Bondebridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bondebridge er et kortspill som også kalles Selbu-whist, Tieren, Grip og Selbu-bridge

Hensikt[rediger | rediger kilde]

Hensikten med kortspillet bondebridge er å melde og ta riktig antall stikk i hver runde etter spillets regler, som beskrives senere i artikkelen.

Forberedelser[rediger | rediger kilde]

Spillet er for 2-5 spillere. Man trenger en vanlig kortstokk uten jokere (52 kort), og noe å skrive med.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Det finnes 2 versjoner av dette spillet. Versjon 1: Spillet består av 20 runder. I runde én får hver spiller utdelt ett kort, i runde to får hver spiller utdelt to kort etc., og dette mønsteret følges til og med runde ti. I runde elleve får hver spiller utdelt ti kort, i runde tolv får hver spiller utdelt 9 kort, og vi teller ned igjen fram til siste runde (runde 20), der hver spiller får ett kort på hånda.

Når alle har fått riktig antall kort kan de se på korta og melde hvor mange stikk de tror de tar. Alle skal melde samtidig, og dette gjøres ved at alle legger knyttnevene i bordet og én teller til tre. På tre så viser alle hva de melder ved hjelp av fingerne, og meldinga noteres. Det kan ikke være likt antall meldte stikk som kort. Hvis det skjer må spilleren til venstre for dealer endre sin melding. Spilleren til venstre for dealer har det første utspillet, og man vinner stikk på samme måte som i bridge. Man må alltid følge fargen til det første kortet som blir spilt ut i et stikk dersom man kan. Om man ikke kan følge farge må man enten sake (kaste) et kort fra en annen farge, eller trumfe med en eventuell trumffarge. Dersom et stikk blir trumfet av en eller flere spillere vinner høyeste trumfen stikket. Dersom det ikke er trumfet vinner det høyeste kortet i fargen som ble spilt ut. Spilleren som vinner stikket får utspillet.

Dealeroppgaven går på rundgang, hvem som dealer første runden avgjøres ved hjelp av stein, saks, papir e.l.

Man må ta nøyaktig det som er meldt, dersom man får overstikk får man altså ingen poeng

I bondebridge foregår de tre første og de tre siste rundene uten trumf, mens runde 4–17 spilles med trumf. Trumffargen forandrer seg fra runde til runde etter dette mønsteret:

Trumf
Runde Kort Trumf Runde Kort Trumf
1 1 - 11 10
2 2 - 12 9
3 3 - 13 8
4 4 14 7
5 5 15 6
6 6 16 5
7 7 17 4
8 8 18 3 -
9 9 19 2 -
10 10 20 1 -

(Når det er 2–4 spillere er det normalt å fjerne de fire toerne fra stokken, legge dem i rekkefølge, og bruke dem til å vise hva som er trumf)

Versjon 2: Her bestemmes antall runder av 52 kort del på antall spillere. Alså ved 3 spillere er det 17 runder, 4 spillere 13 og 5 spillere 10 runder. Trumfen trekkes fra bunken før kortene deles ut. Er det 2–10 i en farge, er det denne fargen som er trumf (kløver, ruter, hjerter, spar). Men trekkes et bildekort (knekt – ess), er det grand (ingen trumf). Etter at alle kortene er delt ut, byr og spiller man på samme måte som i versjon 1, med unntak av at man går fra at alle kortene er i spill, til at alle spillerne har ett kort. Byr man over 10, knytter man den ene hånden og vrir den 90 grader og supplerer med fingre på den andre hånden.

Er man 3 eller 5 spillere, er det kort til overs i første runden. (Ett for 3 spillere og to for 5.) Disse byttes mot en/to toer(e) i en farge(r) som ikke er trumf, slik at man vet hvilke kort som er med den første runden.

En vri på den siste runden er at man ikke ser på sitt eget kort, men setter den i pannen slik at alle andre ser kortet ditt, men ikke du selv. Dermed byr alle på vanlig måte, men basert på hvilke kort de andre har, og ikke ditt eget.

Poeng[rediger | rediger kilde]

Dersom man ikke klarer å ta like mange stikk som man har meldt, får man ingen poeng den runden. Dersom man klarer det som er meldt får man ti poeng pluss ett poeng for hvert stikk. Dersom man for eksempel har meldt og tatt 4 stikk får man 14 poeng (10 poeng for å klare meldinga og 4 x 1 poeng for antall stikk)

Den spilleren som har flest poeng etter runde 20 vinner.

Norgesmesterskap[rediger | rediger kilde]

Første NM i bondebridge ble arrangert i Bergen 2010. Vinner ble Elena Virnovskaia fra Stavanger.