Luossajärvi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kiruna sett fra isen på Luossajärvi.

Luossajärvi (nordsamisk: Luossajávri) er en drøyt 260 hektar stor innsjø i Kiruna, ved Luossavaaras sørvestlige side. Gruveselskapet LKAB har suksessivt tømt den sørlige delen av innsjøen for å muliggjøre brytning av den såkalte sjømalmen, den delen av malmåren som strekker strekker seg under sjøbunnen. De tørrlagte områdene består i dag for det meste av myr.

Miljøproblem[rediger | rediger kilde]

Den gjenværende delen av Luossajärvis kjemiske sammensetning viser stor påvirkning fra gruvevirksomheten. Innsjøen har høye verdier av sulfat-, nitrat- og nitridioner. De høye sulfatverdiene tyder på omfattende forvitringsprosesser av framfor alt karbonat- og sulfidbestandig materie. Det er også høye verdier av kobber i innsjøen på grunn av lekkasjer fra Viscariagruvens dammer.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Luossajärvi er en fiskevenlig innsjø, og hver vinter avholdes det pilketevlinger ute på isen. Luossajärvi betyr «Laksesjø», noe som kommer av innsjøens tidligere rike ørretbestander (ørreten tilhører laksefamilien). Ting har imidlertid endret seg, og av innsjøens opprinnelige fiskeslag, som innbefattet abbor, ørret og gjedde, men av disse er det bare abboren igjen. Det settes ut en del fisk i innsjøen, i et forsøk på å få etablert nye bestander.

Kilder[rediger | rediger kilde]