Scilloideae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scilloideae
Muscari armeniacum
Muscari armeniacum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scilloideae
Burnett
Norsk(e) navn: «hyasintfamilien»
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asparagales
Familie: aspargesfamilien
Antall arter: 800–1025
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia, Afrika, Sør-Amerika
Delgrupper:

se egen seksjon

Undersittende blomst hos arabisk fuglestjerne (Ornithogalum arabicum)
Eucomis autumnalis er en oppsiktsvekkende afrikansk art.

Scilloideae er en underfamilie i aspargesfamilien. Den ble tidligere regnet som en egen familie, hyasintfamilien (Hyacinthaceae). I eldre systematikk ble Hyacinthaceae plassert i ordenen Liliales, og ofte ble artene i gruppen inkludert i den store liljefamilien (Liliaceae).

Artene er flerårige urter med løk. De helrandete, kjøttfulle bladene sitter i en grunnstilt rosett med slire ved basis. Blomsterstanden er en klase, aks eller topp. Blomstene er tvekjønnede, undersittende og har ofte sterke farger. De seks blomsterdekkbladene sitter i to kranser og er hos noen vokst sammen til et rør. Det er seks pollenbærere. Frukten er en kapsel. Mange arter har frø som spres med maur.

Scilloideae er utbredt i Afrika og i de tempererte og varme delene av Eurasia. Det er også fem arter i Sør-Amerika. Den eneste viltvoksende arten i Norge er kystblåstjerne, som finnes ytterst på vestlandskysten. Gruppen er rikest utviklet i områder med middelhavsklima i Sør-Afrika og middelhavslandene. Her blomster de om våren, setter frø og visner før den hete og tørre sommeren begynner. Planten overlever til neste vår ved hjelp av næring lagret i løken.

Mange populære hageplanter tilhører gruppen, for eksempel svibel, perleblom, snøstjerne (Chionodoxa) og vårpryd (Puschkinia). De fleste blomster tidlig på våren. Flere arter, med vanligvis blå blomster, kalles «blåstjerne» og var tidligere samlet i slekta Scilla, men er nå fordelt på flere slekter.

Noen nordamerikanske planter, for eksempel Camassia, ble av og til regnet til hyasintfamilien, men de er nå plassert i underfamilien Agavoideae i aspargesfamilien.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Botanikerne har ulike oppfatninger om antall arter og slekter i Scilloideae. APweb angir 800–1025 arter fordelt på 41–70 slekter. Scilloideae deles i 4 stammer, og stammen Hyacintheae deles i 3 understammer. Kladogrammet nedenfor viser de antatte slektsforholdene innen gruppen.


   Scilloideae   

Oziroëeae
Ornithogaleae
Urgineeae   Hyacintheae   

Pseudoprosperineae
MassoniinaeHyacinthinae

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Blamey, M. og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 477–483. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • Grey-Wilson, C. og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 456–457. ISBN 82-512-0355-4. 
  • Manning, J.C. m.fl. (2009). «A molecular phylogeny and a revised classification of Ornithogaloideae (Hyacinthaceae) based on an analysis of four placid DNA regions». Taxon. 58 (1): 77–107. ISSN 0040-0262. JSTOR 27756826. 
  • Månsson, L. (2000). Gyldendals bok om løker og knoller. Gyldendal fakta. ISBN 82-05-27134-8. 
  • Polunin, O. og A. Huxley, norsk utgave P. Sunding (1978). Middelhavsflora. NKI-Forlaget. s. 209–213. ISBN 82-562-0490-7. 
  • Stevens, P.F. «Scilloideae». APWEbsite. Besøkt 18. april 2023. 
  • Den store hageboken. Det Beste. 1973. ISBN 82-7010-019-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]