Skibbereen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skibbereen
Irsk navn: An Sciobairín
New Bridge Skibbereen - geograph.org.uk - 498403.jpg
LandIrland Irland
Provins:Munster
Grevskap:Cork
StatusBy (town)
Areal8,59 km²
Høyde over havet5 meter
Skibbereen ligger i Irland
Skibbereen
Skibbereen
Skibbereen (Irland)

Skibbereen
51°32′55″N 9°15′49″V

Katedralen i Skibbereen.

Skibbereen er en by i Cork i Irland. Den er den viktigste byen i West Cork. Det irske navnet An Sciobairín betyr «liten båthavn», en referanse til beliggenheten ved elven Ilen.

Før 1600 eide McCarthy-klanen det meste av området, og McCarthy er pr. 2006 fremdeles det vanligste etternavnet der.

Skibbereen Eagle var en avis som ble grunnlagt i 1857, som ble berømt for å erklære at den holdt «et øye med tsaren av Russland» i forbindelse med russiske ekspansjonsplaner rettet mot Kina. Avisen ble ometablert som Cork County Southern Star i 1889, med D.D. Sheehan som første redaktør, og etterhvert Michael Collins som en av aksjeeierne.

Hungersnøden[rediger | rediger kilde]

Området ble hardt rammet under hungersnøden i 1845–1849, og mellom åtte og ti tusen ofre er gravlagt i massegravene ved Abbeystrewery gravlund. Det fortelles at i 1847 ble en liten, uidentifisert gutt ført til gravlunden, men våknet til liv etter at han hadde blitt senket ned i massegraven, og gikk selv bort derfra.

«Skibbereen» eller «Dear Old Skibbereen» er en kjent sang om hungersnøden, i form av en samtale mellom far og sønn. Sønnen spør faren hvorfor han hadde flyktet fra landet han elsket, og faren forteller hvordan hungersnøden førte til at gården gikk under og at guttens mor døde. I siste vers sverger sønnen at han vil vende hjem for å hevne seg på regjeringen som han mener hadde ansvaret for katastrofen. Sangen er spilt inn av en rekke artister i forskjellige versjoner.