1 I. C. Dahl «Parti fra Præstø» 1814
2 I. C. Dahl «Tysk vinterlandskap» 1838
3 I. C. Dahl «Fra Hønefossen» 1847
4 Dahl Stugunøset på Filefjeld.jpg I. C. Dahl «Stugunøset på Filefjeld» 1851
5 Jahrhundertausstellung 1906 KatNr. 0311.jpg I. C. Dahl «Trollhättan» 1853
6 I. C. Dahl «Fra Lyshornet» 1856
7 I. C. Dahl «Elv i flom» 1857
8 Jacob M. Calmeyer «Høifjeld» 1831
9 ThomasFearnleySlindebirken.jpg Thomas Fearnley «Slindrebjerken» 1839
10 Thomas Fearnley «Bayersk landskap. Brienzsjøen» 1839
Kabinett 2 11 Hermann August Cappelen «Skogstudie» ca. 1851
12 Hermann August Cappelen «Skogstudie II» ca. 1854
13 Hermann August Cappelen «Skogtjern i nedre Telemark» 1852
14 Hans Gude «Foss i Telemark» 1859
15 Lars Hertervig 001.jpg Lars Hertervig «Skogtjern» 1865
16 Olaf Isachsen «En sætesdøl» 1866
17 Olaf Isachsen «Stabbur i Sætersdalen» 1878
18 Olaf Isachsen «Syrinbusken» 1881
19 Olaf Isachsen «Aftenstemning» 1884
20 Adolph Tidemand «Forarbeide til odelsbonden i 'Haugianerne’» 1846
21 Tidemand De ensomme gamle.jpg Adolph Tidemand «De ensomme gamle» 1849
22 Adolph Tidemand «En bonde»
23 Adolph Tidemand «Røkstue, Vossevangen» 1855
Kabinett 3 24 Harriet Backer «Musikk. Studie» 1890
25 Harriet Backer «Kortspillere. Studie» 1895
26 Hans Heyerdahl - At the Window - Google Art Project.jpg Hans Heyerdahl «Ved vinduet»
27 Kitty Kielland «Torvmyr på Jæren» 1883
28 Amaldus Nielsen Morgen Ny Hellesund.jpg Amaldus Nielsen «Morgen ved Ny Hellesund» 1893
29 Eilif Petersen «Andrea Gram» 1878
30 Eilif Petersen «Sandø» 1884
31 Signe Scheel «Lysstudie» 1884
32 Frits Thaulow «Gate i Kragerø» 1882
33 Frits Thaulow «Vinter, Sigdalselven» 1883
34 Frits Thaulow «Fra Nord-Frankrike»
Kabinett 4 35 Harriet Backer «Fra Strålsjøen» 1894
36 Frederik Collett «Nysne» 1894
37 Hans Heyerdahl «Svart-Anna» 1887
38 Christian Krohg - Babord litt.jpg Christian Krohg «Bakbord Litt» 1879
39 Christian Krohg-Sovende mor med barn 1883.jpg Christian Krohg «Sovende barn» 1883
40 Eilif Petersen «Mor Utne» 1888
41 Christian Skredsvig «Vinjes fødested ‘Pladsen' i Telemark» 1887
42 Halfdan Strøm «Portrett av kunstnerens mor» 1885
Kvadratsalen 43 Nikolai Astrup «Jølsterstabbur» 1905
44 Halfdan Egedius - Play and Dance - Google Art Project.jpg Halfdan Egedius «Spill og dans» 1896
45 Thorvald Erichsen «Landskap» 1900
46 Bernhard Folkestad «Loftsinteriør»
47 Hans Heyerdahl «Søstrene» 1887
48 Hans Heyerdahl «Skognymfe» 1890
49 Kristen Holbø «Sen kveld ved Sjoadalen» 1902
50 Christian Krohg 001.jpg Christian Krohg «Håret flettes» 1882
51 Christian Krohg «Mor og barn, Skagen» 1883
52 Gerhard Munthe (1849).jpg Christian Krohg «Gerhard Munthe» 1885
53 Edvard Munch «Kunstnerens søster»
54 Edvard Munch - Spring (1889).jpg Edvard Munch «Vår» 1889
55 Munch Girls on the pier.jpg Edvard Munch «Pikene på broen» 1901
56 Edvard Munch «Hvit Natt» 1901
57 Gerhard Munthe «Aften i Eggedal» 1888
58 Gerhard Munthe «Bondehaven» 1889
59 Eilif Peterssen - Kalle Løchen, 1885.jpg Eilif Petersen «Maleren Kalle Løchen» 1885
60 Harald Sohlberg - Evening Glow - Google Art Project.jpg Harald Sohlberg «Natteglød» 1893
61 Halfdan Strøm «Restaurationen» 1888
62 Jørgen Sørensen «Ved Vestre Akers prestegård» 1887
63 Jørgen Sørensen Vinter.jpg Jørgen Sørensen «Vinterbillede» 1888
