Hopp til innhold

Farge (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De fire fargene, spar, hjerter, ruter og kløver

Farge er en av to egenskaper som bestemmer et spillkorts identitet i en tradisjonell europeisk kortstokk. Den andre egenskapen er valør.

De fire fargene i den franske kortstokk, som er den vanlige i Norge, er: spar (♠), hjerter () , ruter () og kløver (♣). Dette er også fargenes rangordningen i bridge, spar høyest og kløver lavest. I de fleste kortspill har fargene lik verdi.

Tradisjonelle vestlige kortstokker[rediger | rediger kilde]

Et tradisjonelt sett med 52 kort.

Selv om flere forskjellige kortstokker er kjent og har blitt brukt i Europa siden kortstokkens introduksjon rundt det 14. århundre, og flere forskjellige fortsatt brukes i diverse regioner for forskjellige spill, har nesten alle det fellestrekket at:

  • det er nøyaktig fire farger (av og til med noen kort uten farge i tillegg)
  • det er nummer som indikerer hvilke kort innen en farge som er «bedre», «høyere» eller «mer verdifulle» enn andre, mens det ikke er noen rekkefølge på «verdien» til fargene
  • det er nøyaktig ett kort av en valør i hver farge.

Forskjellene mellom europeiske kortstokker er for det meste antall kort i hver farge, for eksempel tretten kort i den vanlige kortstokken, fjorten kort i Tarotkort, åtte i enkelte spill i Tyskland og Østerrike og ti i Italia.