Liste over planteordener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne alfabetiske listen over planteordener viser alle ordener av blomsterplanter. Oversikten følger anbefalningen som ble utarbeidet av Angiosperm Phylogeny Group i 2003 (det såkalte APG II-systemet), og består av 83 ordener. Ordener som er merket med stjerne (*), er ikke formelt beskrevet (se forklaring). Det må ikke glemmes at denne listen – som alle andre lister over ordener – er verken rett eller feil, men en vilkårlig overenskomst. Dette er fordi utdelingen av taksonomiske kategorier (som ordener) – i motsetning til rekonstruksjonen av evolusjonære slektskapsforhold – ikke er vitenskap.

En fullstendig, systematisk (taksonomisk) oversikt over planteordenene, deres overgrupper og familier finnes i artikkelen karplanter.
En systematisk oversikt over de planteordenene i blomsterplantene finnes i artikkelen blomsterplanter.

Se også den alfabetiske listen over plantefamiliene.


A[rediger | rediger kilde]

Acorales
Aextoxicales (*)
Alismatales
Amborellales (*)
Aphloiales (*)
Apiales
Aquifoliales
Arecales
Asparagales
Asterales
Austrobaileyales

B[rediger | rediger kilde]

Berberidopsidales (*)
Boraginales (*)
Brassicales
Bruniales (*)
Buxales (*)

C[rediger | rediger kilde]

Cabombales (*)
Canellales
Caryophyllales
Celastrales
Ceratophyllales
Chloranthales (*)
Columelliales (*)
Commelinales
Cornales
Crossosomatales
Cucurbitales

D[rediger | rediger kilde]

Dasypogonales (*)
Desfontainiales (*)
Didymelales (*)
Dilleniales (*)
Dioscoreales
Dipsacales

E[rediger | rediger kilde]

Eremosynales (*)
Ericales
Escalloniales (*)

F[rediger | rediger kilde]

Fabales
Fagales

G[rediger | rediger kilde]

Garryales
Geissolomatales (*)
Gentianales
Geraniales
Gunnerales

H[rediger | rediger kilde]

Huales (*)

I[rediger | rediger kilde]

Icacinales (*)
Ixerbales (*)

K[rediger | rediger kilde]

Krameriales (*)

L[rediger | rediger kilde]

Lamiales
Laurales
Liliales

M[rediger | rediger kilde]

Magnoliales
Malesherbiaceae
Malpighiales
Malvales
Myrtales

N[rediger | rediger kilde]

Nymphaeales (*)

O[rediger | rediger kilde]

Oncothecales (*)
Oxalidales

P[rediger | rediger kilde]

Pandanales
Paracryphiales (*)
Petrosaviales (*)
Picramniales (*)
Piperales
Poales
Polyosmales (*)
Proteales

R[rediger | rediger kilde]

Ranunculales
Rosales

S[rediger | rediger kilde]

Sabiales (*)
Santalales
Sapindales
Saxifragales
Solanales
Sphenostemonales (*)
Strasburgeriales (*)

T[rediger | rediger kilde]

Tapisciales (*)
Tetracentrales (*)
Tribelales (*)
Trochodendrales (*)

V[rediger | rediger kilde]

Vahliales (*)
Vitales (*)

Z[rediger | rediger kilde]

Zingiberales
Zygophyllales (*)

Ordener som ikke er formelt beskrevet[rediger | rediger kilde]

De 37 gruppene som er merket med stjerne (*) i listen over, er ikke beskrevet som ordener, men som familier som formelt ikke tilhører noen orden. De kunne imidlertid ha fått sin egen orden (som i så fall ville ha fått de navnene som er gitt i listen over).

Grunnen er at evolusjonære slektskapsanalyser har vist at de respektive gruppene ikke hører til noen av de tradisjonelle ordenene. Det er altså ikke slik at disse gruppenes orden «gjenstår å bli identifisert» – tvert imot vet man nokså nøyaktig hvor gruppene befinner seg i plantenes stamtre, men vet nettopp derfor at de ikke kan tilhøre noen eksisterende orden. Dette kommer av at systemet med ordener og andre taksonomiske kategorier er eldre enn dagens evolusjonsforståelse, og derfor ikke er tilpasset den kjensgjerning at et stamtre består av noen store og mange små grener.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • APG II-systemet: The Angiosperm Phylogeny Group (2003): «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II». Botanical Journal of the Linnean Society of London, bd. 141, s. 399–436.