64 Erik Werenskiold (1855-1938)1.jpg Erik Werenskiold «Fra Telemarken» 1883
65 Erik Werenskiold «Professor Helland» 1885
Den store sal
(«ukunst»)
66 Reidar Aulie «Jernbanen» 1933
67 Georges Braque «Nature Morte» 1935
68 C. Børje «Eksteriør»
69 Arne Ekeland «Vi arbeidsløse» 1934
70 Arne Ekeland «Kabyssen» 1935
71 Arne Ekeland «Nybyggerpike» 1939
72 Martin Edmond «Gutt med fugl»
73 Finn Faaborg «Blomsterbuketten» 1939
74 Kai Fjell «Voldsmannen» 1933
75 Kai Fjell «Modellenes hyldest» 1936
76 Kai Fjell «Kalven reiser seg» 1936
77 Harald Giersing «Selvportrett»
78 Isaac Grünewald «Riddarholmkyrkan»
79 Isaac Grünewald «Katarinavägen»
80 Sigrid Hjerten «Liggende odalisk» 1933
81 Einar Jolin «Tunis» 1923
82 Gert Jynge «Jordbruker» 1937
83 Per Krohg «Vedhuggere» 1922
84 Per Krohg «Akt» 1934
85 Karl Larsen «Stilleben» 1931
86 Vilhelm Lundstrøm «Stilleben» 1918
87 Willi Midelfart «Politiet angriper» 1931
88 Eyolf NageIl Erichsen «Drøm» 1933
89 Jais Nielsen «Linedanserske» 1917
90 Pablo Picasso «Le Guitare» 1913
91 Pablo Picasso «Komposition»
92 Pablo Picasso «Stilleben» 1927
93 Johs. Rian «Høstbrand, Flatdal» 1937
94 Olaf Rude «Nature Morte» 1926
95 Birger Simonsson «Gosse vid Källan»
96 Aage Storstein «Studie til 'Storrengjøring'» 1930
97 Aage Storstein «Konstellasjon. Detalje av 'Pinsefesten'. Utkast til utsmykning av Krematoriet» 1932
98 Aage Storstein «Konstellasjon. Utkast til utsmykning av Krematoriet.»
99 Olav Strømme «Sildesteng» 1938
100 Rudolph Thygesen «Barbarer»
101 Charlotte Wankel «Gutt med agurkranke» 1930
102 Antony de Witt «La Piazetta di Lucca.»
Kabinett 5
(«likegyldige» innkjøp)
103 Leon Aurdal «Selvportrett» 1938
104 Georg Backer Berg «Havnemotiv I» 1935
105 Per Deberitz «Akt» 1914
106 Jean Heiberg «Akt» 1911
107 Else Christie Kielland «Lys natt» 1936
108 Alf Lindberg «Vinter»
109 Henrik Sørensen «Endymion» 1913
110 Henrik Sørensen «Fra Lom» 1933
Kabinett 6
(«likegyldige» innkjøp)
111 Alf-Jørgen Aas «Fra Svolvær» 1938–39
112 Leander Engström «Midnattsol i Norrland»
113 Marcel Gromaire «La Laveuse» 1926
114 Karl Høgberg «Hesteleting» 1930
115 Johan Lie-Gjemre «Kopi etter Goya»
116 Sigurd Møller «Åpent vindu I»
117 Finn Nielsen «Fra Tronderøya» 1940
118 Alexander Schultz «Elven» 1937
119 Alexander Schultz «Baklia» 1940
Kabinett 7
(«likegyldige» innkjøp)
120 Erik Brandt « Stilleben» 1931
121 Sven Erixson «Barna og de hvite murene» 1936
122 Jean Heiberg «Skjærgårdsbillede» 1913
123 Jean Heiberg «Før starten» 1933
124 Per Krohg «Interiør» 1931
125 Axel Revold «Ved havet» 1916
126 Rudolph Thygesen «Landskap med rognebær» 1916
127 Rudolph Thygesen «Syndere i sommersol« 1931
128 Rudolph Thygesen «Under Skogshorn» 1936
Kabinett 8
(«likegyldige» innkjøp)
129 Per Deberitz «Landskap fra Skåtøy» 1924
130 Pola Gauguin «I haven» 1923
131 Isaac Grünewald «Karl Johans Torg, Stockholm»
132 Hjalmar Kr. Haalke «Søstere» 1936
133 Axel P. Jensen «Strandfogdens have» 1931
134 Per Krohg «Frokost i det grønne» 1933
135 Ole Mæhle «Fiskevær i måneskinn» 1930
136 Yrjö Saarinen «Landskap fra Hyvinge»
137 Birger Simonsson «St. Anne, Provence» 1923
138 Jens Søndergaard «Etterår» 1924

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]