Jokkmokk kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jokkmokk

Våpen

LandSveriges flagg Sverige
LandskapLappland
LänNorrbottens län
Kommunenr.2510
Grunnlagt1. januar 1971
Areal18 143 km²
Befolkning5 113 (2011[1])
Bef.tetthet0,28 innb./km²
Nettsidewww.jokkmokk.se
Posisjonskart
Jokkmokk
Kart
Jokkmokk
66°37′00″N 19°50′00″Ø

Jokkmokk kommune (svensk: Jokkmokks kommun, lulesamisk: Jåhkåmåhke kommuvnna, nordsamisk: Jåhkåmåhki suohkan, meänkieli: Jokinmukka)[2][3] er en kommune i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Kommunens administrasjonssenter ligger i Jokkmokk. Kommunen er den nest største kommunen i Sverige etter Kiruna. Kommunen grenser i vest mot de norske kommunene Hamarøy, Sørfold og Fauske og har grenser mot de svenske nabokommunene Gällivare, Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur og Arjeplog.

Jokkmokk ble grunnlagt på begynnelsen av 1600-tallet da kong Karl IX av Sverige besluttet å skape kirke- og markedsplasser i det nordlige Sverige. Vintermarkedet Jokkmokks marknad som avholdes vært år i februar ble først avholdt i 1605.

Siden 1950-tallet har Jokkmokk opplevd en storstilt utbygging av vannkraftsressursene i kommunen og kraftprodusenten Vattenfall har vært hjørnestensbedrift i kommunen. Kommunen står for 10% av Sveriges vannkraftproduksjon, og Harsprånget er landets største vannkraftverk.[4]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Jokkmokk har store uberørte naturområder, og nasjonalparkene Stora Sjöfallets nasjonalpark, Padjelanta, Sarek og Muddus ligger helt eller delvis innenfor kommunegrensene. I Sarek ligger fjellmassivet Sarektjåkkå med Sveriges nest høyeste fjell, Stortoppen på 2089 moh. Det er flere store innsjøer i kommunen, som Virihaure, Vastenjaure, Akkajaure, Stora Lulevatten, Sakkat og Skalkká som dreneres av Luleälven eller sideelva Lilla Luleälven. Fjellbyen Kvikkjokk ved innsjøen Sakkat et ofte brukt utgangspunkt for turer inn i nasjonalparkene Sarek og Padjelanta.

E45 går gjennom kommunen, det samme gjør jernbanestrekninga Inlandsbanan.

Samisk språk og kultur[rediger | rediger kilde]

Jokkmokk kommune har en betydelig andel av befolkningen som har samisk som hjemmespråk eller som har kunnskaper i samisk. En av Sveriges fem sameskoler og sameskolestyrelsen holder til i Jokkmokk. Samisk har status som offisielt minoritetsspråk i kommunen.[5] Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum er hovedmuseumet for samisk kultur i Sverige og ligger i kommunen.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Jokkmokk kommune hadde tre tettsteder i 2010. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2010.[6]

# Tettsted Innbyggere
1. Jokkmokk 2 786
2. Vuollerim 732
3. Porjus 328

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Jokkmokk kommunes offisielle hjemmesider