Kip Thorne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kip Thorne
Kip Thorne at Caltech.jpg
Født 1. juni 1940 (77 år)
Logan
Utdannet ved California Institute of Technology, Princeton University
Doktorgradsveileder John Archibald Wheeler
Yrke Fysiker, astronom, skribent, universitetslærer
Nasjonalitet USA
Religion ateisme
Medlem av National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, American Physical Society, Det russiske vitenskapsakademi
Utmerkelser
9 oppføringer
Guggenheim-stipendet, UNESCO Niels Bohr-medaljen, Karl Schwarzschild-medaljen, Lilienfeld Prize, Tomalla Foundation, James Joyce-prisen, Gruber-prisen i kosmologi, Harveyprisen, Albert Einstein-medaljen

Kip Thorne (Født 1. juni 1940 i Utah i USA) er en amerikansk teoretisk fysiker, kjent for sine produktive bidrag i gravitasjon og astrofysikk.

Thorne vokste opp i et akademisk miljø, to av hans fire søsken ble også professorer. Han ble interessert i vitenskap da han var åtte år gammel, etter å ha deltatt på et foredrag om solsystemet. Thorne var en langvarig venn og kollega av Stephen Hawking og Carl Sagan. Thorne fikk sin bachelorgrad fra Caltech i 1962, og doktorgrad fra Princeton University i 1965. Han skrev sin doktorgradsavhandling under oppsyn av professor John Wheeler. Thorne var tilbake ved Caltech som førsteamanuensis i 1967 og han begynte som professor i teoretisk fysikk i 1970.

Hans forskning har hovedsakelig vært fokusert på relativistisk astrofysikk og gravitasjon, med vekt på stjerner, sorte hull og spesielt gravitasjonsbølger og har gjort mange bidrag til kosmologi. Thorne har publisert mer enn 150 artikler i vitenskapelige tidsskrifter og har vært med-forfatter av flere vitenskapelige bøker. Thorne var mottaker av Albert Einstein-medaljen i 2009. Thorne var professor i teoretisk fysikk ved California Institute of Technology (Caltech) frem til 2009 og en av verdens ledende eksperter på astrofysiske implikasjoner av Albert Einstein`s generelle teori om relativitetsteori. Thorne giftet seg for første gang i 1960, og de fikk to barn før de tok ut skilsmisse i 1977. Thorne og hans andre kone, Carolee Joyce Winstein, professor i fysioterapi ved USC, giftet seg i 1984.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]