Farge (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fire fargene, spar, hjerter, ruter og kløver

Farge er en av to egenskaper som bestemmer et spillkorts identitet i en tradisjonell europeisk kortstokk. Den andre egenskapen er valør.

De fire fargene i den franske kortstokk, som er den vanlige i Norge, er: spar (♠), hjerter () , ruter () og kløver (♣). Dette er også fargenes rangordningen i bridge, spar høyest og kløver lavest. I de fleste kortspill har fargene lik verdi.

Tradisjonelle vestlige kortstokker[rediger | rediger kilde]

Et tradisjonelt sett med 52 kort.

Selv om flere forskjellige kortstokker er kjent og har blitt brukt i Europa siden kortstokkens introduksjon rundt det 14. århundre, og flere forskjellige fortsatt brukes i diverse regioner for forskjellige spill, har nesten alle det fellestrekket at:

  • det er nøyaktig fire farger (av og til med noen kort uten farge i tillegg)
  • det er nummer som indikerer hvilke kort innen en farge som er «bedre», «høyere» eller «mer verdifulle» enn andre, mens det ikke er noen rekkefølge på «verdien» til fargene
  • det er nøyaktig ett kort av en valør i hver farge.

Forskjellene mellom europeiske kortstokker er for det meste antall kort i hver farge, for eksempel tretten kort i den vanlige kortstokken, fjorten kort i Tarotkort, åtte i enkelte spill i Tyskland og Østerrike og ti i Italia.