Vri-åtter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Vri-åtter, også kalt Olsen, er et spill for 2–6 spillere med en vanlig kortstokk.

Oppsett[rediger | rediger kilde]

Man deler ut fem–åtte kort til hver spiller. Legg de gjenstående kortene i en bunke midt på spilleområdet med baksiden opp. Snu det øverste kortet fra bunken og legg det med bildesiden opp ved siden av bunken. Dette kortet og bunken det begynner kalles sakehaugen.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Hver runde skal du spille ut et kort som:

  • Er av samme kortfarge som det som ligger øverst i sakehaugen
  • Er av samme tallverdi som det som ligger øverst i sakehaugen, men i en annen farge. Dette kalles for å vri. Hvis du har flere kort med samme tallverdi, kan du normalt ikke spille alle samtidig, men i noen varianter av spillet tillates det.
  • Er en åtter (tallkort 8), denne kan brukes til å vri til en annen farge med uavhengig av hva som ligger i sakehaugen. Spilleren som vrir med en åtter må si hvilken farge det vris til. Første runde kan ingen bruke en åtter til å vri med, men kan fritt vri med kort med samme tallverdi, som beskrevet over.

Hvis du ikke kan legge ut et kort må du trekke fra bunken. Hvis du kan spille det trukkede kortet kan du gjøre det umiddelbart. Hvis du ikke kan spille det kortet heller må du trekke et nytt kort, opp til maks 3 kort. Hvis du ender opp med å trekke enten 3 kort eller de gjenværende kortene i bunken hvis det er færre enn 3 må du si pass og så går spillet videre til neste spiller.

Når du legger fra deg kort fra hånden som gjør at du har kun ett (1) kort igjen på hånden skal du si ett kort igjen. Hvis du glemmer det og en av de andre spillerne oppdager dette kan den spilleren si bank i bordet og slå i bordet, og så må du trekke 3 kort fra bunken opp på hånden.

Hvis bunken med kort man trekker går tom tar man av det øverste kortet fra sakehaugen og stokker de underliggende kortene. Disse blir nå en ny bunke man trekker fra.

Spillets slutt[rediger | rediger kilde]

Avhengig av hvilke regler man spiller med, dvs. om man spiller for å finne ut hvem som ble nr. to og tre, eller bare for å kåre en vinner er spillet slutt enten når alle utenom en av spillerene er tomme for kort, eller at én av spillerne er tom for kort. Det er ikke tillatt å avslutte spillet med en åtter. Vinneren er den som først blir kvitt alle kortene på hånden.

Strategi[rediger | rediger kilde]

Vri-åtter blir ofte beskrevet som et sosialt kortspill uten mye strategi men det finnes gode og dårlige vri-åtter-spillere så det er ikke bare basert på flaks for å vinne. En ofte brukt strategi er å holde oversikt over hvor mange av hver farge som har vært i bruk og så styre sakehaugen til en farge det nødvendigvis er få kort igjen av for å forhindre de andre i å klare å kvitte seg med kort. Dette forutsetter jo også at den som vrir har kort av den fargen slik at han eller hun kan bli kvitt disse.

Navnevarianter[rediger | rediger kilde]

Olsen[rediger | rediger kilde]

Dette kortspillet er også kjent under andre navn, deriblant Olsen. Den eneste forskjellen i reglene er at man i stedet for å si «ett kort igjen», sier noe annet, f.eks. «Olsen», når man har ett kort igjen. Resten av spillet er identisk.

Svenskevri[rediger | rediger kilde]

Kortspillet er også kjent under navnet Svenskevri med kun mindre justeringer i reglene. Hvis en spiller legger på et ess, må alle andre spillere trekke et kort hver.

Se også[rediger | rediger kilde]