Karesuando

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 68°26′22,520″N 22°28′5,0556″Ø

Karesuando kirke

Karesuando (finsk: Kaaresuvanto, meänkieli: Kaaresuanto, nordsamisk: Gárasavvon) er Sveriges nordligste tettsted, kirkeby og sogn. I år 2005 hadde tettstedet 313 innbyggere. Byen fikk sin første faste bebyggelse i 1670, da Måns Mårtensson Karesuando, også kalt Hyvä Maunu Martinpoika, kjøpte samen Henrik Nilsson Nikkas' jord, fiskevann, utmark og beitemarker. Den første kirken på stedet ble bygd 1816. Stedet ligger i Kiruna kommune.

Sognepresten, vekkelsespredikanten og botanikeren Lars Levi Læstadius virket i Karesuando fra 1826 til 1846, der han startet den vekkelsen som er kjent som læstadiansmen, oppkalt etter ham. Fra 1828 var han bosatt i Laestadiuspörtet i Karesuando.

Opplysningene i denne artikkelen om Karesuando gjelder den svenske siden. Det svenskspråklige navnet Karesuando kan også sikte til tettbebyggelsen i Kaaresuvanto på finsk side av elven, selv om den primært bruker den finske eller samiske navneformen om seg selv. De regnes normalt som to ulike tettsteder, da det heter at samme tettsted eller by ikke kan ligge i to ulike land. I Finland har enkelte imidlertid fortsatt den oppfatningen at det er ett tettsted, siden bebyggelsen på begge sider av elven tradisjonelt var finskspråklig, og de begge har navnet Kaaresuvanto på finsk. Ved grunnskolene heller man imidlertid på den finske siden til sør-finske dialekter, mens man på den svenske siden lærer svensk.

Finske Kaaresuvanto passeres av E8. Karesuando er det nordlige endepunktet for E45 og for den svenske Riksväg 99. Broen over elven ble åpnet i 1980.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]