Hopp til innhold

Karsporeplanter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karsporeplanter
Vitenskapelig navn: «Pteridophyta»
I tradisjonell systematikk har karsporeplanter vært eller er i bruk om en parafyletisk samling av de følgende gruppene:
Sammen med frøplanter utgjør karsporeplanter karplanter.
Lycopodium annotinum

Karsporeplanter eller bregneplanter (Pteridophyta) er karplanter som formerer seg ved hjelp av sporer og ikke frø. De har røtter og kar. Som andre sporeplanter har de generasjonsveksling, men den dominerende generasjonen er den ukjønnete.

Karsporeplantenes taksonomi

[rediger | rediger kilde]

Taksogrupperingen av karsporetplantene er nedenfor gjengitt med basis i internasjonal taksonomi -The Angiosperm Phylogeny Group og APG II-systemet fra 2003 med 83 ordener og 461 familier av karplanter), samt nyere molekylær forskning på bregner basert på (Smith et al,2006)[1] – og det nyeste nordiske standardverket, Den nya nordiska floran 2003 (på norsk: Gyldendals store nordiske flora 2007).[2] med 5 klasser og 155 familier i Norden.

Hovednavn som er satt i kursiv angir ordener eller familier som utelukkende vokser utenfor Norden og som i 2007 ikke inngår i de 155 familiene i det nordiske standardverket.

Navnet karsporeplanter (pteridofytter) er en samlebetegnelse for karplanter (trakeofytter) som formerer seg med sporer, men kråkefotplantene (lykofyttene) skilte allerede i silur lag med den grenen som ga opphav til dagens eufyllofytter, det vil si frøplantene (spermatofyttene/lignofyttene) og bregnene. Sistnevnte inkluderer foruten egentlige bregner (Polypodiidae) også marattioidbregner (Marattiaceae), sneller (Equisetum), ormetunger (Ophioglossaceae) og piskebregner (Psilotaceae). I tillegg kommer enkelte utdødde grupper.

Legg merke til at de karsporeplantene som nedenfor er merket med «(Usikker taksonomi)», har vært foreslått plassert i en egen klasse gjennom nyere DNA-forskning.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ <Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.
  2. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red): Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal 2003 (Oslo 2007), ISBN 978-82-05-32563-0
  3. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, E. Schuettpelz, P. Korall, H. Schneider & P. G. Wolf. 2006: A classification for extant ferns. Tidsskriftet Taxon 55(3):705–731. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]