Ala Lompolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ala Lompolo
Ala Lompolo.jpg
LandSverige Sverige
LenNorrbottens län
KommuneKiruna
Areal0,24 km² [1]
Høyde491.2 moh.[2]
Del av1. Bothnian Bay (International district Torne river - Sweden)
Beliggenhet

Ala Lompolo, eller Ala Lombolo, er en grunn, drøyt 25 hektar stor myrsjø, like sør for Kiruna, og like ved bebyggelsen Lombobo strand. Sjøen er Norrbottens läns mest forgiftede innsjø.[når?]

Økologi[rediger | rediger kilde]

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Det biologiske mangfoldet i Ala Lompolo er marginalt og begrenset på grunn av dens kraftige forurensninger og til dels oksygenfrie tilstand. Livet på sjøbunnen domineres av fjærmygglarver, men det er også ertemuslinger og vannmidder der.

Det ser ut til at større fisk har vært fraværende fra sjøen en betydelig tid. På begynnelsen av 1990-tallet ble det gjennomført fiske på sjøen med tanke på prøvetakninger, men det ble ikke fanget fisk der, til tross for gjentatte forsøk. Tidligere hadde blant annet større ørreter og røyer svømt i innsjøen. Småfisk, trolig nipigget stingsild, finnes derimot fortsatt, både i innsjøen og i Luossajoki.

Fuglefaunaen er mangeartet, i motsetning til de ovennevnte. Mange fugler hekker og hviler i det grunne vannet, deriblant horndykker, toppand, siland og hettemåke.

Planteliv[rediger | rediger kilde]

Også Ala Lompolos over- og undervannsvegetasjon er minimal, og begrenset til sjøens grunnere deler. I den sørvestlige delen av sjøen er utbredelsen størst. Rundt sjøen finner man vier, starr og skoger av fjellbjørk.

Miljøproblem[rediger | rediger kilde]

Forurensning[rediger | rediger kilde]

Det var på begynnelsen av 1990-tallet, i forbindelse med LKABs undersøkelser i forkant av tømming av den sørlige delen av Luossajärvi, at man først oppdaget krisetilstandene i innsjøene. Fisken var borte, og sjøen inneholdt store mengder miljøgifter.

Bunnsedimentet inneholder høye verdier av diverse tungmetaller, spesielt kvikksølv; 230 kg ligger på bunnen, og innsjøen har tatt stor skade av dette. Utover kvikksølv beregnes sedimentet å inneholde ti tonn zink, tre tonn kobber, 1,6 tonn bly, ett tonn molybden og 33 kg kadmium. Det er ikke helt klart hvor kvikksølvet kommer fra, LKABs tidligere anvendelse av kvikksølvsalter ved malmanalyser er en mulig årsak. I tillegg er det 17 000 ustabile granater i innsjøen, som Sveriges forsvar dumpet en gang på 1950-tallet, samt høye verdier av PCB.

De ekstreme forurensningene i Ala Lompolo har ført til at blant annet fjærmygg har utviklet tydelig misdannede munndeler.

Tiltaksmuligheter[rediger | rediger kilde]

Sanering av Ala Lompolo er aktuelt, da sjøen er kilde for elver som blir tatt opp av Torneälven, noe som påvirker hele vannsystemet nedstrøms. For høye verdier av kvikksølv er konstatert i blant annet gjedde i Jukkasjärvi siden begynnelsen av 1990-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sjölyftet» (Microsoft Excel). SMHI. Besøkt 10. desember 2012. 
  2. ^ «Ladda ner data från Svenskt Vattenarkiv – Vattenytor (SVAR 2012)» (Esri Shape). SMHI. Besøkt 7. oktober 2012. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]