Spar (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spar ess

Spar (♠) er en av de fire fargene i en vanlig kortstokk. De tre andre er; hjerter (), ruter () og kløver (♣).

Historie[rediger | rediger kilde]

I Frankrike begynte en å masseprodusere spillkort ved hjelp av tresnitt på slutten av 1400-tallet. Symbolet «♠» var muligens opprinnelig ment å etterligne et løvblad, noe som var vanlig på tyske kortstokker, men det ble iallfall tidlig oppfattet som en spyd eller lansespiss. Det franske ordet for spar er «pique» «spyd/lanse». I germanske land ble imidlertid dette symbolet oppfattet som bladet på en spade – og i alle germanske språk er ordet for kortfargen og ordet for spade (i flertall) identisk. Unntaket er moderne norsk, men dette skyldes at den eldre formen «spader» er blitt forkortet til «spar» – på samme måten som at «fader» er blitt til «far». Dette bekreftes ved at kortfargen «spar» i tysk og nederlandsk også kan omtales som «Schüppen»/«schoppen» «liten spade/skovl».

spanske kortstokker og tarotstokker bruker en symbolene «sverd» (spar), «beger» (hjerter), «mynter» (ruter) og «stokker» (kløver). Det spanske ordet for «sverd» er «espadas», og mange mener derfor at ordet spader/spar kommer fra spansk. Men dette er lite trolig: Spanske kortstokker har vært lite eller ingenting brukt i germanske land – og de andre kortfargene i germansk har heller ikke spanske navn. Grunnen til forvirringen er at det latinske ordet «spatha» (bredt slagsverd; vevskei), som er lånt fra gresk «spathe» (flatt trestykke; bredt arbeidsredskap), har samme indoeuropeiske rot som det germanske ordet «spade» (spade). Det bør forøvrig nevnes at det spanske ordet for det franske kortsymbolet spar er «picos» – ikke «espadas».

I Storbritannia regnet en opprinnelig hjerter for å være den høyeste kortfargen, og på 1700- og 1800-tallet var det vanlig å lage kortstokker hvor kortfargene representerte de fire verdensdelene: hjerter = Europa, ruter = Asia, kløver = Afrika og spar = Amerika. Australia ble ikke regnet som en egen verdensdel på den tiden. Men når en brukte slike kortstokker i USA regnet en selvsagt spar for å være den høyeste kortfargen. Og siden flere av de mest kjente kortspillene har sin opprinnelse i USA (ikke minst bridge og poker) har dette ført til en generell internasjonal aksept for at spar skal rangeres som den høyeste kortfargen.

Datalogi[rediger | rediger kilde]

Spar symbolet finnes i tegnsettet unicode.

Position Navn decimal hex HTML
U+2660 Black spade suit ♠ ♠ ♠
U+2664 White spade suit ♤ ♤