Doktor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Doktor (forkortelse dr.) er en akademisk tittel som vanligvis brukes av personer som har tatt en akademisk grad betegnet som doktorgrad ved et universitet eller en høyskole (eksempelvis graden doctor medicinae). Ordet doktor kommer av det latinske ordet docēre [dɔˈkeːrɛ] som betyr 'å undervise. Doktor i seg selv er ikke en akademisk grad.

I mange land brukes «doktor» i dagligtale ofte om en lege, selv om legen ikke innehar noen doktorgrad, det samme gjelder om advokater i enkelte land.

Historisk var doktor den øverste akademiske graden ved de teologiske, juridiske og medisinske fakulteter ved europeiske universiteter, og tilsvarte magister ved filosofiske fakulteter. Derfor ser man ofte i historiske tekster at jurister og teologer også omtales som doktorer.

I noen land har tittelen doktor tradisjonelt hatt en spesielt høy status; i Storbritannia fantes det tidligere bare høyere doktorgrader (D.Sc., D.Litt.), og det var ikke noen forutsetning å ha doktorgrad for å bli ansatt som f.eks. professor. Det ble regnet for mer prestisjefullt å bli tildelt en høyere doktorgrad enn å bli professor, slik at personer med slike grader, som også var professorer, ble tiltalt med «doktor» i stedet for «professor». I Danmark er tittelen doktor (og forkortelsen dr.) reservert personer som har tradisjonelle doktorgrader (dr. phil., dr. jur., dr. med., dr. theol. osv.), mens personer med ph.d.-grad ikke har rett til å kalle seg doktor.

Fordi nivået på grader betegnet som doktorgrad varierer sterkt mellom ulike land, og i tid, har det også vært vanlig å bruke tittelen «dr.» om personer med grader som i deres hjemland ikke er betegnet som doktorgrader. F.eks. har personer med danske, norske og svenske lisensiatgrader og personer med danske og norske magistergrader ofte blitt omtalt med tittelen «dr.» i engelskspråklige sammenhenger, ettersom disse gradene er lite kjente utenfor Skandinavia og bedre tilsvarer grader betegnet som doktorgrader i engelskspråklige land.