Kortspill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wiktionary har ordbokoppføringer om kortspill

Kortspill er en samlebetegnelse på en rekke spill hvor det brukes spillekort. Det finnes et utall av forskjellige kortspill, men det er vanskelig å dele de fleste av kortspillene inn i grupper av kortspill.

Formålet med kortspill kan være hyggelig samkvem og tidtrøyte, men kortspill kan også være spill om penger eller andre verdisaker, som ved Poker og Tjueen. Bridge er et kjent internasjonalt kortspill med budrunder som blir brukt i turneringer på alle nivå. Et lag består her av to spillere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kortspillene skal ha oppstått i Kina og kom til Europa med muslimene1300-tallet. Ruller fra Kinas Tang-dynasti nevner et spill med papirfliser (selv om disse liknet mer på moderne domino enn kort), og eksperter anser dette som den første skriftlige dokumentasjonen for kortspill. En håndfull europeiske litterære referanser på slutten av 1300-tallet peker på den plutselige ankomsten av et "Saracens spill", noe som antydet at kort ikke kom fra Kina, men fra Arabia. Nok en hypotese argumenterer for at nomader hadde med seg fortune-fortellingskort fra India, og tildelte en enda lengre antikk til kortspillet. Uansett, kommersielle muligheter muliggjorde sannsynligvis overføring av kortspill mellom Østen og Europa, da utskriftsteknologi fremskaffet produksjonen over landegrensene.

I middelalderen i Europa ga kortspill drikke, pengespill og en rekke andre laster som trakk juks og charlataner til bordet. Kortspill ble så utbredt og forstyrrende at myndighetene forbød det. I sin bok The Game of Tarot forklarer historikeren Michael Dummett at en ordinasjon fra 1377 forbød kortspill på arbeidsdager i Paris. Lignende forbud ble vedtatt i hele Europa da predikanter prøvde å regulere kortspill, overbevist om at “Djevelens bildebok” bare førte til et liv i fordervelse.[1]

Ulike kortspill[rediger | rediger kilde]

Noen vanlige norske kortspill med tradisjonelle spillekort.

Kortspill Alternativ navn Ant.spillere Vanskelighetsgrad Alder Tid
52-plukkopp 1-2-3-plukkopp, Konge og tjener 2 Veldig enkelt (kaster)
Noe strevsomt (plukker)
Varierende
Agurk
Amerikaner Bid-whist 3-6
Bitter and twisted 2-8
Bridge 4
Double Speed California Speed 2 Nokså enkelt Varierende
Canasta
Kabu Kæbu 2-6 Nokså vanskelig 10+ Varierende
Kasino 2-4 Nokså enkelt 8+ 5-10 min
Fisken
Hopp i havet Nokså enkelt Variernede
Idiot 2+ Nokså enkelt Varierende
Indianer 5+
Kongekvartett 13 4,6 eller 8 Middels 10+ Varierende
Krig 2
Ligretto 2-12 Middels
Liverpool 3-6 Nokså vanskelig 45-90 min
Jug Lyver'n 6+
Lyveren Rummy, 500
Mattis 2-6
Selbu-whist Tier, Whist, Selbu-bridge, bondebridge 2-5
Vri-åtter Crazy Eight, Olsen 2-6 Litt vanskelig
Poker 2+
Tjueen
Bridge 4
Cribbage 2
Phase Ten 2
Beggar-Your-Nightbor 2
Gin rummy Gin 2
Bezique 2
Go Fish 2
Gnav
Skat 3-4
Spardame Hjerter 3-5 (helst 4)

Kortspillgrupper[rediger | rediger kilde]

Kortspiller, detalj fra dørmaleri, Telemark Museum

Man kan for eksempel skille mellom spill med tradisjonelle spillkort og samlekortspill/patenterte kortspill. De tradisjonelle spillkortene finnes i 4 kortfarger: spar, kløver, hjerter og ruter. Hver av kortfargene har valørene: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knekt, dame, konge og ess. Eksempler på samlekortspill er Magic: The Gathering, Pokemon og Digimon. Her er kortene og reglene spesifikke for de respektive spillene. Det samme gjelder andre patenterte kortspill slik som Uno.

Trumf er en kortfarge, som er sterkere enn de andre fargene. Generelle trumfregler er, at trumf kun kan brukes, hvis spilleren er renons i (dvs. mangler) den spilte fargen, eller han har utspillet eller trumffargen er spilt ut.

I tillegg kan tradisjonelle kortspill lett deles i to hovedgrupper: kortspill for en person (kabal) eller kortspill for flere spillere.

Kortspilltermer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Lost Origins of Playing-Card Symbols». TheAtlantic. 24. august 2017.