Carl Sagan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Carl Sagan

Carl (Edward) Sagan (født 9. november 1934, død 20. desember 1996), var en amerikansk astronom, forsker og forfatter. For mange er han best kjent som vitenskapspopulariserer fra flere TV-serier og bøker. Han var en pioner innen eksobiologi, og var en talsmann for leting etter utenomjordisk liv.

I løpet av sitt liv publiserte Sagan over 600 vitenskapelige artikler, og var forfatter, medforfatter eller redaktør av over 20 bøker. Han jobbet for å fremme skeptisk tenking, humanisme og den vitenskapelige metode.

Han er verdensberømt for sine populærvitenskapelige bøker, og som medforfatter av TV-serien Cosmos. Cosmos var det mest sette program på den amerikanske allmennkringkastingskanalen PBS, og en tilhørende bok ble utgitt. Han skrev også science fiction-romanen Contact, som filmen av samme navn fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen var basert på.

Sagan brukte og hadde et engasjert forhold til cannabis. I 1971, under pseudonymet «Mr. X», skrev han et essay om å røyke cannabis i boken «Marihuana Reconsidered». [1][2] Her forklarte han at cannabis har inspirert noe av hans arbeid og forsterket sensuelle og intellektuelle opplevelser. Etter Sagans død avslørte hans venn Lester Grinspoon Mr. Xs virkelige identitet til Sagans biograf. Videre har hans kone Ann Druyan engasjert seg i styret til NORML, en organisasjon som kjemper for legalisering av cannabis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lester Grinspoon (1994). Marihuana Reconsidered, 2. Oakland, C: Quick American Archives. ISBN 0-932-55113-0. 
  2. ^ Carl Sagan (1969). «Mr. X». Marijuana-Uses.com. Besøkt 29. mars 2015. personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)