Ligretto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ligretto er et kortspill hvor to til tolv spillere kan delta. Poenget med spillet er å bli kvitt kortene sine med så fort som mulig. Alle spillere skal prøve å bli kvitt kortene samtidig, og kortene skal legges i bunker på ti på bordet, sortert etter farger.

Spilleregler[rediger | rediger kilde]

Spillekortene kommer i fargene rød, grønn, gul og blå, og er nummerert med 1 til 10. Hver spiller får 40 kort. Før spillet starter må spilleren stokke kortene og legge 10 av dem i en bunke. Tre kort bli lagt ut ved siden av denne bunken. Resten av kortene beholder spilleren i hånden. Når spillet starter kan spillerne legge kortene ut på bordet etter nummer og farge. Det øverste kortet i bunken din skal være snudd, og kan legges ut på lik linje med de tre andre.

Hvis en spiller ikke kan legge ut de tre kortene ved siden av bunken, så kan han se på hvert tredje kort fra kortene i hånden. Det må alltid være tre kort liggende ved siden av spillerens bunke, så hvis et kort legges ut, så må et nytt kort hentes fra bunken og legges ved siden av de to andre. Når alle kortene fra bunken til spilleren er lagt ut, så skal han rope "Ligretto", og spillet er ferdig.

De andre spillerne får minuspoeng for kortene som er igjen i bunken sin. Disse skal ganges med to. Alle kortene har spesielle tegn på baksiden, slik at det er mulig å gjenkjenne hvem som har lagt dem ut. For hvert kort som en spiller har lagt ut gis ett plusspoeng.

Når alt er regnet sammen, kan en ny runde starte.

Ligretto kommer i tre ulike pakker: Rød, Grønn og Blå. Om disse brukes sammen, kan tolv spillere spille samtidig, men det vil være enklere å gjennomføre med mindre spillere.

Hurtighet, reaksjons- og kombineringsevne er viktige egenskaper når man spiller Ligretto. Ligretto er kjent som et stressende spill, og blir betegnet som avhengighetsdannende av entusiaster.

Varianter[rediger | rediger kilde]

5-er-ligretto er en variant som har oppstått fra Ligretto. Forskjellen er at for hver 10-er som legges ut, gis det 5 poeng. Dette vil øke antall poeng i spillet, og samtidig gi nybegynnere som ikke er så rask mulighet til å delta på lik linje med dem som har mer erfaring.

Det bruker også å være slik at alle kortene i bunken til spilleren skal være snudd opp ned, slik at bare de tre kortene spilleren har på bordet kan legges ut. Selvsagt etterfylles det slik at det alltid er tre kort ved siden av bunken helt til bunken er tom.

Denne varianten oppstod i Sør-Trøndelag, Norge.[trenger referanse]