Don Rosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Don Rosa
Don Rosa MegaCon 2012 Orlando FL.jpg
Født29. juni 1951
Louisville, Kentucky
Ektefelle Ann Payne
Utdannet ved University of Kentucky
Beskjeftigelse Tegneserieskaper
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Bill Finger Award

Keno Don Hugo Rosa (født 29. juni 1951) er en amerikansk tegneserieskaper og -forfatter, i Norge kjent for sine historier i bladet Donald Duck & Co. Han er av mange blitt betegnet som arvtageren til Carl Barks.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Don Rosa har alltid vært en fan av tegneserier, spesielt av Donald Duck-historiene skrevet av Carl Barks, og i 1986 begynte han å skrive sine egne Disney-historier for forlaget Gladstone. I 1987 ble den første historien hans, The Son of the Sun (Solens sønnnorsk), utgitt for første gang. Senere begynte han å skrive for Egmont, noe han fortsatt gjør med Byron Erickson som redaktør.

Rosa er kjent for sin særegne forteller- og tegnestil, og Donald-entusiaster vil kunne kjenne igjen historiene hans ved bare å se én av tegneserierutene. Et av mange kjennetegn på historiene hans er de mange detaljene. En detalj som ofte går igjen er Mikke Mus tegnet inn i en av rutene, gjerne på en litt ydmykende måte.

I nesten hver historie Don Rosa lager, plasserer han en D.U.C.K. (Dedicated to Unca Carl from Keno, «Dedikert til Onkel Carl fra Keno») i den første tegneserieruten i historien som en hyllest til sitt forbilde, Carl Barks. Dessuten kan man i de fleste historiene hans finne henvisninger til Barks-historier. Noen av Rosas historier er også fortsettelser på Barks-historiene.

Nesten alle Don Rosas historier om onkel Skrue finner sted på 1950-tallet, selv om han ofte tar med oppfinnelser som ikke fantes på den tiden. En av hovedgrunnene til at historiene finner sted på 1950-tallet er at Don Rosa liker å se på endene fra Andeby som «ekte» personer som dermed også kan dø. I og med at Barks referanser om onkel Skrue viser at han må være født i 1867, vil det være unaturlig å tro at han fremdeles kan være i live den dag i dag. Her har vi trolig også grunnen til at det ikke virker som onkel Skrue, Donald eller noen av de andre figurene blir eldre, siden alle Don Rosas historier finner sted innenfor samme tiår: 1950-tallet.

Egmont har gitt ut rundt 80 av Don Rosas historier på norsk så langt, hvorav de meste kjente hører til serien om Skrues liv. Rosa har også laget Donald Ducks stamtre som i Norge ble utgitt for første gang i Donald Duck & Co i 1993. Det tar for seg de tre slektene «McDuck», «Duck» og «Kvakk».

Don Rosa vant i 1992 Sproingprisen for beste utenlandske serie med Donald-historien Tilbake til Xanadu.

I 2008 gjennomgikk Don Rosa øyeopperasjoner, og under et intervju på en tegneseriefestival i Danmark sa han at han har trukket seg tilbake fra å tegne nye Andeby-historier. Han uttalte at han likevel ville fortsette å lage forsider, nesten slik Carl Barks gjorde.[trenger referanse]

Forlag Don Rosa har jobbet for[rediger | rediger kilde]

Forlag Land År Merknader
Gladstone Comics USA 1987–1990 Don Rosa sa opp jobben pga. en tvist med Disney om fotostatkopier.
Oberon Nederland 1988–1990 Han tegnet noen historier for dem for å tjene seg litt penger ettersom Gladstone ikke hadde penger til å kjøpe alle hans historier eller betale han anstendig.
Disney Comics USA 1990
Welsh Publishing Group USA 1990 Her forfattet han en Ducktales historie.
Egmont Danmark, Norge, m.fl. 1990–2008
Disney Hachette Frankrike 1999–2001 Han har forfattet og illustrerte tre historier samt et par plakater for dette forlaget samtidig som han jobbet for Egmont.

Liste over Don Rosas tegneserier

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]