Digimon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Digimon (デジモン, dejimon = Digitalt monster) er et populært japansk leketøys- og mediefenomen som er kommersielt markedsført i en rekke produkter, som manga, anime, leketøy, videospill, spillkort og annet. De digitale monstre er skapninger som lever i en form for digital verden, en parallell verden som har sin opprinnelse til Jordas ulike kommunikasjonsnettverk.

Serien som ble kjent igjennom TV-kanalen Fox Kids (Jetix og senere Disney XD) ble skapt av Akiyoshi Hongo og kom først på fjernsyn den 7. mars 1999 i Japan og gikk frem til 2003. Serien hadde premiere dagen etter den første Digimon-filmen ble lansert.

Digimon Adventure[rediger | rediger kilde]

Serien handler om noen barn som er på sommerleir, og som havner i en digital verden hvor det finnes noen merklige skapninger, digitale monstre (også kalt Digimon). Her blir barna digibestemte og må redde både den digitale verden og den virkelige verden som de kom fra. Hvert barn får en «digidings». Barna får også hjelp fra en digimon ved navn Genai. Digidingsene hjelper deres digimon-partnere blant annet til å utvikle seg, også kalt digimering.

På sitt opphold i den digitale verdenen møter de digibestemte flere mørke mestre som har som intensjon å ta over både den digitale verdenen og den virkelige verdenen.

Serien ble sendt i Norge på TV3. De første 20 episodene er utgitt på norsk fordelt på 7 VHS.

Norske stemmer

Episoder

 1. Og slik begynner historien
 2. Gråmon blir til
 3. Garurumon
 4. Biyomon fikser biffen
 5. Kabuterimons elektrosjokk
 6. Togemon i lekeby
 7. Ikkakumons harpuntorpedo
 8. Ondskapen viser sitt ansikt
 9. Iskald knyttneve
 10. Et spor fra digi-fortiden
 11. Den dansende digimon
 12. Digi-baby boom
 13. Legenden om de digibestemte
 14. Havreise til et nytt kontinent
 15. Etemons mørke nettverk
 16. Skallegråmons mørke utvikling
 17. Kaptein kokatorimon
 18. Piximon kommer
 19. Fangen i pyramiden
 20. Metalgråmons jordskjelv
 21. ?
 22. Glem alt sammen
 23. ?
 24. ?
 25. Prinsesse karaoke
 26. Soras kjærlighetsamulett
 27. Veien hjem
 28. Det ligger i kortene
 29. ?
 30. ?
 31. ?
 32. ?
 33. Ute på byen
 34. Det åttende barnet
 35. Blomsterkraft
 36. Beleiring av byen
 37. Wizardmons gave
 38. ?
 39. Slaget om jorda
 40. ?
 41. Sjøsyk og utslitt
 42. Dotter i øra
 43. Tid for lek
 44. Søppeltømming
 45. Den ultimate konflikten
 46. Etemon igjen
 47. Ogremons ære
 48. Min søsters vokter
 49. Lyskraften
 50. vennskaps skjold
 51. ?
 52. ?
 53. ?
 54. to verdens Skjebne

Digimon Adventure 02[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen bygger videre på den første. Hovedpersonene i Adventure har blitt eldre, og det er nye hovedpersoner, Davis Motomiya,Yolie Inoue og Cody Hida. Starten av serien handler om hovedpersonene, og den onde digimon keiseren, som lager kontrolltårn og kontrollerer digimon. . Etter en del episoder blir han til slutt beseira, i episode 22 da hovedpersonene kom tilbake til digi-verden kunne ikke digimonene digimere på et mystisk vis, rett etter klarte digimonene og digimere til deres mester form. i episode 24 møter de en merklig dame som kan forvandle digimon keiserens sorte kontroll tårn til en digimon. den damen viste seg og kalte seg Arukenimon. etter vert blir med digimon keiseren de andre hovedpersonene for å slå ondskapen. i episode 30 skaper Arukenimon en veldig kraftig digimon med 100 kontroll tårn sluttresultatet er en ond utseende versjon av Wargreymon: Blackwargreymon. og til slutt MaloMyotismon, den digimerte formen til en av hovedskurkene i Digimon Adventure nemlig Myotismon .

