Hopp til innhold

Kalixälven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalixälven
Kart
Kalixälven
65°49′52″N 23°11′23″Ø

Ved Kalixälven
Kalixälvens løp

Kalixälven eller Kalix älv (meänkieli: Kaalasväylä og Kaihnuunväylä, nordsamisk: Gáláseatnu) er ei elv i Norrbottens län i Sverige. Den er 430 km lang[1] og nedbørområdet er 18 130 km²[2] og middelvannføringen er 290 m³/s.

Elva begynner i Kebnekaise-massivet i Kiruna kommune, og renner mot sørøst gjennom landskapet Lappland. Ved Tärendö snur elva mot sør og renner gjennom Norrbotten. Den munner ut i Bottenviken sørøst for Kalix. De viktigste sideelvene er Kaitumälven, Tärendöälven og Ängesån.

Kalixälven er sammen med Vindelälven, Torneälven og Piteälven en av de fire store elvene i Norrland som ikke er utbygd til kraftproduksjon. Det ligger flere fosser og stryk i elva, hvorav de største er Jockfallet og Linafallet.

Navnet er en forsvensking av det nordsamiske navnet Gáláseatnu, som er dannet av gállit = «vade» eller gálus = «sval» og eatnu = «stor elv». På tornedalsfinsk kallas elva Kaalas- eller Kaihnuunväylä.

Elva var fra russisk side foreslått som grenseelv da Sverige måtte avstå Finland til Russland etter finskekrigen i 1808-1809. Sverige ønsket at grensa skulle gå ved Kemi älv, og til slutt ble grensa trukket ved Torneälven, midtveis mellom de to.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SMHI Vattendragsregistret Arkivert 21. juli 2006 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Sveriges huvudavrinningsområden» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2018. Besøkt 11. oktober 2009.