Den internasjonale astronomiske union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møte i Praha 2006

Den internasjonale astronomiske unionen (forkortet IAU), (Fransk: Union astronomique internationale) forener nasjonale astronomiske selskaper fra hele verden, basert på individuelt medlemskap. Den er medlem av Det internasjonale vitenskapsråd (ICSU). Den blir av alle land anerkjent som autoritativt organ for navngiving av stjerner, planeter, asteroider og andre himmellegemer og fenomener i det vitenskapelige samfunn.

Arbeidsgrupper inkluderer Working Group for Planetary System Nomenclature (WGPSN – arbeidsgruppe for planetarisk navngivingsnomenklatur) som vedlikeholder astronomiske navnsettingskonvensjoner og planetarisk nomenklatur for planetariske legemer. IAU er også ansvarlig for ordningen med astronomiske telegrammer som produseres og blir distribuert på dets vegne av Central Bureau for Astronomical Telegrams. Minor Planet Center (MPC) som er en informasjonsbank for alle legemer i solsystemet som hverken er planeter eller måner opererer også under IAU.

Historie[rediger | rediger kilde]

IAU ble grunnlagt i 1919 som en sammenslåing av ulike internasjonale prosjekter inkludert Carte du Ciel, Solar Union og Bureau International de l'Heure (det internasjonale tidsbyrået). Den første presidenten var Benjamin Baillaud. Pieter Johannes van Rhijn fungerte som president fra 1932 til 1958.

Siden 1922 har IAUs generalforsamling møtt hvert tredje år, med unntak av perioden 1938 – 1948. Etter forslag fra Polen i 1967, og en kontroversiell avgjørelse av den daværende IUAs president, ble det avholdt en ekstraordinær generalforsamling i 1973 i Warszawa i Polen for å hedre 500-årsjubileet for Nikolaus Kopernikus´ fødsel, kort tid etter den ordinære generalforsamlingen i 1973 i Australia.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

IAU hadde i januar 2012 9.957 individuelle medlemmer (dvs. profesjonelle astronomer)[1], hovedsakelig på doktorgradsnivå hvorav 33 med opphold i Norge[2], samt 70 organisasjonsmedlemmer (altså nasjonale organisasjoner som er tilknyttet IAU) inkludert Det Norske Videnskaps-Akademi. 87 prosent av medlemmene er menn, 13 prosent er kvinner. Den nåværende president er Ronald D. Ekers.

I den 26. generalforsamlingen (2006) ble det vedtatt en ny definisjon av en planet med utvidet presisjon. Den nye definisjonen reduserte antallet planeter i solsystemet fra ni til åtte, og opprettet kategorien dvergplaneter, med fire medlemmer (en av dem er den tidligere planet Pluto). Vedtaket ble fulgt av en debatt som i 2008 resulterte i et forslag om plutoid som egen kategori. Det er to plutoider: Pluto og Eris.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]