Telemark Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Telemark Museum
Brekke gaard Skien.jpg
Leder Jorunn Sem Fure
Søndre Brekke gård i Skien ligger i Brekkeparken i Skien.
Søndre Brekke gård i Skien ligger i Brekkeparken i Skien.

Telemark Museum er et kulturhistorisk museum i nedre del av Telemark fylke, med administrasjon i Brekkeparken i Skien. Telemark Museum er et av tre konsoliderte museer i Telemark. De to andre er Vest-Telemark Museum, med administrasjon i Eidsborg i Tokke og Norsk industriarbeidermuseum på Rjukan. Museene som hører til Telemark Museum ligger i kommunene Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø og Nome.

Brekkeparken[rediger | rediger kilde]

Det konsoliderte museets administrasjon befinner seg i herregården Søndre Brekke. Søndre Brekke ligger i den 36 mål store Brekkeparken. Søndre Brekke gårds hovedbygning ble oppført av Jochum Adtzlew omkring 1780, Statsråd Niels Aall fikk oppført sidefløyene på 1800-tallet. Empire-stil var datidens mote, og Aall oppførte de nye fløyene i denne stilen, og fikk bygget om hovedbygningen slik at den framsto som empire. Parken som omkranser gården fikk Aall anlagt omkring 1815, i engelsk stil.[trenger referanse]

I Brekkeparken finnes en stor samling bondestuer, låve, loft og bur fra hele Telemark. Den eldste en årestue fra Bru i Vinje fra 1300-tallet. Museet har en stor samling folkekunst fra hele Telemark og et stort utvalgt av gjenstander fra 1700-tallet og 1800-tallet. Fotosamlingen teller 2,5 millioner foto, og museet har forvaltningsansvaret for 140 000 gjenstander. Blant annet har museet en stor samling Porsgrunds Porselæn, mange av disse gjenstandene er registrert på Digitalt Museum.[trenger referanse]

Fem museer[rediger | rediger kilde]

Henrik Ibsen og familien hans bodde på gården Venstøp som i dag er Henrik Ibsen Museum i Skien.
Henrik Ibsen og familien hans bodde på gården Venstøp som i dag er Henrik Ibsen Museum i Skien.

I tillegg til hovedmuseet som ligger i Skien omfatter det konsoliderte museet Henrik Ibsen Museum, Henrik Ibsens barndomshjem i Skien, Porselensmuseet som viser porselen fra Porsgrunds Porselænsfabrik, Kittelsenhuset, Theodor Kittelsens barndomshjem i Kragerø og Ulefos Hovedgaard, Niels Aalls sommerresidens, Bamble Museum, Brevik Bymuseum, Porsgrunnsmuseene og Berg-Kragerø Museum.

Telemark Museum har i overkant av tredve ansatte, Jorunn Sem Fure har vært museets direktør fra 2012. Vibeke Mohr var museumsdirektør fra 1995 til 2006, og ledet konsolideringen av museer i Telemark. 1. oktober 2006 tok Lene Walle over som museumsdirektør.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Søndre Brekke gård i Brekkeparken i Skien er Telemark Museums administrasjon.
Søndre Brekke gård i Brekkeparken i Skien er Telemark Museums administrasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]