Kongsbregnefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongsbregnefamilien
Kongsbregne, Osmunda regalis
Kongsbregne, Osmunda regalis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Osmundaceae
Norsk(e) navn: kongsbregnefamilien,
kongsbregner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Osmundales
Antall arter: 26
Habitat: fuktig grunn
Utbredelse: hele kloden
Arter:
Kanelbregne (Osmundastrum cinnamomeum) danner store kolonier med vitdrekkende rotsystemer i sumpområder.

Kongsbregnefamilien (latin: Osmundaceae) er en familie av bregner, og omfatter 4 slekter med 26 arter. I tillegg finnes 5-10 utryddede slekter fra perm (ca. 250 millioner år siden). Familien er den eneste som inngår i ordenen Osmundales.

Det er vanlig innen moderne botanisk taksonomi (Smith et. al, 2006) å henregne kongsbregnene Osmundaceae-familien til en «orden» eller gruppe Osmundales innenfor klassen Osmundopsida i gruppen bregner (Pteridophyta).[1] I nordisk botanikk regnes kongsbregnene blant bregnene.

I Norge har man bare en art blant de fire slektene i denne familien, og det er kongsbregne (Osmunda regalis) i kongsbregneslekten. Denne slekten har 15 arter. Osmunda ruggii, en hybrid mellom Osmunda claytoniana og Osmunda regalis, er steril og en av de få hybrider vi kjenner til i hele kongsbregnefamilien.

Kanelbregneslekten Osmundastrum regnes av og til inn i Osmunda-slekten, og har 2 arter på den nordlige halvkule, kalt kanelbregner.

Todea tidwellii er en fossil, utdødd art fra kritt, som er funnet på Vancouver Island i Canada. Ellers har slekten 2 arter.

Leptoteris er lite beskrevet, men omfatter blant annet en del høye tre-bregner (wilkesianna) og er bare utbredt i Sørøst-Asia og Oseania. Slekten regnes av og til inn blant Todea-slekten, og har 7 arter.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

For en mer utfyllende taksonomi, se: bregneplanter

De 4 slektene og noen av artene i denne gruppen omfatter:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al. (2006). «A classification for extant ferns». Taxon 55(3), side 705-731.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.