Digimon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Digimon (デジモン, dejimon = Digitalt monster) er en japansk franchise som produserer ulike leketøy og mediefenomener. Merkevarenavnet Digimon omfatter en rekke produkter, som manga, anime, leketøy, videospill, spillkort og annet.

Navnet «Digimon» er en kortform av ordene digitale monstre. De digitale monstrene er utgangspunktet for franchisen, de er skapninger som lever i en form for digital verden, en parallell verden som har sitt utspring i de ulike digitale kommunikasjonsnettverkene som eksisterer.

Serien ble skapt av Akiyoshi Hongo; dette er et psevdonym brukt av skaperne av videospillet Tamagotchi. Den 7. mars 1999 hadde den TV-premiere i Japan, og nye sesonger ble lansert frem til 2003. Senere ble den tilgjengelig i USA på TV-kanalen Fox Kids (Jetix og senere Disney XD) Serien hadde premiere dagen etter den første Digimon-filmen ble lansert på kino.

Anime[rediger | rediger kilde]

TV-serien Digimon Adventure[rediger | rediger kilde]

Serien handler om noen barn som er på sommerleir, og som havner i en digital verden hvor det finnes noen merkelige skapninger: noen digitale monstre, også kalt Digimon (en kortform av «digitale monstre». I den digitale verdenen blir barna «digibestemte» og må redde både den digitale verden og den virkelige verden som de kom fra. Hvert barn får en «digidings». Barna får også hjelp fra en digimon ved navn Genai. Digidingsene hjelper deres digimon-partnere blant annet til å utvikle seg, også kalt digimering.

I den digitale verdenen møter de digibestemte flere mørke mestre som har som intensjon å ta over både den digitale verdenen og den virkelige verdenen.

I Norge ble TV-serien sendt på TV3. De første 20 episodene har også blitt utgitt på norsk som en serie bestående av syv VHS-kassetter.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

 1. Og slik begynner historien
 2. Gråmon blir til
 3. Garurumon
 4. Biyomon fikser biffen
 5. Kabuterimons elektrosjokk
 6. Togemon i lekeby
 7. Ikkakumons harpuntorpedo
 8. Ondskapen viser sitt ansikt
 9. Iskald knyttneve
 10. Et spor fra digi-fortiden
 11. Den dansende digimon
 12. Digi-baby boom
 13. Legenden om de digibestemte
 14. Havreise til et nytt kontinent
 15. Etemons mørke nettverk
 16. Skallegråmons mørke utvikling
 17. Kaptein kokatorimon
 18. Piximon kommer
 19. Fangen i pyramiden
 20. Metalgråmons jordskjelv
 21. ?
 22. Glem alt sammen
 23. ?
 24. ?
 25. Prinsesse karaoke
 26. Soras kjærlighetsamulett
 27. Veien hjem
 28. Det ligger i kortene
 29. ?
 30. ?
 31. ?
 32. ?
 33. Ute på byen
 34. Det åttende barnet
 35. Blomsterkraft
 36. Beleiring av byen
 37. Wizardmons gave
 38. ?
 39. Slaget om jorda
 40. ?
 41. Sjøsyk og utslitt
 42. Dotter i øra
 43. Tid for lek
 44. Søppeltømming
 45. Den ultimate konflikten
 46. Etemon igjen
 47. Ogremons ære
 48. Min søsters vokter
 49. Lyskraften
 50. vennskaps skjold
 51. ?
 52. ?
 53. ?
 54. to verdens Skjebne

Digimon Adventure 02[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen bygger videre på den første. Hovedpersonene i Adventure har blitt eldre, og det er nye hovedpersoner, Davis Motomiya,Yolie Inoue og Cody Hida. Starten av serien handler om hovedpersonene, og den onde digimon keiseren, som lager kontrolltårn og kontrollerer digimon. . Etter en del episoder blir han til slutt beseira, i episode 22 da hovedpersonene kom tilbake til digi-verden kunne ikke digimonene digimere på et mystisk vis, rett etter klarte digimonene og digimere til deres mester form. i episode 24 møter de en merklig dame som kan forvandle digimon keiserens sorte kontroll tårn til en digimon. den damen viste seg og kalte seg Arukenimon. etter vert blir med digimon keiseren de andre hovedpersonene for å slå ondskapen. i episode 30 skaper Arukenimon en veldig kraftig digimon med 100 kontroll tårn sluttresultatet er en ond utseende versjon av Wargreymon: Blackwargreymon. og til slutt MaloMyotismon, den digimerte formen til en av hovedskurkene i Digimon Adventure nemlig Myotismon .

