Pajala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pajala
LandSveriges flagg Sverige
Retningsnummer0978
Areal310 hektar[1]
Befolkning2 013[1] (2020)
Bef.tetthet6,49 innb./hektar
Kart
Pajala
67°12′43″N 23°22′03″Ø

Pajala (nordsamisk: Bájil) er et tettsted ved Torneälven i Norrbottens län i landskapet Norrbotten i Sverige. Det er Pajala kommunes administrasjonssenter. I 2010 hadde tettstedet 1 958 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Presten og botanikeren Lars Levi Læstadius, som er mest kjent som mannen bak læstadianismen, bodde og arbeidet i Pajala på midten av 1800-tallet.

Ved en feil ble Pajala bombet av sovjetiske fly under vinterkrigen våren 1940, men ingen mennesker omkom. Det ble sluppet 134 bomber, seks bygninger brant ned. Bare to personer pådro seg mindre skader.[3] Sovjetiske offiserer inspiserte senere skadene, og Sovjetunionen betalte erstatning for skadene.

Litteratur om Pajala[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Mikael Niemis bok Populærmusikk fra Vittula utspiller seg hovedsakelig i Pajala. Vittula, egentlig Vittulajänkkä («Fittemyra»), er et folkelig navn på et villaområde i Pajala.

En annen skildring fra Pajala av samme forfatter er boka Mannen som dog som en lax. I denne kriminalromanen belyser forfatteren blant annet situasjonen til tornedalsfinsk (meänkieli) i dagens Pajala.

I Niemis roman «Koka björn» foregår handlinga i Pajala på 1850-tallet. Persongalleriet består av både oppdiktede personer og historiske personer, og deler av handlinga baserer seg på virkelige hendelser. Blant hovedpersonene finner vi den kjente predikanten Lars Levi Læstadius, som i romanen opptrer som detektiv og løser en mordgåte.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Pajala-Ylläs Airport har daglige forbindelser til Luleå. Ellers har tettstedet flere daglige bussavganger til byer og tettsteder i Norrbottens län.

Diverse[rediger | rediger kilde]

Ishockeyspilleren Johan Tornberg, som scoret det avgjørende målet i finalen i Ishockey-VM 1998, kommer fra Pajala. I sentrum av Pajala står det et solur som måler over 38 meter i diameter.

Geologiske undersøkelser gjort i traktene rundt Pajala har vist større forekomster av ulike slags utvinnbare mineraler som kobber og jern. Dette har ført til drøftinger om en eventuell ny jernbane til Skibotn i Norge, med tanke på en isfri utskipning derfra, alternativt en bane til Gällivare med tanke på utskipning fra Narvik eller direkte til Luleå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]