Toshihide Maskawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
益川 敏英
Toshihide Maskawa
Toshihide Masukawa-press conference Dec 07th, 2008-4.jpg
Født 17. februar 1940
Nagoya, Japan
Utdannet ved Nagoya universitet
Doktorgradsveileder Shoichi Sakata
Yrke teoretisk fysiker, professor
Nasjonalitet Japansk
Medlem av Japan Academy
Utmerkelser den japanske Kulturordenen, Nobelprisen i fysikk, Sakurai-prisen, High Energy and Particle Physics Prize
Bopel Japan
Kjent for Oppdagelsen av symetribruddet som forutsier at naturen må ha minst tre familier kvarker

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
2008

Toshihide Maskawa (født 7. februar 1940 i Nagoya, Japan) er en japansk fysiker som er mest kjent for sitt arbeid med CP-brudd og for at han ble tildelt en fjerdedel av Nobelprisen i fysikk i 2008 på grunn av hans oppdagelse av «opprinnelsen til brutt symmetri som predikerer eksistensen av minst tre familier av kvarker i naturen».

Han ble uteksaminert fra Nagoya University i 1962 og ble tildelt en doktorgrad i partikkelfysikk fra samme universitet i 1967. Ved universitetet i Kyoto på begynnelsen av 1970-tallet samarbeidet han tett sammen med Makoto Kobayashi med å forklare brutt symmetri – også kjent som CP brudd – i standardmodellen for partikkelfysikk. Maskawa og Kobayashis teori krevde at der var minst tre generasjoner av kvarker, en forutsigelse som ble bekreftet eksperimentelt fire år senere med oppdagelsen av bunnkvarken.

Maskawa var direktør for Yukawa Institutt i for teoretisk fysikk i Japan mellom 1997 og 2003. Han er også professor emeritus ved Kyoto University og professor ved Kyoto Sangyo University.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]