Makoto Kobayashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
小林 誠
Makoto Kobayashi
Mkobayashi.jpg
Født7. april 1944 (75 år)
Nagoya
Utdannet ved Universitetet i Nagoya
Doktorgradsveileder Shoichi Sakata
Beskjeftigelse Teoretisk fysiker, fysiker
Nasjonalitet Japan
Medlem av Det japanske akademi
Utmerkelser
7 oppføringer
Den japanske Kulturordenen (2008), Nobelprisen i fysikk (2008), High Energy and Particle Physics Prize (2007), Person med spesielle fortjenester innen kultur (2001), Asahi-prisen (1994), Sakurai-prisen (1985), honorary doctor of the Shanghai Jiao Tong University (2011)
InstitusjonerUniversitetet i Nagoya
Universitetet i Kyoto
Fagfeltpartikkelfysikk

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
2008

Makoto Kobayashi (født 7. april 1944 i Nagoya i Japan) er en japansk fysiker som er kjent for sitt arbeid med CP-brudd. Han delte halvparten av prispengene fra Nobelprisen i fysikk i 2008 sammen med Toshihide Maskawa «for oppdagelsen av opprinnelsen til den brutte symmetrien som forutsier eksistensen av minst tre kvarkefamilier i naturen». Den andre halparten av prispengene ble tildelt Yoichiro Nambu «for oppdagelsen av mekanismene for spontant symmetribrudd i subatomær fysikk».

Etter å ha fullført sin doktorgrad ved universitetet i Nagoya i 1972 jobbet Kobayashi med forskning som førsteamanuensis på partikkelfysikk ved universitetet i Kyoto. Der arbeidet han for det meste med å forklare CP-brudd i standardmodellen for partikkelfysikk.

I oktober 2008 ble Kobayashi tildelt Japans Order of Culture[bør utdypes] i en seremoni som ble holdt på Tokyo Imperial Palace.[klargjør]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]