Kai Fjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kai Fjell
Fjell mural.jpg
Veggdekorasjon av Kai Fjell på tidligere Fornebu flyplass, i dag IT Fornebu.
Født2. mars 1907
Skoger
Død10. januar 1989 (81 år)
Lysaker
Beskjeftigelse Maler, scenograf
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser St. Olavs Orden
FeltMaleri, tegning, grafikk og scenografi
UtdannelseStatens håndverks- og kunstindustriskole 1927 og Statens kunstakademi 1928–29

Kai (Breder) Fjell (født 2. mars 1907 i Skoger, død 10. januar 1989Lysaker) var en norsk maler, scenograf og tegner.

Fjell var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1927 og ved Statens kunstakademi under Axel Revold i 1928–29. I 1929–31 arbeidet han som reklametegner. Han debuterte uten suksess ved en kollektivutstilling i Kunstforeningen i Oslo i 1932. Gjennombruddet kom med hans første separatutstilling i 1937 på Kunstnernes Hus i Oslo.

Fjell arbeidet mest med oljemaleri, men utførte også arbeider innen tegning, skulptur og grafikk. Han illustrerte bøker og laget scenedekorasjoner for Nationaltheatret. Fjells arbeider ble tidlig preget av en ornamental ekspresjonisme, og hans menneskeskikkelser er delvis naturalistiske gjengivelser og delvis bygget opp av geometriske figurer.

Fjells hovedverk Kunst 3 består av Kalven reiser seg, Violinen og Likkjøreren henger i Nasjonalmuseet. Hans Mor og barn er ofte reprodusert. Monumentalarbeider finnes i Regjeringsbygningen, Bakkehaugen kirke og Norsk Skogmuseum. Et arbeid finnes også på Fornebu. Han ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden i 1976.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]