Hinnebregnefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hinnebregnefamilien
Tunbridge-hinnebregne, Hymenophyllum tunbrigense
Tunbridge-hinnebregne, Hymenophyllum tunbrigense
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hymenophyllaceae
Norsk(e) navn: hinnebregnefamilien, hinnebregner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Hymenophyllales
Antall arter: >600
Habitat: fuktige myr- og sumpområder, tropene
Utbredelse: hele kloden
Delgrupper:
«Killarney-bregne» (Trichomanes speciosum) vokser blant annet i Storbritannia.

Hinnebregnefamilien (Hymenophyllaceae) er en familie av myr- og sumptilpassede bregner i hinnebregneordenen (Hymenophyllales). Den inneholder åtte slekter – hvorav slekten Cardiomanes med bare én art ofte regnes som en del av Trichomanes. Familien har i alt mer enn 600 arter. Artene vokser i fuktige, varme strøk i tropene og i myr- og sumpområder i tempererte strøk.

Disse bregnene er flerårige og ofte relativt små og skjøre vekster. Bladene er mellom nervene bare ett til få cellelag tykke, og lett oppløselige. Flere arter er mørkegrønne eller nesten sorte av farge, og likner lite på "vanlige" bregner slik vi er vant med dem ellers.

Den norske arten hinnebregne (Hymenophyllum wilsonii) er vanskelig å oppdage, bare 5-10 cm høy. Bladplatene er bare ett cellelag tykke, og den krypende jordstengelen er liten og tynn.

Artene vokser først og fremst i tropene. De arter som vokser i tempererte strøk, foretrekker nedbørrike fjell- og kystsrøk som New Zealand (25 arter), Irland, øyene i Atlanterhavet, Vestlandet i Norge (1 art), og østkysten av USA (3 arter). En art, Hymenophyllum tunbrigense, vokser innover kontinentet av Europa til Luxembourg i øst.

Slektskapsforhold[rediger | rediger kilde]

Av hinnebregneslekten Hymenophyllum vokser en rekke arter på den nordlige halvkule. Til denne slekten regnes ofte også de monotypiske slektene Cardiomanes, Hymenoglossum, Rosenstockia og Serpyllopsis, samt underslektene Hemicyatheon, Craspedophyllum, Diploophyllum og Mecodium (126 arter).[1]

Den monotypiske Rosenstockia vokser bare på Ny-Caledonia i Stillehavet, mens den monotypiske Hymenoglossum bare vokser i Chile. Også Cardiomanes (New Zealand) og Serpyllopsis (Sør-Amerika) er monotypiske, dvs har bare én art. Cardiomanes-arten er synonym med en likenevnt art innenfor Trichomanes, men fylogenetiske studier tilsier at den snarere er en underart av Hymenophyllum.

Callistopteris er en slekt som bare har arter i Asia, og det samme gjelder for slekten Cephalomanes.

Innenfor Trichomanes har det vært tidvis operert med fire underslekter: Achomanes, Didymoglossum (én art), Pachychaetum, og Trichomanes.[2] Innenfor denne slekten regnes tidvis Cardiomanes som en egen slekt, den har bare én art på New Zealand. Tilsvarende er enkelte av de afrikanske artene av Crepidomanes synomyme med arter av Trichomanes. Crepidomanes har minst 44 kjente arter.

For en mer omfattende taksonomi, se: Bregneplanter

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ artikkel i Science Direct Vol 326, Issue 6, juni 2003.
  2. ^ artikkel i Intl Journal of Plant Sciences 164:5 (2003), side 753-761.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]