Digimon Tamers[rediger | rediger kilde]

I motsetning til Digimon Adventure 02 bygger ikke Digimon Tamers videre på tidligere sesonger. Denne sesongen foregår i en annen verden, og første og andre sesong er i denne verdenen en TV-serie. En nyhet i denne serien er at hovedpersonene kan gjøre digimonene sterkere uten digimering, ved å dra digimonkort gjennom en kortleser. Serien foregår for det meste i den virkelige verden, i motsetning til den første serien, som i hovedsak foregår i den digitale verden. De reiser imidlertid en tur til den digitale verden i denne sesongen også.

Digimon Frontier[rediger | rediger kilde]

Digimon Frontier er den fjerde sesongen i Digimon. Første episode ble sendt 7. april i 2002 på Fuji TV. Noe av det som er spesielt med denne sesongen, er at hovedpersonene blir til digimoner selv når de skal slåss, i stedet for at de er to separate skapninger.

Digimon Savers/Data Squad[rediger | rediger kilde]

Digimon Data Squad er den femte sesongen av Digimon. Den handler om en gruppe ungdommer som jobber for en organisasjon (the data squad/DATS)for å prøve å skjule digimon fra den virkelige verden. De sloss mot ville digimon og sender dem tilbake til den digitale verden før det blir for mye kaos. Hovedpersonene i sesongen er Marcus Damon, Yoshino Fujieda, Thomas H. Norstein og Keenan Crier. Og deres digimon, agumon, gaomon, lalamon og falcomon. Første episode av sesongen ble sendt 2. april i 2006, på Fuji TV.

Digimon Xros Wars/Digimon Fusion[rediger | rediger kilde]

Digimon Xros Wars er den sjette sesongen av Digimon. I Japan hadde den premiere i juli 2010; i USA var premieren den 7. september 2013.

Mikey Kudo er en syvende klasse gutt med et behov for å hjelpe andre. Mikey hører en mystisk stemme og finner en døende Digimon med navnet Shoutmon i en nærliggende smug. Mikey ønske om å redde Shoutmon fører en mystisk legendarisk Digivice kalt Fusion Loader til å dukke opp foran ham og drar ham og hans venner Angie Hinomoto og Jeremy Tsurgi i den digitale verden. Mikey, Angie, og Jeremy finne det er en økende ondt imperium styrt av Bagramon. sammen med shoutmon, former de laget Fusion fighters og kjemper mot barga imperuim og deres rival lag Blue Flare som er styrt av Christopher Aonuma. og et mystisk lag ved navet, Midnight som er styrt av Nene Amano og Axeknightmon

Digimon Adventure Tri[rediger | rediger kilde]

Digimon Adventure Tri består av 6 episoder. Sesongen hadde premiere i Japan den 21. november 2015.

Filmen foregår tre år etter hendelsene i Digimon Adventure 02 og fokuserer på de opprinnelige åtte DigiDestined og deres partner Digimon. En mystisk anomali forårsaker forvrengninger i den virkelige verden, og Digimon blir plaget av et virus som gjør dem til fiendtlige. Disse forholdene fører til at DigiDestined blir gjenforenet med sin partner Digimon. Forbundet av en annen DigiDestined kalt Meiko Mochizuki og hennes partner Meicoomon, må DigiDestined ikke bare håndtere den infiserte Digimon og mysteriet bak dem, men også med ansvar og byrder for å vokse opp.

Digimon Universe: Appli Monsters[rediger | rediger kilde]

Dette er den åttende sesongen av Digimon; den hadde premiere den 30. september 2016.

I år 2045 har teknologien endelig utviklet seg til en grad av velstand for verden. World Wide Web er blitt en verden for «Appli Monsters» (Apurimonsutāzu) eller «Appmons», kunstig intelligente vesener født i mobile apps. Serien fokuserer på Haru Shinkai, en dagligdags Junior High Student. En dag oppdager han en Appmon som lurer i sin Smartphone, som viser seg å være Gatchmon, og de to blir partnere. Haru lærer også fra Gatchmon at den kunstige intelligensen Leviathan skaper virus for å slå alle Appmons onde, og de to går sammen for å stoppe dem. Etter hvert som serien utvikler seg, får Haru hjelp av rookie idol Eri Karan, den berømte AppTuber Torajirou Asuka, prodigy hacker Rei Katsura, som er på jakt etter sin yngre bror som ble kidnappet av Leviathan og Haru's beste venn Yūjin Ōzora, hver og en samarbeidet med sin egen Appmon for å hjelpe i kampen for å beseire Leviathan og gjenopprette balansen mellom deres to verdener.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]