John Archibald Wheeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Archibald Wheeler
Wheeler,John-Archibald 1963 Kopenhagen.jpg
Født 9. juli 1911
Jacksonville
Død 13. april 2008
Hightstown
Utdannet ved Johns Hopkins University, Johns Hopkins University, New York University
Doktorgradsveileder Karl Herzfeld
Yrke fysiker, kjernefysiker, akademiker, faglitterær forfatter, universitetslektor, teoretisk fysiker
Nasjonalitet USA
Medlem av Royal Society
American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Oersted-medaljen, Niels Bohr-medaljen, Oskar Klein-medaljen, Albert Einstein-medaljen, National Medal of Science, Wolfprisen i fysikk, Albert Einstein Award, Matteucci-medaljen
Institusjoner Princeton University
University of North Carolina at Chapel Hill
Fagfelt fysikk

John Archibald Wheeler (født i Jacksonville, Florida) var en amerikansk forsker og vitenskapsmann. Hans fagfelt var kvantemekanikk og kvantefysikk.

Wheeler ble tildelt sin doktorgrad fra Johns Hopkins University i 1933. Hans avhandling, utført under oppsyn av professor og veileder Karl Herzfeld, handlet om teorien om spredning og absorpsjon av helium. Wheeler startet sin akademiske karriere ved University of North Carolina ved Chapel Hill i 1935 og i 1938 ble han tildelt en stilling ved Princeton University, der han forble frem til 1976. Wheeler ble utnevnt til direktør for Senter for teoretisk fysikk ved University of Texas fra 1976 til 1986, da han pensjonerte seg fra akademisk arbeid.

På tidspunktet for sin død, hadde Wheeler en stilling ved Princeton University som professor emeritus. I motsetning til enkelte andre lærde, hadde Wheeler høy prioritet på undervisning av unge studenter. Selv etter at han ble en berømt fysiker, fortsatte Wheeler å undervise førsteårsstudenter i fysikk, og han uttalte at de unges sinn var det viktigste. Sammen med mange andre ledende fysikere, under andre verdenskrig, avbrøt Wheeler sin akademiske karriere for å kunne delta i utviklingen av den første atombomben som en del av Manhattanprosjektet.

Hovedsakelig var Wheeler ansatt i produksjonen av plutonium til bruk i atombomber. Noen år senere gikk Wheeler med på å jobbe med utviklingen av en mer kraftig hydrogenbombe. Etter å ha avsluttet sitt atombombe-prosjekt returnerte Wheeler til Princeton University for å fortsette sin akademiske karriere. I april 2009 havnet Wheeler i fokus for det månedlige tidsskriftet Physics Today som ble publisert av American Institute of Physics. Artiklene deres inneholdt refleksjoner skrevet av forskjellige fremstående fysikere, flere av dem hadde Wheeler fungert som fysikk-rådgiver for.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]