Digimon Tamers[rediger | rediger kilde]

Digimon Tamers bygger ikke, i motsetning til Digimon Adventure 02, videre på tidligere sesonger. Denne sesongen foregår i en annen verden, og første og andre sesong er i denne verdenen en TV-serie. En nyhet i denne serien er at hovedpersonene kan gjøre digimonene sterkere uten digimering, ved å dra digimonkort gjennom en kortleser. Serien foregår for det meste i den virkelige verden, i motsetning til den første serien, som i hovedsak foregår i den digitale verden. De reiser imidlertid en tur til den digitale verden i denne sesongen også.

Digimon Frontier[rediger | rediger kilde]

Digimon Frontier er den fjerde sesongen i Digimon. Første episode ble sendt 7. april i 2002 på Fuji TV. Noe av det som er spesielt med denne sesongen er at hovedpersonene blir til digimoner selv når de skal slåss, i stedet for at de er to separate skapninger.

Digimon Savers/Data Squad[rediger | rediger kilde]

Digimon Data Squad er den femte sesongen av Digimon. Den handler om en gruppe ungdommer som jobber for en organisasjon (the data squad/DATS)for å prøve å skjule digimon fra den virkelige verden. De sloss mot ville digimon og sender dem tilbake til den digitale verden før det blir for mye kaos. Hovedpersonene i sesongen er Marcus Damon, Yoshino Fujieda, Thomas H. Norstein og Keenan Crier. Og deres digimon, agumon, gaomon, lalamon og falcomon. Første episode av sesongen ble sendt 2. april i 2006, på Fuji TV.

Digimon Xros Wars/Digimon Fusion[rediger | rediger kilde]

Digimon Xros Wars er den sjette sesongen av Digimon. Den startet i juli 2010 i Japan. og September 7, 2013 i Amerika

Mikey Kudo er en syvende klasse gutt med et behov for å hjelpe andre. Mikey hører en mystisk stemme og finner en døende Digimon med navnet Shoutmon i en nærliggende smug. Mikey ønske om å redde Shoutmon fører en mystisk legendarisk Digivice kalt Fusion Loader til å dukke opp foran ham og drar ham og hans venner Angie Hinomoto og Jeremy Tsurgi i den digitale verden. Mikey, Angie, og Jeremy finne det er en økende ondt imperium styrt av Bagramon. sammen med shoutmon, former de laget Fusion fighters og kjemper mot barga imperuim og deres rival lag Blue Flare som er styrt av Christopher Aonuma. og et mystisk lag ved navet, Midnight som er styrt av Nene Amano og Axeknightmon

Digimon Adventure Tri[rediger | rediger kilde]

Digimon Adventure Tri er en 6-dels films serie. den startet November 21, 2015 i Japan.

Filmen foregår tre år etter hendelsene i Digimon Adventure 02 og fokuserer på de opprinnelige åtte DigiDestined og deres partner Digimon. En mystisk anomali forårsaker forvrengninger i den virkelige verden, og Digimon blir plaget av et virus som gjør dem til fiendtlige. Disse forholdene fører til at DigiDestined blir gjenforenet med sin partner Digimon. Forbundet av en annen DigiDestined kalt Meiko Mochizuki og hennes partner Meicoomon, må DigiDestined ikke bare håndtere den infiserte Digimon og mysteriet bak dem, men også med ansvar og byrder for å vokse opp.

Digimon Universe: Appli Monsters[rediger | rediger kilde]

Digimon Universe Appli Monsters er den åttende sesongen av digimon. den startet i September 30, 2016

I år 2045 har teknologien endelig utviklet seg til en grad av velstand for verden. World Wide Web er blitt en verden for «Appli Monsters» (Apurimonsutāzu) eller «Appmons», kunstig intelligente vesener født i mobile apps. Serien fokuserer på Haru Shinkai, en dagligdags Junior High Student. En dag oppdager han en Appmon som lurer i sin Smartphone, som viser seg å være Gatchmon, og de to blir partnere. Haru lærer også fra Gatchmon at den kunstige intelligensen Leviathan skaper virus for å slå alle Appmons onde, og de to går sammen for å stoppe dem. Etter hvert som serien utvikler seg, får Haru hjelp av rookie idol Eri Karan, den berømte AppTuber Torajirou Asuka, prodigy hacker Rei Katsura, som er på jakt etter sin yngre bror som ble kidnappet av Leviathan og Haru's beste venn Yūjin Ōzora, hver og en samarbeidet med sin egen Appmon for å hjelpe i kampen for å beseire Leviathan og gjenopprette balansen mellom deres to verdener.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]