Halfdan Strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det finnes også en arkitekt kalt Halfdan Strøm.
Halfdan Strøm
Halfdan Strøm.jpg
Halfdan Strøm i 1921.
Født4. november 1863
Oslo
Død28. april 1949 (85 år)
Oslo
Beskjeftigelse Maler, professor
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kommandør av Dannebrogordenen

Halfdan Frithjof Strøm (født 4. november 1863 i Christiania, død 28. mars 1949 i Oslo) var en norsk maler, og en av de tre første professorer ved Statens kunstakademi fra 1909. Hans mest kjente maleri er det av Kong Haakon VII og prins Olav som ankommer Oslo høsten 1905, og møtes av statsminister Michelsen. Bildet ble malt i 1930.

Strøm begynte i 1881 på Tegneskolen og på Knud Bergsliens malerskole. Allerede i 1882 etablerte han ateliersamarbeid i kunstnerkvarteret i Pultosten med Bertrand Hansen, Edvard Munch, Lorentz Norberg, Andreas Singdahlsen, Jørgen Sørensen og Thorvald Torgersen. Her fikk de i en viss grad veiledning fra Christian Krohg. I 1884 deltok han på Frits Thaulows «friluftsakademi» på Modum.

Motivkretsen i hans tidligste verk er arbeiderstrøkene og arbeidermiljø i Kristiania. Maleriet Skomakerverksted fikk Mention honorable ved Verdensutstillingen i Paris 1889. Etter et studieopphold i Paris 1892 «kom det til store endringer i Strøms kunst. Hans tekniske ferdigheter ble betraktelig forbedret, og han opplevde en større anerkjennelse enn tidligere. Også hans omgangskrets endret seg og befant seg etter hvert i de øvre samfunnslag. Det kom nye motivvalg inn i Strøms virksomhet; vi ser en større produksjon av portretter og ikke minst ubekymrede skildringer av solfylte landskaper og sommerens gleder»[1]

Sammen med malerkollegaen Christian Krohg og billedhuggeren Gunnar Utsond ble han i 1909 professor ved Statens Kunstakademi. Han var dessuten skolens direktør i perioden 1924–35. Han var dertil styremedlem i Bildende Kunstneres Styre 1907–27 og formann samme sted 1931–36.

«Han var på grunn av sitt elskverdige vesen en avholdt lærer; men hans undervisning kom ikke til å sette dype spor i norsk kunstliv».[2]

Han var innehaver av den italienske Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, den franske Æreslegionen, den danske Dannebrogordenen og fra 1910 av St. Olavs Orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat fra Ellen J. Lerbergs artikkel Halfdan Strøm i Norsk biografisk leksikon
  2. ^ Sitat fra Reidar Revolds artikkel i Norsk biografisk leksikon. 1. utgave. 1966