Hopp til innhold

Microsoft Office Excel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Microsoft Office Excel
Utvikler(e)Microsoft
Distributør(er)Microsoft Store, Google Play, App Store
Utgitt 30. september 1985
Nyeste versjonMicrosoft 365[1]
OperativsystemMicrosoft Windows macOS Android iOS Windows Mobile
TypeRegnearkapplikasjon, analyse[2]
Nettstedproducts.office.com
products.office.com
products.office.com (mul)
products.office.com

Microsoft Office Excel, også kalt Microsoft Excel, er et dataprogram produsert av Microsoft og er en del av Microsoft Office-pakken. Programmet er basert på regneark der man kan utføre beregninger, ofte i form av matematiske problemer, analysere informasjon, behandle lister og talldata i regneark eller nettsider. Programmet har avanserte matematiske funksjoner og har mange formler og funksjoner inkludert. Det kan også brukes til å produsere grafikk, diagrammer og statistikk.

Dessuten kan man regne med klokkeslett og datoer i den gregorianske kalenderen i tidsrommet år 1900 – 9999. Men man må være klar over at «Excel» mener at år 1900 var et skuddår som begynte på søndag. Men det året var ikke skuddår og det begynte på mandag! Fra og med torsdag 1. mars 1900 samsvarer ukedag og dato riktig. Dette betyr at hvis man teller antall døgn fra 1. januar 1900, blir det feil etter slutten av februar i 1900. Ettersom den gregorianske kalenderen gjentar seg med nøyaktig 400 års mellomrom, kan man likevel regne med tidligere år (tilbake til mandag 1. mars 1700 eller fredag 15. oktober 1582) ved å legge 400 år til årstallet. Men dette gjelder ikke for beregning av påsken som gjentar seg etter 5 700 000 år (eksakt).[3]

Programmet har mange hurtigtaster som er konfigurert. Dette bidrar til at man kan jobbe fortere. Brukerne kan søke hurtig­tastene på Hjelp og skrive ut disse. Menyene er intuitive, og meningen er at uerfarne brukere lett skal finne frem.

En mindre kjent side ved «Microsoft Excel» er at man relativt lett kan forenkle rutineoppgaver ved hjelp av makroer. I sin enkleste form består dette i å «registrere makroer», dvs. å «gjøre opptak» av en rutineoppgave, og deretter vil «Excel» gjøre nøyaktig det samme neste gang du ber om det (f.eks. formatering, velg visning og mye annet). Med litt innsats blir man fort kjent med å redigere disse makroene slik at man kan få «Excel» til å fungere som et eget program. Alt dette foregår i programmerings­språket Visual Basics for Applications (VBA).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]